- Reklama -

Je to zklamání pro nás i pro fanoušky, hodnotí draftovou loterii manažer Buffala

- Reklama -

Generální manažer Buffala Tim Murray už byl předem smířen s možností, že jeho tým nemusí vyhrát draftovou loterii. Přestože měli Sabres nejvyšší, 20 procentní šanci na to, uzmout první volbu. Naneštěstí pro Murrayho, jeho nejčernější myšlenky nabyly reálné podoby. Vítězem losování se totiž stalo mužstvo Edmontonu Oilers, které tak Buffalu s nejvyšší pravděpodobností vyfoukne největší hvězdu červnového draftu – Connora McDavida.
Sabres tak zřejmě sáhnou po Američanovi Jacku Eichelovi. Ačkoliv i jemu je předpovídána hvězdná kariéra, Murray nijak netajil své zklamání, že jeho týmu již podruhé v řadě uniklo právo první volby v draftu, což letos bolí o to více, že jeho hlavní celebritou bude právě McDavid, mnohými považovaný za nástupce Sidneyho Crosbyho.
„Když si máte vybrat mezi jedničkou a dvojkou, vždycky si zvolíte první možnost. Pokud byste plánovali výměnu a protistrana strana vám obratem nabídla, že váš tým může posílit nejlepší obránce ligy nebo druhý nejlepší, pokaždé sáhnete po tom nejlepším. Funguje to stejně jako v normálním životě. Ale my jsme byli předem smíření s možností, že nám první volba unikne, takže se s tím musíme vyrovnat,“ řekl Murray.
Ani s Eichelem ale Buffalo rozhodně neprohloupí. Pokud by byl draftován loni nebo předloni, s největší pravděpodobností by právě on byl největší akvizicí draftu. Nicméně mladý americký útočník ještě není pevně rozhodnut, zdá se vydá do ringu profesionálního hokeje již v příští sezóně, nebo zda si ještě o rok prodlouží pobyt na bostonské univerzitě.
„Na definitivní rozhodnutí je brzo, samotný draft je ještě daleko. Vždycky bylo mým snem hrát v Národní hokejové lize. Musím si to promyslet, poradit se s rodinou a pak se rozhodnout. Ale ať už to dopadne jakkoliv, budu šťastný,“ řekl Eichel.

Pokud se nestane nic nepředvídaného, Connor McDavid by měl v příštím ročníku obléci dres Edmontonu. Oilers si naposledy proklestili cestu do vyřazovacích bojů v roce 2006, shodou okolností to tehdy dotáhli až do samotného finále Stanley Cupu. Od té doby to jde s kanadským mužstvem s kopce, o čemž vypovídá prostý fakt, že letos budou mít právo první volby v draftu již počtvrté za posledních šest let. V letech 2010-2012 přetáhli na svoji stranu Taylora Halla, Ryana Nugent-Hopkinse a Naila Yakoupova.
Letos by měl partu „jedničkářů“ doplnit McDavid. Pokud se tak stane, svoji nováčkovskou sezónu spojí se závěrečným rozloučením s halou Rexall Place, ve které hrají Oilers již od svého vstupu do NHL v roce 1979. Od ročníku 2016-2017 bude jejich novým domovem nová aréna Rogers Place.
McDavid se netajil svým přáním hrát za Toronto nebo Buffalo. Konečný výsledek draftové loterie ale nebere jako nějakou katastrofu. „Nehraje roli, který z oněch 14 týmů nakonec vyhrál. Bylo by pro mě ctí obléct dres jakéhokoliv z těchto celků. V Buffalu asi nebudou dvakrát šťastní, ale Edmonton zvítězil a pokud si mě jeho zástupci vyberou, pak to pro mě bude nesmírná čest.“

„Je mi líto našich fanoušků. Prožili jsme těžký rok, ale oni byli velmi zaujati Connorem a věřili, že příští rok bude hrát za Buffalo,“ řekl Murray.
Manažer Buffala si stojí za svým tvrzením, že současný systém draftu je nespravedlivý. Jeho mužstvo skončilo dvakrát po sobě na posledním místě v tabulce, nicméně ani loni, ani letos nebude vybírat jako první. Přitom právě postavení v tabulce, nikoliv draftová loterie, by podle Murrayho mělo určovat pořadí při volbě hráčů.
Vedení NHL je však proti, především z toho důvodu, aby kluby záměrně nesabotovaly vlastní zápasy a tím měly lepší šanci na vyšší výběry. V příštím roce to budou mít nejhorší týmy soutěže ještě složitější, loterie bude totiž rozhodovat nejen o vítězi draftu, ale i o dalších dvou příčkách.
foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -