- Reklama -

Juniorský hokejista byl potrestán roční suspendací

- Reklama -

Jako pětiminutová pauza na oběd – asi tak vypadají tresty pro hráče NHL v porovnání s tím, jak dlouho se bude muset mužstvo The Fort McMurray Oil Barons obejít bez útočníka Dantona Ayotteho. Devatenáctiletý forvard byl suspendován na dobu jednoho roku za prohřešek, kterým se prezentoval 6. prosince v zápase proti Brooks Bandits, kdy se pokoušel jednomu z rozhodčích domluvit poněkud ostřejším způsobem.
O délce jeho trestu rozhodlo tuto středu vedení Alberta Junior Hockey League a samotný tým o tom krátce na to informoval na Twitteru. S oficiální stanoviskem klubu se ještě téhož dne prezentoval generální manažer a zároveň hlavní trenér Baronů Curtis Hunt. „Zvažujeme všechny možnosti, včetně odvolání se proti verdiktu ligy. To je zatím vše, co k tomu můžeme říci.“
Ayotte patřil v loňském ročníku k nejlepším nováčkům na soupisce Fort McMurray, když za 51 utkání nastřílel 16 branek a přidal 10 asistencí. Na trestné lavici si odseděl celkem 78 minut. Ale letos už se mu tolik nedařilo. V průběhu 27 zápasů se trefil do černého pouze čtyřikrát, navíc posbíral 82 trestných minut (25 připadá na onen zmiňovaný zápas).
Brad Lyon, jeden z představitelů ligového vedení, se snažil ospravedlnit neobvyklou délku suspendace. Podle pravidel soutěže existují tři stupně přečinů namířených proti rozhodčím: 1. vyhrožování nebo pokus o zasažení rozhodčího,  2. držení sudího,  3. záměrné udeření a napadení rozhodčího.
Podle Lyona spadá Ayotteho přečin do třetí kategorie. „V takových situacích, jaká nastala v tomto případě, rozhodčí okamžitě informují vedení ligy, které pak zvažuje udělení a případnou délku suspendace.“ Aby bylo vše podle předpisů, oba aktéři, kteří se zúčastnili inkriminovaného momentu, předstoupili se svojí výpovědí před disciplinární komisi a mohli předkládat důkazy, aby ovlivnili délku trestu.
Lyon navíc uvedl, že vzhledem k závažnosti Ayotteho prohřešku je suspendace na dobu jednoho roku „nejnižším doporučeným trestem“ dle pravidel soutěže.
Foto: Facebook

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -