- Reklama -

Je čest být trenérem v NHL, netušil jsem, jestli tahle nabídka ještě někdy přijde, říká trenér Arizony Tocchet

- Reklama -

Trenér Arizony Coyotes Rick Tocchet si jakožto bývalý člen úřadujících šampionů z Pittsburghu mohl dopřát den ve společnosti trofeje lorda Stanleyho. Třiapadesátiletý bývalý hokejista se na novou výzvu u Kojotů těší, kvůli odchodu od Tučňáků má ale smíšené pocity.
„Je to těžké, protože tu organizaci miluju, zažil jsem s ní spoustu úspěchů, mám v ní hromadu přátel. Ale skončil jsem tam. Teď jsem v Arizoně Coyotes. Je na čase vložit své úsilí do této organizace a snažit se být její součástí,“ popisuje Tocchet.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kanadský lodivod se seznamuje s chodem klubu. Na pozici svých asistentů najal Johna MacLeana a Scotta Allena. Kromě toho si promluvil se všemi hráči na soupisce a několikrát si dopřál schůzku s generálním manažerem Johnem Chaykou a vlastníkem Arizony Andrewem Barrowayem.
„Minulý týden jsme si pohrávali, měli jsme trenérské mítinky. Nic není definitivního. V tomhle bodě nevím nic konkrétního. Vyvrbí se to samo. Během tréninkového kempu chcete dohromady poskládat štáb. Chceme hrát rychle, takže se musíte ujistit, že rychlé kluky necháte hrát se stejným typem hráčů,“ říká Tocchet.
Dominik Hašek byl pro Toccheta nepochybně těžkým protivníkem
Embed from Getty Images
Trojnásobný držitel Stanley Cupu s Pittsburghem (jednou jako hráč v roce 1992, dvakrát coby trenér v posledních dvou letech) má k dispozici mladé jádro nadějných hokejistů, díky kterým by se Arizona měla odrazit od dna. Jsou mezi nimi Max Domi (22 let), Christian Dvorak (21), Brendan Perlini (21), Lawson Crouse (20), Dylan Strome (20) a Clayton Keller (19).
„Chci jim pomoci, aby se vypracovali ve skvělé hráče. Sleduju jejich entuziasmus, dívám se na sestřihy videí, setkávám se s nimi. Jsou jako houby. Až se vrátí na led, chceme po nich, aby hráli jako profesionálové. Přesně to musí mít trenérský tým na paměti a neustále jim v tom pomáhat,“ vysvětluje svou koncepci Tocchet.
Za příklad dává mužstva Pittsburghu a Chicaga.
„Mám rád mladé hráče. Nechápejte mě špatně, miluju i ty starší. Ale je bezvadné vytvořit tým. V nedávné době měli Chicago Blackhawks a Pittsburgh Penguins mladé jádro hráčů, které vytvarovali. Drželi se své cesty. Všichni to pořád tvrdí, ale podle mě je důležité, abyste se jako organizace toho procesu drželi,“ myslí si Tocchet, jenž jako hráč prošel šesti kluby.
Mike Sullivan a Rick Tocchet dokázali na jaře 2017 obhájit s Penguins Stanley Cup
Embed from Getty Images
K výchově a růstu talentů přiloží hokejky i letní posily Derek Stepan a Niklas Hjalmarsson.
„Tihle chlapi svým způsobem rozšiřují personál. Nemám v mužstvu moc starších hráčů. Nechci na ně vytvářet tlak, aby neustále museli vést mužstvo, ale moc se na nich líbí, že se těší na to, že se z nich stanou lídři klubu,“ pochvaluje si arizonský kouč.
Tocchet už pozici hlavního kouče zastával, mezi lety 2008 až 2010 vedl Tampu Bay Lightning. Odmítnout stejnou funkci po tolika letech by byl bezesporu hřích.
„Je to čest koučovat v téhle lize. Netušil jsem, jestli se mi podobná šance znovu naskytne. Ze všech sportů jsem měl v Pittsburghu tu nejlepší pozici asistenta kouče. Nabídla se mi tahle možnost. Z určitého hlediska je to těžké rozhodnutí, z určitého ne, protože být hlavním trenérem v NHL je privilegium. Hodně toho Coyotes dlužím a Penguins vděčím za tuhle práci,“ uzavírá Tocchet.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -