- Reklama -

Je to utrápená sezóna, říká kapitán Arizony Shane Doan

- Reklama -

V dnešní NHL je tak trochu raritou. Podobně věrných hráčů, kteří strávili celou kariéru v jednom klubu, se najde jen pár. Za všechny jmenujme hráče jako Steve Yzerman, Joe Sakic, Mike Modano, Mario Lemieux nebo Nicklas Lidström. Ti všichni jsou neodmyslitelně spjati s jediným dresem. Do této skupiny srdcařů patří i kapitán Arizony Shane Doan.
Jako jediný v týmu Coyotes pamatuje ještě časy, kdy klub působil ve Winnipegu (jako původní Jets), je posledním pamětníkem stěhování týmu z mrazivé Manitoby do slunné Arizony. Osmatřicetiletý veterán má v lize odehráno za devatenáct sezón zatím 1 386 zápasů, za celou kariéru jiný klub nepoznal.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Za ty roky prožil s týmem úspěchy i porážky. Tak složité období, jakým Coyotes procházejí nyní, ale nepamatuje. Už nějakou dobu je jasné, že si Yotes letos o Stanley Cup nezahrají, tým jde od porážky k porážce (aktuálně prohrál už osmkrát v řadě). Pro kapitána týmu jsou to trudné časy.
„Samozřejmě je to nepříjemné. Pro hráče je tohle vždy těžké. Nikdo nechce uvíznout v téhle situaci. My v ní ale jsme a musíme se s tím poprat. Noví hráči, kteří k nám přišli, hrají dobře. Často jsme v zápase, ale nenajdeme cestu k vítězství. Je to zklamání. Cítíme se mizerně, protože nejsme dost dobří. Nemá cenu se tomu vyhýbat, zkrátka jsme byli špatní a musíme být lepší,“ sype si popel na hlavu lídr kabiny.
Rodák z Halkirku v provincii Alberta je v nezáviděníhodné situaci. Klub dal při uzávěrce přestupů jasně najevo, že myslí hlavně na budoucnost. Vedení obětovalo obránce Keithe Yandlea a Zbyňka Michálka a zkušeného útočníka Antoinea Vermettea. Místo nich přivedlo talentované mladíky a volby v draftu.
Doan, jemuž za rok vyprší smlouva, se tak ocitl opět na začátku. Tým se chystá na přestavbu a je jasné, že v brzké době nebude patřit mezi aspiranty na Stanley Cup. Po slavném poháru ale sympatický Doan  pochopitelně touží. Dosud se k němu ani nepřiblížil, stropem je jedna účast Kojotů ve finále konference.
Jeho cesta se mohla ubírat jiným směrem, pokud by v roce 2012 jako volný hráč podepsal s jiným klubem. On místo toho prodloužil kontrakt s Coyotes až do roku 2016. Před letošní uzávěrkou přestupů, zvláště v situaci, kdy viděl odcházet další zkušené borce, mohl požádat své nadřízené o výměnu do jiného klubu, kde by měl větší šanci bojovat o Stanley Cup.
On to ale neudělal a své dlouholeté loajality k pouštnímu klubu nelituje. „Je to tak, jak to má být. Nestarám se o to, že jsem si měl přát něco jiného. Já jsem vděčný za příležitost hrát v téhle lize. Pořád hokej miluji, rád hraji zápasy a bojuji. Pokud bych se příliš staral o jiné věci, neměl bych z hraní radost,“ vysvětluje svůj postoj.
Na nějaké velké křepčení v šatně Coyotes to v dalším ročníku NHL nevypadá. Dohraje kapitán Doan kariéru v klubu, který jej před dvaceti lety draftoval, nebo přece jen zamíří v příští sezóně jinam, aby se ještě jednou porval o nejcennější pohár?
Titulní foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -