- Reklama -

Je hezké vstoupit do historie, ale další historie teprve přijde, věří opět třicetigólový Ovečkin

- Reklama -

Důležitá otevírací trefa Alexandr Ovečkina a potom dva góly Daniela Winnika pomohly Washingtonu k vítězství proti jednomu z nejslabších týmů v lize. Ještě pět minut před koncem utkání byl stav mezi Capitals a Coyotes nerozhodný 1:1, pak se ale trefil Winnik, po něm Justin Williams a nakonec do prázdné branky opět Winnik a Washington vydřel povinnou čtvrtou výhru v řadě.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Pro ruského kanonýra to byl třicátý gól v sezóně, což znamená, že od chvíle svého vstupu do ligy po výluce 2004-05 nedal nikdy méně než 30 gólů za sezónu. Povedlo se mu to ve dvanácti úvodních sezónách v kariéře NHL a připojil se tím do elitní společnosti, kam patřili dosud jen dva hráči. Mike Gartner dal 30 gólů ve svých prvních 15 sezónách, Wayne Gretzky ve 13.
„Je to ohromné, samozřejmě,“ řekl Ovečkin, který otevřel skóre svou klasickou střelou v přesilovce z levé strany. „Je pěkné patřit do historie. Ale další historie ještě přijde.“
Jednatřicetiletý Ovečkin letos nezáří tolik jako v minulé sezóně, kdy dal rovných 50 branek. Trenér Barry Trotz ho neposílá do hry tolik, aby mu zbyly síly na play off. Přesto je s 62 body za Nicklasem Bäckströmem (79) druhým nejproduktivnějším hráčem Caps a s 30 góly se dělí spolu s T.J. Oshiem o místo nejlepšího střelce.

Po deseti duelech bez vstřelené branky, což byl Ovečkinův nejdelší střelecky půst v kariéře, nastřílel ruský útočník tři góly v pěti zápasech. Dohromady vyslal za tu dobu na bránu soupeřů 33 střel. Pokud ho letos Oshie nakonec předstihne, bylo by to poprvé od vstupu do ligy, kdy Ovečkin nebude nejlepším střelcem Washingtonu.
„Ví, jaký čas sezóny přichází,“ naznačil Oshie, že letos se všichni v klubu soustředí na vyřazovací část. „Je připravený na dlouhou cestu. Provede nás, doufejme, dlouhou posezónní částí.“
Ovečkin i Capitals se letos skutečně soustředí hlavně na play off. V základní části se jim dařilo už mockrát, tento rok chtějí ukázat svou sílu také v nejdůležitější fázi sezóny. Se 106 body jsou stejně průběžně nejlepším celkem dosavadní sezóny a nejspíš si opět dojdou pro Prezidentovu trofej, udělovanou nejlepšímu týmu základní části.
Trofej by dala Washingtonu záruku, že bude každý eventuální sedmý zápas v play off hrát na domácím hřišti. „Domácí led je v play off všechno,“ věří Daniel Winnik, který si jedenácti góly v sezóně vyrovnal dosavadní osobní maximum. „V téhle budově si hodně věříme.“

Foto: Lisa Gansky

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -