- Reklama -

Jaškin se zabydlel v sestavě Bluesmanů a buduje si pověst rozdílového střelce

- Reklama -

Vladimír Sobotka a Roman Polák jsou pryč, ale česká stopa v kabině Bluesmanů zůstala zachována. Útočník Dmitrij Jaškin se zabydlel v základní sestavě amerického týmu a nic nenasvědčuje tomu, že by se to v nejbližší době mělo změnit.
I přesto, že je nejmladším hráčem v kádru St. Louis (koncem března oslaví 22. narozeniny), a navzdory tomu, že ofenzíva Blues doslova přetéká talentem, dokázal svým herním projevem zaujmout trenéra Kena Hitchcocka.
Za projevenou důvěru se kanadskému kouči odvděčil v posledním utkání proti Arizoně, ve kterém Jaškin rozhodl o těsném vítězství svého mužstva v poměru 2:1. Český útočník se trefil po sedmé v sezóně, po čtvrté byl jeho gól označen jako vítězný. Mezi nováčky NHL ho v tomto ohledu překonává pouze forvard Anders Lee, hájící barvy NY Islanders.

„Jeho hlavní předností je skvělé krytí kotouče. To dokázal i v zápase proti Coyotes,“ řekl obránce Carl Gunnarsson, který přišel do St. Louis loni v létě výměnou za Romana Poláka, který se stěhoval do Toronta.
Ale zpět k Jaškinovi. Českého útočníka draftovali Bluesmani v roce 2011 ve druhém kole. Přesněji jako celkově 41. v pořadí. V zámoří působí od sezóny 2012/2013, kdy hájil barvy týmu Moncton Wildcats v juniorské soutěži QMJHL. Ještě v tomtéž ročníku si odbyl i dva premiérové zápasy v NHL. Loni přidal dalších 18 startů, ve kterých si připsal jednu branku a jednu asistenci.
I když se hovořilo o tom, že by letošní sezónu mohl odstartovat v základu Blues, trenéři jej nakonec přeřadili do AHL. Nicméně tam nepobyl dlouho, už 17. prosince si jej trenér Hitchcock povolal na zkušenou. Kanadský kouč potřeboval najít stabilní křídlo k útočníkovi Paulu Stastnemu a Jaškin, který odehrál na farmě 18 utkání, ve kterých si připsal 15 bodů (4+11), se jevil jako ideální volba.
A v polovině února můžeme směle prohlásit, že Hitchcocka jeho trenérské instinkty nezklamaly. Spolu se Stastnym a švédským forvardem Patrikem Berglundem tvoří Jaškin třetí úderné trio amerického týmu.
„Když všichni tři hráči spolupracují, pak můžete mít fungující formaci. Ale nemůžete účinně konkurovat soupeři, když se jeden z útočníků dostane mimo herní rytmus. My se snažíme soupeře zatlačit, donutit ho k chybám a získat si na ledě dominantní postavení. Proto Jaksovi stále připomínáme, aby nepolevoval a šel agresivně do protivníka,“ řekl Stastny.
„Má skvělé fyzické předpoklady, navíc je velmi zodpovědný. Snažíme se hrát agresivně, unavit soupeře a vypracovat si nějakou tu střeleckou příležitost. Zatím si naše formace vede slibně. Dokázali jsme si vypracovat hodně šancí a tím pomoci našemu týmu,“ přidal své poznatky Berglund.
Kromě vítězné branky zaznamenal Jaškin v zápase proti Arizoně ještě další čtyři střelecké příležitosti a navrch přidal pět hitů. „Takto prostě hraje naše formace. Snažíme se tlačit puk před bránu, často střílet, prosazovat se fyzickou hrou, udržet co nejdéle puk v našem útočném pásmu,“ řekl český útočník.

Hru této formace si pochvaluje i trenér Hitchock, který kvituje zvláště to, že jeho mužstvo má k dispozici tři vyrovnané a především velmi nebezpečné útoky. „Máme ve své podstatě dvě druhé formace, což je pro každého trenéra doslova požehnání. Stastneho formace může plnit stejně dobře roli druhého i třetího útoku. Taková flexibilita vám dává dostatek prostoru k manévrování a díky tomu můžete využívat každou trojici co nejefektivněji.“
Jaškin letos odehrál 27 utkání. Ačkoliv tráví na ledě v průměru jen něco málo přes 12 a půl minuty na zápas, dokázal v posledních šesti střetnutích hned třikrát rozsvítit červené světlo. Celkově má na svém kontě 11 bodů, čtyři plusové bodíky pak zdobí kolonku vyhrazenou statistice plus/mínus.
„Stejně jako Vladimir Tarasenko má obrovský hlad po gólech. Je krásné sledovat mladého hráče, který se nebojí podstoupit útrapy a za svým cílem si jde přes všechny překážky, které ho na jeho cestě mohou potkat,“ řekl TJ Oshie.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -