- Reklama -

Jonas Hiller se pokusí zastavit svůj bývalý klub

- Reklama -

Dlouhých sedm let se pokoušel dotáhnout ke Stanley Cupu anaheimské Kačery. Nyní je před ním nová výzva. Už jako brankář Calgary Flames se Jonas Hiller pokusí z brankoviště zastavit na cestě za pohárem nejlepší tým Západní konference – Anaheim Ducks. Sám přiznává, že série proti bývalému zaměstnavateli pro něj bude zvláštní.
„Nemohu skrýt, že to je rozhodně něco výjimečného. Bude to jiné, než kdybychom hráli proti dalším týmům. Vždycky se ale musíte připravit tak, abyste byli schopni podat co nejlepší výkon a vyhráli tolik zápasů, kolik bude možné,“ říká sympatický Švýcar s úsměvem.
„Je to skoro jako návrat domů. Vracím se v odlišné situaci, ale některé věci mi budou důvěrně známé. Znám tam spoustu lidí, jak od hokeje, tak i mimo hokej. Nevím, jestli v tom budou jiné emoce, ale určitě to bude odlišné, než by to bylo proti jiným týmům.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


Za Ducks odchytal Hiller celkem 326 utkání, býval jasnou jedničkou. Tedy alespoň do té doby, než ho začali z branky vytlačovat Frederik Andersen a John Gibson. Vedení klubu se loni rozhodlo vsadit právě na tuto dvojici a dlouholetá opora se stala nepotřebnou. V létě tak Hiller jako volný hráč podepsal dvouletou smlouvu s Calgary.
Přestože se mu v základní části proti bývalému klubu nedařilo a určitě by si dovedl představit příjemnějšího soupeře, na souboj s Anaheimem už se začíná těšit. Je to pro něj příležitost ukázat, že se jej Ducks neměli zbavovat. Ve čtyřech zápasech základní části proti tomuto soupeři měl ale mizernou úspěšnost zásahů 88,9%, inkasoval v průměru 3,43 branky na zápas.
„V Anaheimu jsme věděli, že máme tým na to, abychom hráli o nejvyšší příčky. V Calgary jsme se tak daleko nedívali. Naším cílem bylo dostat se do play-off. Věděli jsme, že to bude těžké. Dokázali jsme to a postoupili jsme už do druhého kola. Až doposud to byl skvělý rok a užíváme si, kde teď jsme. Jsem si jist, že každý kluk v šatně si to užívá, všichni chceme, aby to pokračovalo,“ říká odhodlaně.
V základní části zaznamenal v podceňovaném týmu průměr 2,36 branek na zápas při úspěšnosti zásahů 91,8%. Vyhrál 26 utkání, 19 jich prohrál a čtyřikrát dovedl tým alespoň k jednomu bodu. Pro play-off byl určen jako jednička Flames, v šestém utkání byl však po dvou rychlých gólech ze tří střel odvolán na střídačku. Sérii zakončil s průměrem 2,20 a úspěšností 93,1%. Pro sérii druhého kola byl opět určen jako gólman, který začne chytat.
„O jeho nasazení nebylo žádných pochyb,“ komentoval tuto volbu kouč Bob Hartley. „Máme dva gólmany, kteří jsou schopni vyhrávat pro nás zápasy. Podívejte se na to, jak letos Jonas chytal, zejména proti Kings a v play-off. Máme tu dva připravené kluky, kterým věříme,“ pochvaluje si kouč.


„Zaslouží si chytat. V prvním kole odvedl skvělou práci. Dobře víme, jak skvělý umí být,“ chválí svého bývalého svěřence kouč Ducks Bruce Boudreau. „Věřím tomu, že nás velmi touží porazit. Tak tomu bývá v případech, kdy tým někoho vytrejduje nebo mu neprodlouží smlouvu. Bude pro nás představovat složitý úkol, je to výborný brankář.“
„Jsme ve druhém kole Stanley Cupu. Nevím, jestli ještě potřebujete nějakou extra motivaci. Chcete odvést to nejlepší, co ve vás je, a vyřadit soupeře. S bývalým klubem to nemá mnoho společného. Jde hlavně o to dostat se dál v play-off,“ říká Hiller. „Na konci jde vždycky stejně o to, že chcete vyhrát.“
„V Anaheimu mi dali šanci stát se jedničkou v NHL, za to jim budu vždy vděčný. Prožil jsem tam sedm skvělých let,“ neskrývá. „Nepotřebuji žádnou motivaci navíc, abych jim dokázal, že se spletli, když mě poslali pryč. Prostě se tak rozhodli. Někdy to můžete ovlivnit, jindy zase ne. Nakonec jsem ale šťastný, jak se to vyvinulo. Jinak bych nemohl prožít vše, co jsme s tímto týmem v Calgary prozatím prožili. Byla to zábava a doufáme, že to bude ještě pokračovat,“ vyhlíží Švýcar odhodlaně dnešní start série.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -