- Reklama -

Jochen Hecht ukončil aktivní kariéru. Hokej jsem si vždycky užíval, říká

- Reklama -

Jeden z nejlepších německých hokejistů v historii NHL, Jochen Hecht, oznámil konec aktivní kariéry. „Už jsem nedokázal naplnit svá vlastní očekávání. To byl ten hlavní důvod, proč jsem se rozhodl pověsit brusle na hřebík. Je čas, aby příležitost dostali jiní,“ řekl Hecht.
Rodák z Mannheimu by ale měl u hokeje zůstat. Spekuluje se o jeho zapojení do chodu jeho mateřského klubu Adler Mannheim, kde působil i po návratu ze zámoří. Zatím není jasné, na jaké pozici v organizaci zůstane.
„Můžeme těžit z jeho bohatých zkušeností,“ sdělil generální manažer týmu Teal Fowler. „Pokud mají obě strany stejný cíl, vede podobné spojení k úspěchu, který očekáváme i v Mannheimu,“ vysvětlil pětačtyřicetiletý rodák z Batavia (stát New York).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Hecht odehrál v Mannheimu osm sezón (1994-98, 2004-05, 2013-16), třikrát byl člen mistrovské sestavy (1997, 1998, 2015). Devětatřicetiletý centr zde krátce působil i během výluky NHL v ročníku 2012-13.
„Jochen Hecht je nejlepší a nejúspěšnější hokejista Mannheimu všech dob,“ uvedl na jeho adresu šéf klubu Matthias Binder. „Je hokejovou ikonou nejen v Mannheimu, ale i v celém Německu. Jeho dres s číslem 55 už v klubu nikdo nebude smět používat,“ dodal.
V NHL strávil Hecht čtrnáct sezón. V základní části se jeho bilance uzavřela na 833 zápasech, 186 brankách a 277 asistencích. Se ziskem 463 bodů je po Marco Sturmovi (487 bodů) druhým nejproduktivnějším Němcem v dějinách soutěže.
Pro NHL objevili Hechta zástupci St. Louis, kteří ho draftovali v roce 1995 ze 49. místa. V létě 2001 ho Bluesmani vyměnili do Edmontonu. U Oilers však setrval pouze rok, před draftem 2002 ho kanadský klub nabídl Buffalu.

Sabres byli jeho zaměstnavatelem nejdelší dobu, celých deset sezón. V Buffalu dosáhl německý útočník několika vrcholů své kariéry. Mezi ty osobní patří 56 bodů ze sezóny 2006-07 nebo 22 branek o rok později.
V říjnu 2007 a poté v únoru 2008 zastával funkci kapitána mužstva – jako druhý hokejista s německými kořeny v dějinách NHL (prvním byl Walt Tkaczuk, který ovšem ze Západního Německa odešel s rodiči do Kanady, když mu byly dva roky).
Z klubových úspěchů mužstva s Hechtem na soupisce lze vypíchnout postupy do konferenčního finále v letech 2006 a 2007, ve druhém případě doplněné o titul v Severovýchodní divizi. Ten Sabres znovu získali ještě v roce 2010.
„Nejtěžší je to rozhodnutí, teď už se cítím dobře. Jsem rád, že to období nejistoty skončilo,“ řekl Hecht. „Hokej jsem si vždycky užíval. Nejvíc se mi bude stýskat po atmosféře v kabině. Myslím si, že mohu s hrdostí ohlédnout za tím, co jsem ve své kariéře dokázal,“ dodal na rozloučenou.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -