- Reklama -

Jones a Couture pozvali Tučňáky zpět do San Jose

- Reklama -

Pod takovou palbou Martin Jones v letošním play off ještě nebyl, a to ani v zápasech, které dospěly do prodloužení. Na druhou stranu, tolik branek hokejisté San Jose ve finále ještě nenastříleli. Po vítězství 4:2 na pittsburghském ledě, při němž si vedoucí muž statistik Logan Couture polepšil o tři body, se série ještě jednou vrátí do Kalifornie.
„Tenhle tým se po celý rok nevzdával a nehodláme s tím začínat nyní. Pořád je před námi ještě dlouhá cesta, stále nás čeká souboj s horou, ale budeme bojovat až do úplného konce,“ slibuje gólman Žraloků.
V jeho výstroji skončilo v pátém duelu 44 střel, za jeho zády dva puky. Penguins své trefy vměstnali do 22sekundového intervalu ve chvílích, kdy se zápas teprve rozjížděl, což by sebevědomím některých mužstev možná otřáslo, jenže Žraloci už měli v té době také něco nahráno. Na vstřelení čtyř branek stačilo aktérům včerejšího zápasu 5:06 minuty, což je nový rekord finále Stanley Cupu.
Přestřelku odstartoval po 64 sekundách hry obránce Brent Burns, když si až za soupeřovu klec dojel pro puk zavezený do pásma Melkerem Karlssonem a našel skulinu mezi Mattem Murraym a tyčí. Ve třetí minutě nahodil Justin Braun od pravého mantinelu a nehlídaný Couture, který už si předtím připsal asistenci, tečí navýšil vedení San Jose.
„Vypadalo to, že je dneska trochu nervózní při pomyšlení na to, co je v sázce. Nám se podařilo toho využít a vstřelit mu dvě rychlé branky,“ těšilo Couturea.
Krátce nato ovšem usedl na trestnou lavici hostující Dainius Zubrus za vyhození kotouče přes mantinel a Jevgenij Malkin s pomocí bránícího Brauna korigoval stav. A ještě než stačil hlasatel zvěstovat podrobnosti, tečoval Carl Hagelin Boninovo nahození a bylo srovnáno.
„Vypadalo to, že náš tým je na začátku zápasu trochu neusazený, ale srovnal se rychle. Takovýhle start jsme si samozřejmě nepředstavovali, ale potěšilo mě, jak dokázali kluci rychle zareagovat,“ říká pittsburghský kouč Mike Sullivan. „V dalším průběhu už jsme předvedli všechno. Stříleli jsme na branku, kluci před ním vytvářeli závary, tlačili se k dorážkám. Jen se nám nepodařilo najít ten třetí gól.“
Hostům naopak ano. V 15. minutě sice Melker Karlsson v prostoru mezi kruhy netrefil Coutureovu přihrávku tak, jak si představoval, ale možná právě díky tomu skončil puk v síti. Švédský hokejista, který v předchozích utkáních zaskakoval za zraněného Tomáše Hertla v elitním útoku, ukázal, že si rozumí i s kolegy z druhé formace.
„Můžete ho šoupat sestavou tam a sem, umí zahrát s každým,“ chválí rodáka z Lyksele Joe Pavelski. „Našel pár volných puků před bránou a dokázal z nich skórovat. Když se dočkáte branek navíc od někoho takového, je to ohromné.“
Karlsson se trefil i v minulém zápase, celkově nasbíral v letošním play off sedm bodů. Logan Couture už jich má 29, zdaleka nejvíce ze všech. V předešlých finálových utkáních s Pittsburghem ale zaznamenal dohromady jen dvě asistence.
„Věděli jsme, že jsme v téhle sérii nedali moc gólů, vlastně žádný. To byl jeden z důvodů, proč jsme prohrávali 1-3. Dneska jsme se chtěli předvést. Nechtěli jsme, aby už skončila sezóna,“ říká.
Konečnou podobu dal výsledku Joe Pavelski v 59. minutě při soupeřově power play.
Šesté utkání je na programu v neděli.



Pittsburgh – San Jose 2:4 (2:3, 0:0, 0:1) – stav série 3:2

Branky a asistence: 5. Malkin (Kessel, Letang), 6. Hagelin (Bonino) – 2. Burns (Karlsson, Couture), 3. Couture (Braun), 15. Karlsson (Couture, Dillon), 59. Pavelski (Thornton).
Střely na branku: Pittsburgh 15-17-14=46, San Jose 7-8-7=22. Přesilovky: 1/3 – 0/2.
Brankáři: Murray 18/21 – Jones 44/46.
Hvězdy utkání: Couture, Jones (oba SJS), Malkin (PIT).
Česká účast: – Roman Polák (13:15, 0, 1 střela, 0+0).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -