- Reklama -

Jsme hrdý, jak jsem do NHL vstoupil i jak ji opouštím, říká Martin Str. Louis

- Reklama -

Martin St. Louis dobře ví, že mu prostředí hokejové šatny bude scházet. Ví, že by ještě klidně mohl nějaký rok hrát. V duchu si představuje, jak bude sledovat New York Rangers a v nadsázce si říkat, že by to odehrál lépe. Že by ještě mohl vyjet na led a hrát. Zvlášť v play off.
Čtyřicetiletý hokejista ale přiznal, že jeho srdce už nebije pro hokej dost silně. Najednou cítil, že už se mu nechce absolvovat další léto plné tréninku, aby se připravil na to, co mohlo být jeho sedmnáctou sezónou v NHL.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Spolu se svým agentem dostal 1. července nějaké nabídky, ale rozhodl se žádnou nepřijmout, protože se prostě necítí být připraven hrát. Dokonce předpokládal, že i Rangers by přišli se svojí nabídkou, kdyby dal najevo touhu hrát.
„Jsou věci, které vstupují do hry ,“ řekl St. Louis ve svém prvním veřejném vystoupení od oficiálního oznámení odchodu do důchodu. „Věci jako rodina, moje děti. Cítil jsem, že je čas. Dostávají se do věku… Už jsem toho zameškal hodně a ten čas nejde vzít zpátky. To hrálo v mém rozhodování hodně důležitou roli.“
Do NHL se prosadil jako nikdy nedraftovaný hráč, přes tréninkový kemp Ottawy v roce 1997. Nakonec vyhrál Stanley Cup, olympijské zlato, Hart Trophy, dvakrát Art Ross Trophy, třikrát Lady Byng Trophy. Kariéru zakončil se 391 vstřelenými góly, 642 asistencemi a 1033 body v 1134 zápasech.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Je nejlepším hráčem v historii Tampy Bay Lightning v mnoha ohledech – v počtu asistencí (588), bodů (953), gólech v oslabení (28), vítězných gólech (64), gólech v prodloužení (10). Je druhý v počtu odehraných zápasů (972) a v počtu vstřelených branek (365). V obojím je lepší jen Vincent Lecavalier. Podobně vede St. Louis několik statistických klubových kategorií v play off.
Možnost vstoupit do Hokejové síně slávy dostane za tři roky, pokud bude nominován. „Neberu to tak, jako že bych se viděl v Síni slávy,“ přiznal St. Louis. „Teď už s tím ale nemůžu udělat nic. Lidé mohou mou kariéru analyzovat, jak jen budou chtít. Za sebe jsem na své výkony hrdý. Jak jsem do NHL vstoupil i jak ji opouštím.“

Přesun do New Yorku považuje za perfektní trefu. „Jsem šťastný, že jsem dostal možnost někde jinde,“ řekl po mnoha letech v Tampě Bay. „Hrajete někde celou kariéru, nevíte, co to jinde obnáší. Za sebe jsem cítil, že jsem vždycky chtěl ukončit kariéru v New Yorku, že to vyšlo, je přesně to, co jsem chtěl.“
Stres z NHL teď vystřídají domácí úkoly s dětmi, pohovka a sledování hokeje v televizi. „Cítím, že když mám něco dělat, musí to být na sto procent. Teď budu stoprocentním tátou,“ slibuje čtyřicetiletý otec rodině.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -