- Reklama -

Jako zeď! Marc-Andre Fleury je na začátku play-off neprůstřelný jako nikdy dřív

- Reklama -

Otevírací duel série druhého kola mezi Vegas a San Jose, to bylo další parádní představení svěřenců Gerarda Gallanta. Golden Knights tak zůstávají jediným neporaženým týmem v dosavadním průběhu play-off.
Třiatřiceti úspěšnými zákroky se na kanonádě 7:0 podílel gólman Marc-Andre Fleury. Dlouholetý brankář Tučňáků z Pittsburghu má na startu letošních bojů o Stanley Cup formu jako nikdy před tím. Jeho letošní statistiky ve vyřazovací části vám vyrazí dech: 5 utkání, 5 výher, 3 čistá konta, jen tři obdržené branky, průměr 0,54 branky na zápas a úspěšnost zásahů 98,2%.
Ve třech duelech z pěti dokonale zavřel svou branku, ve zbylých dvou případech inkasoval jeden, respektive dva góly. Za více než patnáct třetin hokeje tak má v tuto chvíli v záznamech stejné množství čistých kont jako inkasovaných branek celkem. Z více než 160 střel propustil za svá záda jen tři.


Stoupá také historickým pořadím gólmanů. Pro „Flowera“ to včera byla již třináctá nula v play-off, čímž na devátém místě historických tabulek vyrovnal Turka Brodu. Celkově se jednalo o výhru číslo 67, na desátého Andyho Mooga mu tak chybí jediné vítězství.
Naposledy se někomu podařilo vychytat tři shutouty v prvních pěti zápasech play-off v roce 2004. Tehdy to dokázali rovnou dva borci – Nikolaj Chabibulin z Tampy a Ed Belfour z Toronta. Nyní na ně navázal Marc-Andre Fleury.
„Snažím se o tom moc nepřemýšlet, prostě jdu na led a chytám, jak nejlíp umím. Chci pomoci klukům jakýmkoli způsobem. Hrají přede mnou skvěle, to jde ruku v ruce s mými výkony,“ komentovala svou další nulu hlavní hvězda Golden Knights.
Na dotaz jednoho z reportérů, zda se přidal k mexické vlně, kterou diváci v T-Mobile Areně rozjeli ve třetí třetině, s úsměvem odvětil: „Asi jsem to mohl udělat. Vždycky se mi takové věci líbily.“
Není to přitom tak dávno, co Fleuryho mnozí odepisovali. Od roku 2009, kdy Tučňáci slavili svůj první pohár v éře Crosbyho, pravidelně nenaplňovali svůj potenciál a končili v play-off předčasně. Vina byla poměrně často svalována i na Fleuryho, zejména po nechvalně proslulém vypadnutí s Philadelphií v roce 2012.
Selhání silného týmu Pens se opakovala a jeden z důvodů prý vězel v brankovišti. „S takovým gólmanem nikdy nevyhrajeme, jakmile přijde play-off, rozklepe se a vyhoří,“ zaznívalo z mnoha stran. Na borce, co už jeden pohár vyhrál a jednou byl ve finále, to byla možná až příliš tvrdá kritika.
Na pozici jedničky se postupem času začal tlačit mladý Matt Murray, který si svou šanci zasloužil a chytil ji pořádně za pačesy. Už ve třiadvaceti letech dovedl Pens dvakrát k poháru. Fleury ovšem nijak nezahořkl a byl svému kolegovi skvělým kamarádem a mentorem.
Už loni ale zkušenější z dvojice naznačil, že ještě nepatří do starého železa. Při zranění Murrayho zaskočil v prvních dvou kolech play-off a chytal výtečně. Na rozdíl od triumfu v roce 2016 měl o rok později na titulu také on značnou zásluhu. Kdo ví, jak by to s Tučňáky dopadlo, kdyby Fleury nechytal proti Washingtonu tak, jak chytal.
V rozšiřovacím draftu si však Pens mohli chránit jen jednoho z nich a celkem logicky vsadili na toho mladšího. Fleury to přijal jako profesionál, byť se mu z milovaného města a klubu neodcházelo lehce. V nové destinaci se ale našel a velmi rychle se stal tváří klubu a miláčkem fanoušků, stejně jako v Pittsburghu. Není se co divit, svou dobráckou povahou, týmovým duchem a smyslem pro humor je pověstný.
Co je ale neméně důležité, dokonale oprášil své renomé. Už v základní části chytal výborně a v play-off je doslova fantastický. Z dnešního pohledu to tak vypadá jako win-win situace, oba kluby mohou být spokojené. Představa, jak Fleury a Murray chytají proti sobě ve finále Stanley Cupu je sice ještě hodně vzdálená, po včerejších výhrách obou týmů je k ní ale zase o krok blíž…

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -