- Reklama -

Jason Spezza se s Dallasem vrací na stadion Ottawy

- Reklama -

Centr Dallasu Stars Jason Spezza, bývalý kapitán Ottawy a dlouholetá opora týmu Senators, se ve čtvrtečním utkání opět vrátí na led arény Canadian Tire Centre, která byla po jedenáct sezón jeho domovským stánkem.
„Toto datum jsem si ve svém kalendáři zakroužkoval. Na jednu stranu se do Ottawy velmi těším, ale z druhého pohledu bych to už chtěl mít za sebou. Duel se Senators je pro mě výjimečný, ale vnímám ho také jako uzavření určité kapitoly mého profesního života,“ říká Spezza.
Jednatřicetiletý Kanaďan nastoupí do zápasu s bývalým zaměstnavatelem se sešitým nosem. Zranění, jež si vyžádalo několik stehů, utrpěl při úterním střetu s obráncem Montrealu Alexejem Jemelinem.
I přes přirozenou řevnivost obou klubů by se Spezzovi mohlo od domácích fanoušků dostat vstřícného přijetí, stejně jako tomu bylo v případě jeho bývalého křídla Daniela Alfredssona. Švédský útočník, jenž po krátkém angažmá v Detroitu už ukončil aktivní kariéru, hájil barvy Senators dokonce 17 sezón.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Služeb bývalého kapitána si Ottawa natolik považovala, že s ním před jeho odchodem do sportovního důchodu podepsala jednodenní smlouvu a umožnila mu tak účast na předzápasovém rozbruslení týmu a vhození úvodního buly.
I přes tyto skutečnosti si ale Spezza není zcela jistý, jak na něj budou příznivci Senators reagovat. Podle posledních informací jsou fandové Ottawy na zápas natěšení a doufám, že si vzpomenou na některé příjemné okamžiky spojené s mým působením v tomto klubu. Ale reakce fanoušků nemůžete vždy s jistotou předvídat,“ zůstává nohama na zemi Spezza.
Jason Spezza, jenž v Ottawě dlouhou dobu tvořil lajnu společně s Danym Heatleym a Danielem Alfredssonem, odehrál za kanadský klub 686 utkání se ziskem 687 bodů, ovšem fanoušky byl poměrně často kritizován za svou riskantní hru a práci v obranné zóně.
Na otázku, jak zpětně vidí své angažmá u Senators, Spezza odpovídá: „Celkový pocit je spíše pozitivní, ale není pochyb o tom, že byla i frustrující období. Našly by se okamžiky, kdy jsem po nevydařeném zápase nespokojeně opouštěl led a s kroutící hlavou přemýšlel, co jsme udělali špatně.“
„Při zpětném pohledu je mi také líto, že jsme jako tým měli minimálně čtyřikrát na zisk poháru. Byli jsme blízko, ale nevyšlo to. Je to prostě nepříjemný pocit, který si jako hráč budete už navždy pamatovat. Samozřejmou odezvou na neuspokojivé výsledky je kritika ze strany vedení i fanoušků, a pokud jste v roli centra první lajny, tak za výsledky klubu nesete velkou porci odpovědnosti. S Ottawou se nám nepodařilo využít potenciálu, který klub měl. Ale musím se dívat dopředu a pokusit se dát novému klubu to nejlepší, co je ve mně.“

Spezzovi se zatím v Dallasu nedaří bodovat stejným tempem (35 bodů ve 47 zápasech) jako v případě Ottawy a podle jeho vyjádření je to mimo jiné způsobeno i změnou jeho herního stylu, kdy si vzal k srdci kritické ohlasy fandů Senators a v současnosti pracuje především na zlepšení obranné hry.
„Snažím se hrát trochu zodpovědněji i dozadu,“ říká Spezza, „nejedná se o žádnou zásadní změnu v herním pojetí, ale chci ze sebe setřást tlak a pocit, že jako útočník musíte neustále skórovat.“
I trenér Stars Lindy Ruff u Spezzi pozoruje pozitivní vývoj herního přístupu: „Snažíme se společně měnit některé praktiky a lépe ho zapojit do našeho herního systému a mohu říct, že první výsledky se začínají dostavovat a jeho hra se skutečně ubírá správným směrem. Spezza je skvělým zakončovatelem a v posledních šesti nebo sedmi týdnech byl opět ústřední postavou mnoha našich ofenzivních situací.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -