- Reklama -

Jakýpak důchodce, Jágr na stará kolena zvládne i hattrick

- Reklama -

Za půldruhého měsíce oslaví 43. narozeniny, a i když Jaromír Jágr vede kanadské bodování New Jersey a stoupá všemi historickými statistikami, některé věci byste od něho už asi nečekali. Pokud mezi ně patří také hattrick, hluboce jste se zmýlili.
V sobotu v Prudential Center v zápase s Philadelphií to dokázal, čepice se na led snášely už ve 33. minutě. Jak symbolické… poslední třígólový večer v NHL prožil český veterán rovněž v utkání s Flyers, jenže už je to strááášně dlouho, 22. března 2006.
„Nezapomínejte, že mezitím byla výluka a taky jsem byl tři roky v Rusku, takže jsem ke vstřelení hattricku neměl moc příležitostí,“ připomene v rozhovoru pro nj.com. „V téhle lize není snadné skórovat, se všemi přípravami u videa, které týmy mají, a systémem, jakým hrají. Také brankáři jsou čím dál lepší, takže jsem vděčný za každou příležitost, kdy můžu dát gól.“
„Když jsem přišel do NHL, bylo málo brankářských trenérů. Nikdo se gólmanům nevěnoval, museli si poradit sami,“ nabízí srovnání. „Teď máte hokejové školy. Předtím se brankáři přemisťovali nahoru a dolů, takže kolem nich bylo hodně místa. Dnes zůstávají dole a přesunují se ze strany na stranu. Není snadné skórovat.“
Včerejším činem Jágr vymazal z ligových kronik Gordieho Howea jakožto nejstaršího autora hattricku. Když detroitská legenda naposledy rozvlnila třikrát síť během jednoho utkání v roce 1969, bylo jí 41 let a 216 dnů.
„Rád střílím hattricky, ale nemám rád, když o mně říkáte, že jsem nejstarší,“ komentoval událost se svým obvyklým humorem Jágr. „Nechci být nejstarším.“
Nejproduktivnějším, to ano, jak ukázal proti Flyers. Ve 14. minutě zachytil u zadního mantinelu Adam Henrique Emeryho rozehrávku, nahrál Jágrovi a ten při bekhendové střele z takřka nulového úhlu využil toho, že se soupeřův gólman nestihl vrátit na své místo.
„Říkáte těžký úhel? Je to všechno o talentu, čistý talent. Nechci, aby to vyznělo moc sebejistě, ale…. ale ne, jen vtipkuji.“
V šestnácté minutě navýšil vedení Ďáblů Patrik Eliáš, čtyři sekundy před sirénou patřila scéna znovu Jágrovi. Obránce Philadelphie Mark Streit ztratil kotouč na modré čáře, český útočník byl nejblíž a z pravého kruhu střelou zápěstím ukončil Emeryho působení mezi tyčemi.
Jeho nástupci Steveu Masonovi poslal v polovině zápasu první vizitku Scott Gomez, o tři minuty později se přidal i hlavní hrdina večera. Gomez zamíchal puk u zadního hrazení, Jágr se otočkou zbavil protivníka v levém kruhu a byl ve správný čas připraven využít ideální přihrávku.
„Prostě talent,“ neodpustí si zopakovat.
Teprve poté se dostali ke slovu hosté. Andrew MacDonald za asistence Jakuba Voráčka a Vincent Lecavalier při přesilovce dali výsledku konečnou podobu 5:2.
„Udělali jsme pár chyb a oni je dokázali využít,“ zhodnotil zápas z jejich pohledu Lecavalier. „Někdy brankář předvede dvacet zákroků a někdy ne. Někdy obrana a útok zahrají lépe, ale my to v první třetině nepředvedli.“
Možná měl útočník Letců dodat: Někdy má soupeř v týmu Jaromíra Jágra.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -