- Reklama -

Jako za starých časů. Gončar si pochvaluje opětovnou spolupráci s trenérem Therrienem

- Reklama -

Na prstech jedné ruky byste spočítali aktivní hráče NHL, kteří v nejprestižnější hokejové soutěži světa odehráli více zápasů, než ruský zadák Sergej Gončar. Kariéra čtyřicetiletého obránce se pomalu chýlí ke svému závěru, svůj odchod si ale může, jak se patří zpříjemnit.
Když byl totiž minulý týden vyměněn z Dallasu do Montrealu, nejen že se rázem stal členem aktuálně nejlepšího týmu NHL, ale zároveň se znovu shledal se svým bývalým trenérem Michelem Therrienem. A shledání to bylo veskrze příjemné. „Hrát pod Mikem mi vždycky vyhovovalo. Je skvělé, že s ním můžu znovu spolupracovat. Snad to přinese kýžené ovoce,“ řekl Gončar.
Ten už kdysi řekl, že pokud existuje systém, který do puntíku naplňuje jeho představy, tak je to právě herní filosofie, kterou vyznává kouč Therrien. Jejich první spolupráce se datuje do období mezi lety 2005-2009, když je osud zavál do Pittsburghu.
„V mnoha ohledech se naše názory ztotožňují. Díky tomu přesně vím, co ode mě Mike v té či oné situaci požaduje. Vždy je dobré vědět, na čem jste. A právě to mi poskytuje jeho herní systém. Pak nemusíte tápat jako slepý ve tmě a hned víte, co je třeba udělat,“ řekl Gončar.
Ono zas není tak těžké si představit, proč Gončar s takovou oblibou vzpomíná na spolupráci s trenérem Therrienem, potažmo na celé období, které strávil v dresu Tučňáků z Pittsburghu. V roce 2008 si s týmem zahrál finále Stanley Cupu, o rok později pak zvedl nejslavnější hokejovou trofej světa nad hlavu. Kanadský kouč už u toho ale nebyl, v únoru 2009 ho na střídačce pensylvánského klubu vystřídal Dan Bylsma.
Gončar zatím oblékl dres Montrealu ve třech zápasech, ve kterých nasbíral dvě asistence. Shodou okolností si obě připsal v domácím duelu proti Philadelphii, které Canadiens vyhráli 6:3. Jak pro Gončara, tak pro Therriena to byl další milník jejich kariéry. Ruský bek si připsal svůj 800. bod v NHL, pro kanadského kouče to bylo 300. vítězství na postu trenéra v nejvyšší zámořské soutěži.
Ale Gončar nebyl do týmu přiveden pouze díky svým dobrým vztahům s Therrienem, ale i díky svým bohatým zkušenostem, které teď může předat mladým obráncům Canadiens. A to především PK Subbanovi. „Nedrží se stranou, naopak se velmi často chopí slova a snaží se mi poradit. Pro mě je to skvělá příležitost, abych se od něj přiučil mnoha věcem,“ řekl Subban.
Kanadský obránce, který získal v roce 2013 trofej Jamese Norrise pro nejlepšího beka NHL, podepsal s Montrealem letos v létě osmiletý kontrakt na 72 miliónů dollarů. V ročníku 2014-2015 si tak vydělá více než třeba ligová superstar Sidney Crosby. A Abychom parafrázovali jedno známé úsloví – s velkými penězi přichází i velká zodpovědnost. Právě zde může být Sergej Gončar velmi nápomocný.
„Je rozvážný, v případě potřeby dokáže zklidnit hru a dodat svým spoluhráčům potřebnou jistotu,“ řekl Therrien. Právě v zápase proti Flyers nasadil ruského zadáka do hry vždy, když jeho mužstvo inkasovalo, aby tak předešel možné panice.
Jak už bylo zmíněno, Canadiens se momentálně vyhřívají na výsluní ligové tabulky. V posledních šesti zápasech nepoznali hořkost porážky. I když je brzo na nějaké předčasné soudy, Montreal má nakročeno k další výborné sezóně. Sergej Gončar si prostě nemá na co stěžovat…
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -