- Reklama -

Jedničkou draftu podle očekávání švédský obránce Rasmus Dahlin

- Reklama -

Jako teprve druhý Švéd v historii byl zvolen jedničkou draftu NHL a navázal tak na bývalého vynikajícího útočníka Matse Sundina, jehož draftovali v roce 1989 Quebec Nordiques. Jedničkou draftu 2018 byl v American Airlines Center v Dallasu zvolen švédský obránce Rasmus Dahlin, jehož si vybralo Buffalo.
Fanshop týmu
Osmnáctiletý Dahlin byl všeobecně považován za jasnou volbu. Jedná se o generační talent, který letos přepisoval rekordy švédské nejvyšší soutěže. Proti mužům nastupoval v dresu Frölundy už od svých šestnácti let. Nejlepší obránce letošního juniorského šampionátu se v únoru zúčastnil ZOH v Jižní Koreji, kde byl suverénně nejmladším reprezentantem své země.
Podle redaktorů oficiálního webu soutěže nhl.com nejenže si v příští sezóně vybojuje místo na soupisce Sabres, ale zaujme místo v některém z prvních dvou párů a bude profitovat z rad trenéra Phila Housleyho, bývalého vynikajícího beka a člena Síně slávy.


V první desítce přišli postupně na řadu Andrej Svečnikov (Carolina), Jesperi Kotkaniemi (Montreal), Brady Tkachuk (Ottawa), Barrett Hayton (Arizona), Filip Zadina (Detroit), Quintin Hughes (Vancouver), Adam Boqvist (Chicago), Vitalij Kravcov (NY Rangers) a Evan Bouchard (Edmonton).
„Konečně,“ oddechl si nyní už obránce Buffala. „Nemyslím tím stát se jedničkou, ale být vůbec draftován. Byl to můj sen už od dětství. Dlouho jsem na tohle čekal. Dokud to není jisté, nemůžete si nic plánovat. Teď už konečně mohu plánovat svou budoucnost a jsem nadšený, že mým novým domovem je Buffalo,“ řekl Rasmus Dahlin. „Je to pro mne velmi emotivní chvíle a snažím se užít si každou vteřinu,“ dodal.
„Já si nepamatuju, že bych slyšel své jméno, ale jsem opravdu hrdý na to, že jsem druhou švédskou jedničkou draftu ze Švédska. Mats Sundin je hokejová legenda. Tohle je vážně cool,“ vyprávěl šťastný mladík. Sabres volili jako první poprvé od roku 1987. Tehdy si vybrali centra Pierra Turgeona. Dahlin je už devatenáctým bekem, kterého si Šavle vybraly v prvním kole draftu.


Už dnes se přesune do Buffala, kde se začne připravovat na rozvojový kemp, jenž začíná už ve středu. „Pocházím z malého švédského města. Když jsem v Buffalu, cítím se tam jako doma. Vím všechno o zdejších fanoušcích a o tom, jak hokej milují. Celá organizace je skvělá a já se tam moc těším,“ uvedl Dahlin.
Generální manažer Sabres Jason Botterill očekává, že čerstvá jednička draftu nebude na podzim chybět v sestavě prvního týmu. „Je to pro nás velké posílení. Máme v týmu několik výborných mladých útočníků, ale potřebuje jim dodat podporu z modré čáry. Když jsme Rasmuse sledovali, jak hraje na juniorském šampionátu a jak si vede proti mužům ve švédské lize, věříme, že může rovnou naskočit do NHL,“ řekl Botterill.
Také samotný hráč věří, že bude mít co nejdříve dopad na hru svého nového týmu. „Doufám v to. Udělám pro to maximum. Jsem velmi natěšený na to, až se se všemi potkám. Pár hráčů už znám, jsou velmi šikovní. Bude skvělé si s nimi zahrát. Hrát v NHL byl můj sen a být součástí této organizace je skvělé,“ zopakoval Rasmus Dahlin.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -