- Reklama -

Jsem zpátky a chci tu zůstat, ukázal Sekáč při montrealské slavnosti

- Reklama -

Na začátku sezóny dostal příležitost v šesti zápasech Canadiens, dalších sedm utkání sledoval jen z tribuny. Když ho trenér Michel Therien znovu povolal do zbraně, vydal ze sebe Jiří Sekáč to nejlepší. Ve středu proti Buffalu se do statistik ještě nezapsal, ale v sobotu přispěl k výhře 4:1 nad Minnesotou gólem a asistencí.
„Lepší to být asi nemohlo. Je to úžasný pocit hrát před všemi těmihle fanoušky. Ani to neumím popsat,“ libuje si 22letý útočník. „Doufám, že teď půjdu nahoru a ne naopak.“
V utkáních zkraje sezóny si připsal jednu branku. Díky včerejšímu povedenému vystoupení svůj bodový účet v NHL ztrojnásobil. Poprvé v tomto ročníku skončil v kladných číslech, pokud jde o účast na ledě, ice-time 13:36 byl letos druhý nejvyšší.
„Dobře bruslí, dělá správná rozhodnutí s pukem. Udělat krok zpět někdy není špatné. Na začátku sezóny jsem viděl hráče, který měl méně energie. Teď se mu vrátila, je rychlý a slaví úspěchy,“ chválí Sekáče kouč Therien.
Končila druhá třetina a už to vypadalo, že do kabin se půjde za nerozhodného stavu 1:1, když Sekáč s Brandonem Prustem a Larsem Ellerem zamotali hlavy bránícím hráčům Wild a dánský forvard vrátil Habs vedení. Pět minut po přestávce se stejná trojice předvedla znovu, na konci akce byl tentokrát kladenský odchovanec dorážející Ellerovu střelu.
„Říkal jsem to už před sezónou, Jiří překvapí hodně lidí. Je to šikovný a chytrý hokejista,“ složí parťákovi poklonu o tři roky starší Dán.
Wild se dožadovali anulace gólu, protože Darcy Kuemper neměl šanci zasáhnout po kolizi s Prustem. Rozhodčí ale vyhodnotili situaci tak, že montrealského útočníka natlačil do brankoviště bránící Nino Niederreiter.
„Natlačili mě na konstrukci docela tvrdě. Seděl jsem tam a poslouchal, jak se rozhodčí baví, a slyšel jsem, že gól uznají. Věděl jsem to nejdříve ze všech,“ pousměje se Prust.
Sekáče může zdařilé představení těšit o to víc, že se odehrálo v zápase, na který byla upřena zvýšená pozornost fanoušků Habs. Ještě před úvodním buly totiž klub slavnostně vyvěsil ke stropu Bell Centre dres šestinásobného vítěze Stanley Cupu Guye Lapointea. Druhý nejlépe střílející zadák v montrealské historii nastupoval za Canadiens v letech 1968-82.
„Jsem velmi poctěn, že tu dnes můžu být, 32 roků po mém posledním utkání za Montreal Canadiens,“ řekl člen Hokejové síně slávy při ceremonii. „Nikdy bych si nemyslel, že jednoho dne bude viset pod stropem můj dres s číslem 5.“
Jiří Sekáč si tak dlouhodobé cíle nedává. Zatím by mu stačilo, kdyby se jeho trikot objevil každý večer na střídačce – a on v něm. V konkurenci Reneho Bourquea, Travise Moena a momentálně zraněného Michaela Bournivala k tomu v sobotu udělal důležitý krok.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -