- Reklama -

Jiří Tlustý: Elitní kanonýr nebo průměrný střelec?

- Reklama -

Na tuto otázku bude v příštích několika měsících hledat odpověď generální manažer Caroliny Ron Francis. Je Jiří Tlustý hráčem, který v sezoně 2012-13 nastřílel ve 48 zápasech 23 branek, nebo jeho standardu spíše odpovídá ročník následující, během kterého nasázel v 68 utkáních jen 16 gólů. Jaká jsou vůbec očekávání od hráče, který byl v roce 2006 draftován v prvním kole?
Stejně jako většina hokejistů i Jiří Tlustý zažil v průběhu své kariéry dobré i špatné časy. Svůj debut v NHL si odbyl již v sezoně 2007-08, kdy v dresu Toronta Maple Leafs odehrál 58 utkání. Podařilo se mu vsítit 10 branek a už tehdy se projevovaly náznaky jeho střeleckého talentu. Nicméně většinu následujícího ročníku strávil v AHL, kde se mu dařilo sbírat v průměru více jak bod na zápas.
Přesto ani v září 2009 neuspěl na tréninkovém kempu Maple Leafs a ročník tak znovu zahájil v barvách Toronta Marlies. Zlom v jeho kariéře přišel v prosinci téhož roku, kdy byl vyměněn do Caroliny za Philippea Paradise. Zatímco Paradis neodehrál do dnešního dne ani jeden zápas v NHL, Tlustého hvězda začala po této výměně stoupat vzhůru.
Dva roky se sice ještě potácel na hraně NHL a AHL, ale v sezoně 2011-12 konečně prorazil a odehrál 79 zápasů základní části. Připsal si v nich 36 bodů (17+19), ale především se začala formovat jeho spolupráce s týmovou hvězdou Ericem Staalem.
A pak přišel zkrácený ročník. Vedení týmu podepsalo ruského útočníka Alexandra Sjomina a ten společně s Tlustým a Staalem utvořili jednu z nejlepších útočných formací ligy. Kapitán Hurricanes nasbíral 53 bodů a skončil na šestém místě v ligové produktivitě, český útočník byl pro změnu sedmým nejlepším střelcem soutěže. Carolina se sice do play off nedostala, ale vypadalo to, že se blýská na lepší časy. Ovšem to byl špatný předpoklad.
Všichni tři hráči elitní formace Canes si v následujícím ročníku prošli zdravotními problémy a jejich výkony byly jen stínem v porovnání s předchozím rokem. Sjomin jako by byl zcela jiným hráčem, Eric Staal prožil nejhorší ročník od své nováčkovské sezony 2003-04. Jiří Tlustý se držel svého herního stylu, ale bez kvalitních pasů svých spoluhráčů se ani on nevyvaroval značného poklesu produktivity. Za 68 zápasů nasbíral 30 bodů (16+14). Jako kdyby někdo přetočil hodiny o tři roky nazpět.
A jaká je situace letos? Staal i Sjomin měli znovu ze začátku sezony zdravotní problémy. Ale zatímco Staal sbírá pravidelně body, jeho ruský kolega se propadl do šedého průměru. Ani týden před koncem listopadu si ještě nepřipsal první branku a momentálně nastupuje ve třetí formaci (navíc v některých zápasech byl pouze zdravým náhradníkem). Jiří Tlustý zahájil sezonu výborně, ve druhém zápase proti NY Islanders zaznamenal hattrick. Od té doby se trefil pětkrát v 18 zápasech a průběžně je nejlepším střelcem týmu.
Spolupráce Tlustý-Staal by se dala porovnat s dvojicí Crosby-Kunitz. Pokud hraje Kunitz po boku kapitána Penguins, výrazně se zvedají jeho ofenzivní čísla, zatímco Crosbymu klesá průměr účasti na ledě při inkasovaných brankách. Podobně to funguje i v případě dvojice hráčů Carolina. Za ideálních podmínek by se z Tlustého mohl stát pravidelný střelec 25-30 branek za sezonu.
Problémem je, že Staal není Crosby a jakmile na něj přijdou horší časy, v podstatě automaticky klesají i výsledky Jiřího Tlustého. Je to logické, nicméně český útočník bude muset dokázat, že jeho herní výkony nemusejí nutně kopírovat formu kapitána Canes. Zvláště pokud se potvrdí přetrvávající spekulace a Eric Staal bude vyměněn do jiného týmu.
Tlustý podepsal začátkem července jednoletý kontrakt a tak ho i letos čeká boj o co nejlepší podmínky nové smlouvy. Jak moc štědrý bude generální manažer Ron Francis, o tom rozhodnou především výkony českého útočníka.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -