- Reklama -

Jsem tu jediný, kdo má šediny, směje se Morrow

- Reklama -

V lednu mu bylo teprve 36 roků, přesto mezi mladíky v Tampě výrazně vyčnívá. Větu z titulku našeho článku vyslovil Brenden Morrow v nadsázce, ale s patnáctiletými zkušenostmi z NHL nemůže jinak než být mentorem pro ostatní spoluhráče. V době, kdy Lightning bojují s Chicagem o Stanleyův pohár, budou názory kanadského reprezentanta o to cennější.
Slavné trofeji byl totiž už před časem hodně blízko. Jako nováček v sestavě Dallasu v roce 2000 sledoval, jak se z titulu po šesti utkáních radují soupeři z New Jersey. Blíže poháru už nikdy nebyl.
„Uběhl už pěkně dlouhý čas. Patnáct roků od mé poslední výpravy do finále. Byl jsem v té době hodně naivní, nevěděl jsem, co všechno to znamená,“ posteskne si. „Patnáct let jsem se pral o další šanci a nevěděl jsem, jestli se někdy do finále vrátím.“

Dvanáct a půl sezóny prožil u Stars. Když bylo před přestupovou uzávěrkou v roce 2013 jasné, že Hvězdy už o služby svého dlouholetého kapitána nebudou mít zájem, souhlasil se zrušením no-trade klauzule ve své smlouvě a odešel do Pittsburghu. Následně se v létě upsal St. Louis.
„Když jsem opouštěl Dallas, hledal jsem tým s největší šancí na vítězství,“ přiznává. „Nerozhodoval jsem se podle ničeho jiného než podle šance na výhru ve Stanleyově poháru.“
Penguins před dvěma roky vypadli v konferenčním finále s Bostonem. Blues se loni poroučeli už po porážce od Chicaga v úvodním kole. Stejnému protivníkovi má nyní Morrow možnost prohru oplatit.
„Bylo to vždycky o naději. Nevěděl jsem, jestli se s Blesky dočkám tenhle rok nebo příští, ale věděl jsem, že jdu do mladého týmu, který loni utrpěl krutou porážku od Montrealu. Nikdy nevíte, jakou jizvu to na vás zanechá,“ říká Morrow. „Znal jsem Stevena Stamkose, Victora Hedmana, Bena Bishopa a některé další. Neznal jsem ‚trojčata‘, teď už je znám. Když dostanete příležitost, musíte ji využít a ničeho nelitovat. Nemůžete očekávat, že se budete do finále vracet pravidelně.“
V podobném duchu promluvil před začátkem play off na společné večeři Lightning.
„Když jsme ho slyšeli, zdůraznilo nám to situaci, ve které se nacházíme,“ říká Morrowův parťák J.T. Brown. „Hodně kluků říká, že máme dobrý tým, který má před sebou velkou budoucnost, ale teď je potřeba myslet na přítomnost.“

Pro Morrowa by se zisk Stanley Cupu stal vstupenkou do prestižního Triple Gold Clubu. Zlato z mistrovství světa vybojoval před jedenácti lety v Praze (ze stejného roku má i prvenství na Světovém poháru), nejcennější olympijský kov v roce 2010 ve Vancouveru. Rodák z Carlyle v kanadské provincii Saskatchewan ale vždycky snil o poháru udělovaném za celosezónní výkony.
„Když jste malý kluk, nehrajete na ulici o zlato z olympiády. Hrávali jsme sedmý zápas finále Stanley Cupu. To je můj životní sen,“ uzavírá Brenden Morrow.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -