- Reklama -

Kačery čeká klíčová sezóna. Na jejím konci musí být Stanley Cup

- Reklama -

Ve finále konference nestačili na Chicago, ze souboje s platovým stropem ale vyšli jako vítězové. V Anaheimu se prozatím tohoto strašáku obávat nemuseli, už příští rok je ale čeká pořádný kolotoč. Bez smlouvy bude více jak polovina současného kádru a co je nejdůležitější, nový kontrakt budou vyhlížet v podstatě všichni mladí hráči na soupisce Kačerů.
A není vůbec jisté, že se na všechny dostane. V Kalifornii tak dělají všechno proto, aby na vytoužený Stanley Cup dosáhli ještě dříve, než se generální manažer Bob Murray ujedná k smrti.
Minulou středu podepsal s klubem nový kontrakt útočník Ryan Kesler, který si v příštích šesti letech přijde na 41,25 miliónu dolarů. S průměrnou roční mzdou 6,874 miliónu bude třetím nejlépe placeným hráčem na soupisce Kačerů.
Tato smlouva vyprší v době, kdy bude Keslerovi již šestatřicet let. Vhledem k tomu, že si ji nechal pojistit ještě pětiletou no-trade klauzulí, která mu zaručí, že o jeho případné výměně se nebude rozhodovat bez jeho vědomí a bez jeho souhlasu, bude pro Boba Murrayho velmi složité se tohoto kontraktu zbavit.
Tato smlouva není nikterak přepálená, tedy pokud k ní přistupujeme z pohledu současných standardů NHL. Přivádí nás však k jádru celého problému.
Začátkem letošního července opustil Anaheim veterán Francois Beauchemin, který se na stará hokejová kolena upsal Coloradu Avalanche. Defenzíva Kačerů se tak v nadcházející sezóně bude opírat především o kvarteto Cam Fowlera, Hamphus Lindholm, Sami Vatanen a Simon Despres. Všichni tito hráči jsou mladší čtyřiadvaceti let a vyjma Fowlera končí všem zmíněným v létě příštího roku jejich stávající smlouva.

Přitom pomineme-li Beauchemina, pak byli v uplynulé sezóně Lindholm s Vatanenem dvěma nejvytíženějšími a zároveň nejproduktivnějšími beky na soupisce Ducks.
Oba patří k nejtalentovanějším mladým zadákům v NHL. V Anaheimu zatím těží z toho, že tito mladíci mají ještě stále platné nováčkovské kontrakty, díky čemuž jsou extremně levným a zároveň velmi kvalitním hokejovým materiálem. V létě příštího roku tato idýlka skončí a vedení Kačerů se bude muset pořádně plácnout přes kapsu, aby oba zadáky uspokojilo odpovídající smlouvou.
Kromě tohoto tria beků končí kontrakt i dalším mladým hráčům – brankářům Frederiku Andersenovi a Johnu Gibsonovi, útočníkům Jiřímu Sekáčovi a Rickardu Rakellovi. Přitom ještě letos v létě se musí generální manažer Bob Murray dohodnout i s forvardy Jakobem Silverbergem a Carlem Hagelinem, kteří ještě nemají smlouvu ani pro sezónu 2015/2016.
Management Kačerů se nachází ve svízelné situaci. Ryan Getzlaf, Corey Perry a Ryan Kesler jsou na vrcholu svých hokejových sil, klub přitom nemůže razantně posílit, aby si v létě příštího roku nezlomil vlastní vaz.
Uplynulá sezóna nicméně názorně ukázala, že kalifornské mužstvo může dokráčet ke Stanley Cupu i bez toho, aniž by základní kádr musel projít znatelným vylepšením.
Právě proto se sezóna 2015/2016 může stát milníkem mezi úspěchem a neúspěchem – napřesrok se totiž Bob Murray stane dalším z řady otroků platového stropu. A místo posilování kádru bude donucen dělat škrty.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -