- Reklama -

John T. ve stopách strýce. Kapitán Islanders na čele bodování NHL

- Reklama -

Když jej newyorští Ostrované v roce 2009 draftovali z prvního místa, věděli, že získávají výjimečné „zboží“. Už v patnácti natolik vyčníval mezi svými vrstevníky, že dostal výjimku, aby mohl hrát juniorskou Ontario Hockey League. A rozhodně se neztratil, ba právě naopak. V juniorce byl naprosto dominantním hráčem, překonal třeba rekord Waynea Gretzkyho v počtu gólů šestnáctiletého hráče v OHL.
Od svého vstupu do NHL se John Tavares neustále zlepšuje. Nadmíru talentovaný mladík se stal bez jakýchkoli pochyb základním pilířem týmu z Long Islandu. Když jej v září 2013 jmenovali čtrnáctým kapitánem v historii tohoto slavného klubu, byla to jasná volba. Letos zažívá nejpovedenější sezónu v kariéře a táhne Islanders do nejvyšších pater NHL, což v tomto klubu dlouho nepamatují. Už po pěti letech mezi profesionály je z něj opravdová hokejová superstar.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Zlatý hoch kapitánem v NHL, Art Ross Trophy na dosah
Ostrované se letos loučí se svým dlouholetým stánkem Nassau Coliseum, po sezóně je čeká stěhování do brooklynského Barclay’s Center. Jejich kapitán Johnny T. dělá se spoluhráči vše pro to, aby to byla rozlučka se vší parádou. Čtyřiadvacetiletý rodák z Mississaugy v provincii Ontario je aktuálně na čele kanadského bodování NHL a má našlápnuto k překonání devadesátibodové hranice.
V 68 letošních utkáních nasbíral 72 body za 33 branek a 39 asistencí. Naposledy se předvedl včera, kdy krásným gólem rozhodl o výhře svého týmu v prodloužení a na čele bodování odskočil svým nejbližším pronásledovatelům (Ovečkin 69, Bäckström 69, Malkin 67, Crosby 67, Voráček 66).
Ziskem Art Ross Trophy by se olympijský vítěz ze Soči a dvojnásobný juniorský mistr světa přiblížil svému vzoru, strýci Johnovi. Že jste o něm nikdy neslyšeli? To bude asi tím, že v Evropě není lakros příliš známým sportem. Pokud nepatříte mezi skutečné sportovní fajnšmekry a experty, tak jste tento sport možná zaregistrovali maximálně ve filmu „Prci, prci, prcičky“. Johnův strýc ale znamená pro tento původem indiánský sport asi totéž, co Wayne Gretzky znamenal pro hokej.
Z Portugalska do Kanady za lepším životem
Když se Manuel a Dorotea Tavaresovi přestěhovali z portugalských Azorských ostrovů do kanadského Toronta za lepším životem, neměli zrovna moc peněz ani času na to, aby jejich děti mohly sportovat. Jejich nejstarší syn Joe toužil s kamarády provozovat všechny možné sporty, v zimě pochopitelně pro Kanadu typický hokej, v létě zase baseball a fotbal.
Pro tehdy devítiletého Joea ale neměli rodiče na sport peníze. Sourozenci mu postupně přibývali a on už v patnácti musel nechat školy a chodit do dvou zaměstnání, aby Tavaresova rodina měla na jídlo a mladší sourozenci, včetně malého Johna, mohli trávit svůj volný čas sportem.
Okolo dvacítky už si sice mohl dovolit občas zahrát fotbal nebo hokej, ale manželství a založení rodiny mu opět obrátilo život naruby. Musel se starat o svou vlastní rodinu. „Nemohl jsem si dovolit věnovat se sportu, ale snažil jsem se, aby můj bráška John a také můj syn John mohli sportovat,“ vzpomíná Joe Tavares. A oni se snažili, oba se moc snažili. Jeho bratr se stal lakrosovou legendou, syn má zase našlápnuto k tomu, aby se zařadil mezi největší hokejové velikány. Dva členové jedné rodiny se tak stali dominantními hráči obou kanadských národních sportů.

- Reklama -

Dlouhověkost Howea + Gretzkyho genialita = lakrosový bůh
Když se řekne John Tavares, téměř jistě se všem sportovním fanouškům u  nás vybaví kapitán hokejových New York Islanders, narozený v roce 1990. Stejné jméno ale nosí také Johnův strýc, nestárnoucí lakrosová legenda, ročník 1968. Jeho sportovní sláva a výkonnost i v pokročilém věku v mnohém připomínají Jaromíra Jágra. A pokud si myslíte, že slavnější z rodiny je mladý hokejista, jste na omylu. Alespoň zatím.
„Hokejista John Tavares musí ujít ještě dlouhou cestu, aby dosáhl toho, co dokázal John Tavares, hráč lakrosu,“ má jasno také Brendan Shanahan, bývalý vynikající útočník a člen Hokejové síně slávy, dnes prezident Toronta Maple Leafs.
V kanadské National Lacrosse League (NLL) drží Tavares rekordy, které jsou srovnatelné snad jen s dominancí Gretzkyho. Odehrál nejvíce zápasů, má suverénně nejvíce gólů, asistencí i bodů. A pokud jeho produktivita připomíná Gretzkyho, jeho dlouhověkost by se zase dala přirovnat k jiné hokejové legendě, Gordiemu Howeovi. „Největší hráč lakrosu všech dob,“ shodují se v zámoří mnozí.
On sám to pochopitelně vidí trochu jinak. „Mám čísla, která ostatní nemají, ale to ze mě nedělá lepšího hráče. Čísla nevypovídají celý příběh,“ říká skromně. „Gretzky? Já byl mnohem zákeřnější hráč než on. Wayne byl kandidát na Lady Byng Trophy, gentleman. Já ne. Skvělých hráčů bylo hodně. Já měl jen štěstí, že jsem mohl hrát takhle dlouho,“ se skromností sobě vlastní ujišťuje „lakrosový“ John Tavares.
Malý postavou, ale velký svými schopnostmi, to je hokejistův strýc. Dynamický a výbušný hráč, který vidí hru jako nikdo jiný a umí přihrát podobně neuvěřitelně, jako to uměl právě Gretzky. K tomu má navíc zakončení na tisíc různých způsobů a nechytatelnou střelu. Umí skórovat doslova jako Superman, a to musí snášet velmi tvrdou hru soupeřů. Možná se budete divit, ale lakros je tvrdší sport než hokej, to vám potvrdí oba Tavaresové. Naprosto běžné jsou krosčeky, tvrdé hity a zastrašování ze strany obránců.
„Malý“ John vynikal v obou sportech, ale zvítězil hokej
Strýc neměl nikdy nakročeno k tomu, aby se z něj stal profesionální hokejista, současný kapitán Islanders ale mohl stejně dobře patřit i mezi lakrosovou elitu. „Miloval jsem oba sporty. Když mi bylo třináct, opravdu jsem k J.T. vzhlížel. Hrál jsem lakros s bratranci a bavilo mě to. Dokonce jsme vyhráli provinční šampionát,“ vzpomíná opora Isles.
Nakonec u něj ale zvítězil hokej, a fanoušci jistě nelitují. John Tavares je bezpochyby jedním z nejlepších současných hráčů NHL. Jeho kariéra je stále teprve v začátcích, to nejlepší má ještě před sebou. Geny a vrozený talent jej přímo předurčují k tomu, aby se stal sportovní legendou.
Čeká ho ještě spousta práce, aby svůj tým dotáhl až na vrchol a mohl nad hlavu pozvednout posvátný Stanley Cup. Ale mladší z dvojice, která se proslavila pod přezdívkou Johnny T., dělá, co může. Stačí se podívat na tabulku Východní konference a čelo kanadského bodování NHL. Uhájí letos před svými pronásledovateli trofej Arta Rosse?
Foto/Photo by: Icon Sportswire
Použité citace: Bob McKenzie: Hockey Confidential (HarperCollins Publishers Ltd, 2014)

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -