- Reklama -

Jako první v historii. Cale Makar při svém debutu nadchnul a dokonce skóroval

- Reklama -

Od tohohle kluka se očekávají velké věci. Coloradský obránce Cale Makar si včera odbyl premiéru ve slavné lize, když z univerzitní NCAA skočil rovnou do rozehraného play-off o slavný Stanley Cup. Něco podobného není k vidění příliš často, za poslední roky si tento skok vyzkoušeli snad jen Chris Kreider nebo Charlie McAvoy.



Útočník Jezdců odehrál na jaře roku 2012 po skončení univerzitní sezóny osmnáct zápasů play-off s bilancí pěti branek a dvou asistencí, zadák Bostonu v roce 2017 přispěl v sérii s Ottawou třemi asistencemi v šesti duelech. Ani jeden z nich se v bojích o Stanley Cup neztratil, přestože intenzita soubojů v NHL je mnohem vyšší, než v univerzitní soutěži, a o bojích v play-off to platí dvojnásob.
Parádní debut s historickou trefou
Také čtyřka draftu z roku 2017 včera vypadala, že s přechodem mezi nejlepší hráče světa nebude mít žádný problém. Makar působil klidně, s pukem na holi byl tradičně sebevědomý. Neváhal se zapojit do útoku a dokonce si hned připsal premiérovou trefu. Tím se také zapsal do historie.
Fanshop týmu
Pouze šest hráčů, kteří debutovali v play-off NHL bez jediného zápasu v základní části na kontě, dokázalo vstřelit gól, žádný z nich ale nebyl obránce. Figuruje mezi nimi například současný trenér Caroliny Rod Brind’Amour. Skočit rovnýma nohama do play-off a okamžitě skórovat, to před Makarem žádný jiný zadák nedokázal.
Jeho trefa navíc byla vítězná, protože utkání skončilo poměrem 6:2 pro Avalanche a Makar byl autorem třetí branky domácích. Na zápis do střelecké listiny ani nemusel čekat dlouho, stihl to ještě v úvodní dvacetiminutovce, když v čase 16:02 zvyšoval už na 3:0 pro domácí. Aréna Pepsi Center byla na nohou, v hledišti vše sledovali dojatí rodiče.


„MacKinnon mi hezky předal puk a já se jen snažil dostat blíž a vystřelit, aby z toho byla případná dorážka. Naštěstí to prošlo do branky,“ popisoval svůj památný moment debutant, kterému okamžitě přispěchali spoluhráči s gratulací. A bylo vidět, jak je za tohohle kluka celý tým šťastný.
„Byl vážně dobrý. Od prvního momentu byl zapojený do hry, vypadal klidně a soustředěně. Při tom gólu se skvěle zapojil do útoku a byl za to odměněn. Pak taky předvedl výbornou práci v obranném pásmu, kdy měl soupeř přečíslení dva na jednoho. Líbil se mi,“ hodnotil mladíkovu premiéru kouč Jared Bednar.
Neuvěřitelný vzestup outsidera až do finále NCAA
Makar má za sebou neuvěřitelný rok. Ještě o víkendu odehrál finále národního šampionátu univerzitní NCAA, tzv. Frozen Four, v němž ale jeho tým UMass-Amherst nestačil na obhájce trofeje z univerzity Minnesota-Duluth. Pro poražené finalisty to přesto byla nejúspěšnější sezóna v historii, o postupu do finále národního šampionátu se jim nikdy dříve ani nesnilo.
„Je to jeho zásluha. Nemusel se sem letos vracet, ale on viděl, o co se tu snažíme, a chtěl pomoci dostat náš hokejový program na vyšší úroveň. To on nás dostal na mapu. Nikdy dříve se o našem hokejovém programu takhle nemluvilo. Je to mimořádný mladý muž,“ prohlásil o Makarovi kouč Greg Carvel, který při loučení se svou hvězdou jen těžce zadržoval slzy. „Nečekám, že se příští rok vrátí. Bylo mi ohromnou ctí ho trénovat,“ řekl.
Týmový hráč a skvělý člověk
Podobně to vidí i Makarovi spoluhráči a fanoušci. „Je to skvělý kluk. Skromný, oddaný, loajální, tvrdě pracující. Ještě lepší člověk, než hokejista,“ říkají o něm. A to je opravdu veliký kompliment, když si uvědomíme, jak skvělým hráčem Makar je. O jeho charakteru mnohé vypovídají následující dvě příhody.
Na pozápasové tiskové konferenci po prohraném finále NCAA se Makar objevil sice osprchovaný, na sobě měl ale stále dres svého týmu. „Chci jej mít na sobě tak dlouho, dokud budu moct,“ komentoval to. NHL ho pochopitelně lákala, přesto se po dvou letech prožitých na univerzitě loučil s těžkým srdcem. Věděl, že na roky strávené na „vejšce“ se jen tak nezapomíná.
Druhý příklad? Když poté podepisoval svou první smlouvu s Avalanche (nemohl ji podepsat dříve, než skončí univerzitní sezóna), bylo u toho všech jeho dvaadvacet spoluhráčů. Všichni mu to nesmírně přáli. Však také po prohraném finále odcházel Makar z ledu úplně poslední a každého spoluhráče dlouze objal. Snažil se nasát do sebe ty vzácné chvíle, které si bude navždy pamatovat.
„Za celý rok nedal ani jednou najevo, že mu máme být vděční za to, že tu s námi zůstal další rok. Moc mu na tomto týmu záleželo, nebral univerzitu jen jako přestupní stanici do NHL, ale jako důležitou etapu svého života,“ řekl kouč Carvel.
Skutečně, Makar byl na NHL zřejmě připravený už před touto sezónou, přednost ale dostala škola. Stejně jako loni v únoru, kdy mu kanadský hokejový svaz nabídl nominaci na ZOH v Jižní Koreji. Makar tehdy, podle mnohých překvapivě, odmítl, aby se mohl soustředit na školu. „Je mnohem vyspělejší, než byste v jeho věku čekali,“ říká kouč Carvel.
Nyní je tedy v NHL, nicméně diplom z univerzity si zcela jistě bude chtít dodělat, ať už v létě nebo formou online kurzů. Tenhle kluk moc dobře ví, že dobré vzdělání není v životě na škodu. V hlavě to má srovnané.
Dominance ve stylu Bobbyho Orra
V univerzitní lize letos dominoval. V jednačtyřiceti zápasech nasbíral 49 bodů za 16 branek a 33 asistencí. To jsou na obránce skvělá čísla, stejně jako 31 kladných bodů ve statistice plus/mínus. Dával góly, rozdával skvělé pasy, vynikal excelentním bruslením a přehledem, nezapomínal ale ani bránit a neváhal rozdat pár hitů. Svůj podceňovaný tým doslova dotáhl do senzačního národního finále.
Mnohokrát byl u puku prakticky celé střídání, až si člověk při pohledu na jeho dominanci vzpomněl na Bobbyho Orra. Na podobné srovnání je pochopitelně brzy a je to možná až příliš odvážné tvrzení, pokud jste ale letošní Makarovu sezónu sledovali zblízka, tak víte, o čem je řeč. Často se stalo, že projel celé kluziště a skóroval. Nebo vystřelil, poté soupeře v rohu odstavil od puku a opět ho nikomu dlouhé vteřiny nepůjčil. Jestli lidé letos chodili na univerzitní hokej kvůli nějakému hráči, chodili právě na něj, aby ho viděli hrát naživo.
Za své výkony byl juniorský mistr světa odměněn cenou Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče amerických univerzitních soutěží. Před ním ji získali takoví hráči jako Paul Kariya, Ryan Miller, Johnny Gaudreau nebo Jack Eichel, v posledních třech letech se z ní radovali Jimmy Vesey (NYR), Will Butcher (NJD) a Adam Gaudette (VAN).

- Reklama -


„Nikdy by mne nenapadlo, že ji mohu vyhrát jako student druhého ročníku,“ prohlásil Makar skromně, s odkazem na fakt, že hokejisté na amerických univerzitách se podle ročníku označují jako freshman (1. ročník), sophomore (2. ročník), junior (3. ročník) a senior (4. ročník).
Stanley Cup, pak Calder Trophy?
Nebuďte překvapeni, když příští sezónu v souboji o Calder Trophy prožene bratry Hughesovy právě tenhle dvacetiletý zadák původem z Calgary. A až se za pár let odborníci ohlédnou zpátky na draftový ročník 2017, klidně se může stát, že za nejlepšího hráče tohoto ročníku označí právě Makara. Tak dobrý tenhle kluk je.
Při vší úctě k hráčům jako jsou Nico Hischier či Nolan Patrick, nejlepšími hráči zmiňovaného draftu budou právě Makar (čtyřka) a švédský zázrak jménem Elias Pettersson (pětka), který letos předvedl záblesky Gretzkyho geniality.
V budoucnu se o Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL budou jistě ucházet mladé hvězdy jako Rasmus Dahlin, Miro Heiskanen, Quinn Hughes, Charlie McAvoy nebo Thomas Chabot. Do této vybrané společnosti bude patřit také Cale Makar, na to si klidně vsaďte.
Ze všeho nejdříve se ve své profesionální kariéře ovšem pokusí vyřadit Calgary, tedy tým ze svého rodného města. O to je jeho přesun do rozehrané série pikantnější. Avalanche v něm získali do play-off ohromnou posilu. Fanoušci, těšte se. Tenhle kluk umí opravdu fantastické věci.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -