- Reklama -

Ještě rok a pak se uvidí, zhodnotil svoji budoucnost Patrik Eliáš

- Reklama -

Nebyla to dobrá sezóna. New Jersey obsadilo v konečném pořadí až 25.cesivnhl-logo-150x150-3 pozici v ligové tabulce s nejnižším bodovým ziskem od roku 1993. Ďáblové se potřetí za sebou nepodívají do play off a je zřejmé, že americký klub prochází největší krizí za posledních 25 let.
Dobrou sezónu neprožil ani český útočník Patrik Eliáš. Osmatřicetiletý veterán posbíral v 69 zápasech jen 34 bodů (13+21), což je jeho nejhorší bilance od ročníku 1996/97 (ale tehdy naskočil jen do 17 utkání). Rodákovi z Třebíče končí smlouva v létě 2016. Co bude pak, to je zatím ve hvězdách.
„Bude záležet na tom, jak se budu cítit a jak na tom budu zdravotně. Určitě bych se nebránil nové smlouvě, ale to se vždy odvijí od toho, jaký je zájem klubů v NHL. Čistě hypoteticky: pokud by za mnou po skončení příští sezóny přišli zástupci nějakého týmu a řekli – ‚Chceme tě kvůli tvým zkušenostem, ale budeš hrát ve čtvrtém útoku‘ – tak si nemyslím, že bych to přijal,“ řekl český forvard.
„Pořád věřím, že jsem schopen hrát ještě několik let, pokud se naskytne odpovídající nabídka. Ale každá sezóna zanechává šrámy na mém těle a já nechci odejít úplně zhuntovaný. Jednou si člověk musí položit otázku: ‚Stojí to vůbec za to?‘“

V roce 2012 si Eliáš zahrál počtvrté v kariéře finále Stanley Cupu, ale s Ďábly na slavnou trofej nedosáhl. A je krajně nepravděpodobné, že se mu v nejbližších letech naskytne další příležitost (tedy pokud nepřestoupí). A jak už jsme zmiňovali, ani po individuální stránce to letos nebyla žádná velká sláva.
„Jsem zklamaný. Vím, že mám na víc. Ale to je problém celého týmu. Pokud bychom měli v sestavě několik hráčů, kteří posbírali přes 70 bodů, tak neřeknu ani popel. Ale náš nejproduktivnější hráč jich měl všeho všudy jen 43,“ zhodnotil český útočník.
Pod Eliášovu slabou produktivitu se podepsal i odchod trenéra Petera DeBoera, jelikož jeho nástupce Adam Oates měl pro českého forvarda jiné úkoly, než střílení branek a sbírání bodů.
„Pořád jsem trávil na ledě hodně času, ale měl jsem spíše defenzivní povinnosti. Trenéři nás stavěli proti nejlepším formacím soupeře a bylo na nás, abychom jim zabránili ve vstřelení branky. Často jsem nastupoval i na oslabení. Ve výsledku proti takové roli nic nenamítám, ale nikdo ode mne nemůže očekávat, že budu v každém zápase bodovat. Takový John Madden taky nikdy netrhal střelecké rekordy,“ podotkl Eliáš.
Zlí jazykové tvrdí, že český útočník je za zenitem své výkonnosti a pro New Jersey se stal pouhou přítěží. Ale rodák z Třebíče o svých schopnostech nepochybuje. „Vím, že na to pořád mám. Po fyzické stránce se cítím výborně. Člověk k sobě musí být upřímný, ale já si nemyslím, že bych ztratil něco ze svého hokejového umu.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -