- Reklama -

John Klingberg novým objevem v obraně Dallasu

- Reklama -

Dallasu se podařilo zapracovat do sestavy velmi šikovného nováčka. Dvaadvacetiletý John Klingberg je s 18 body (6+12) ve 31 zápasech druhý v kanadském bodování obránců provoročáků, lépe si průběžně vede pouze pětadvacetibodový Aaron Ekblad z Floridy.
Produktivní zadák udivuje odborníky sebevědomím, vyrovnaností i tahem na bránu. Klingberg skočil do kariéry NHL rovnýma nohama v okamžiku, kdy byl po čtrnácti odehraných zápasech sezóny povolán z farmy z AHL. Od té doby patří k základním stavebním prvkům obrany Stars.
Někdy až příliš horlivý obránce začíná být přirovnáván k Sergeji Zubovovi nebo Eriku Karlssonovi, to především pro svou schopnost tvořit hru. Chyby plynoucí z ukvapenosti však vidí sám Klingberg jako problém, kterého se musí zbavit. Rozhodně ale nechce svou hru příliš měnit směrem k opatrnosti.
„Nejlépe udělám, když moji spoluhráči budou dopředu vědět, co zamýšlím, co se chystám udělat,“ řekl Klingberg. „Vím, že dělám věci, které se někdy neočekávají, čímž dokonale matu soupeře. Nechci ale současně mást své vlastní spoluhráče, takže na tom musím zapracovat.“

Na dvaadvacet let je mimořádně vyspělý, spoluhráč Alex Goligoski s ním prý rád komunikuje a užívá si jeho herní vzestup. „Rád si povídá, to je dobrá věc,“ oceňuje parťák z obrany. „Rád si povídá na ledě, rád si povídá na střídačce. Rád se učí.“
Kouč Lindy Ruff je pochopitelně za výkony Klingberga rád, na druhou stranu nechce mladého beka uštvat, takže mu čas měří raději opatrně. Když je potřeba, zase mu přidá. „Chci se je ujistit, že bude mít čas všechno vstřebat, moc se ho proto nevyptáváme. Dělá chyby, ale vypadá, že se z nich chce poučit,“ chválí mladíka trenér.
Během nedávné porážky s Winnipegem se Klingberg nachomýtnul k brance Michaela Frolíka, který se kolem něj protáhl a zavěsil. Starý lišák Ruff místo toho, aby mladíka posadil na lavici, posílal na led dál, až nasbíral skoro dvacet a půl minuty odehraného času. Aby zbytečně neztratil sebevědomí.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Klingberg se učí všemu, co bude v NHL potřebovat. Učí se hrát fyzicky, přestože nemá bůhvíjaké parametry (188 cm, 80 kg). Učí se správnému čtení hry, učí se klást důraz na defenzivní stránku. Chce být celoplošným hráčem. Podstatné je, že má důvěru spoluhráčů a trenéra.
„Vůbec nehraje jako zelenáč,“ říká obránce Trevor Daley. „Bude se jen zlepšovat.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -