- Reklama -

Kanada i USA chtějí zlato. Startuje šampionát s hvězdami NHL

- Reklama -

V olympijském roce se obvykle hvězdy NHL na světový šampionát nehrnou, zvláště ty, které si náročnou sezónu zpestřily účastí pod pěti kruhy. Letos je tomu ale jinak. Na únorových Hrách v Pchjongčchangu hráči nejlepší světové ligy startovat nemohli, na nadcházející mistrovství světa v Dánsku se jich ale sjede celá řada a nechybí mezi nimi ani ty největší hvězdy.
Dánsko hostí turnaj poprvé ve své historii, hrát se bude v Kodani a Herningu. První týmy vstoupí do akce už dnes, vyvrcholení šampionátu je naplánováno na neděli 20. května, kdy také budeme znát nového mistra světa. Titul obhajují Švédové, kteří loni překazili Kanaďanům zlatý hattrick. Kolébka hokeje triumfovala v roce 2015 v Praze a zlato o rok později obhájila, loni se ale musela ve finále sklonit po samostatných nájezdech před Švédy.


MS v hokeji 2018: Program, skupiny, herní formát


K vidění bude celá plejáda hráčů z NHL. Kromě Kanady a USA se budou na hráče ze zámoří spoléhat hlavně Švédové, kteří jich mají v kádru rovnou šestnáct, následují Finové s osmi a Rusové se sedmi. Ze šestnácti účastníků turnaje pouze Korea, Norsko, Lotyšsko a Bělorusko nemají v týmu ani jednoho zástupce NHL.
Fanoušci se mohou těšit na kouzla velkých světových hráčů, jakými jsou Connor McDavid, Patrick Kane, Johnny Gaudreau nebo Pavel Dacjuk. Chybět nebude ani nastupující generace mladých hvězd, pozvánku přijali například Mathew Barzal, Piere-Luc Dubois, Mikko Rantanen, Dylan Larkin nebo Alex DeBrincat.
„Obléci dres s javorovým listem a reprezentovat naši zemi je vždy velká čest,“ říká jeden ze dvou generálních manažerů kanadského výběru Martin Brodeur. „Jako management máme to štěstí, že můžeme pracovat s velmi dobrou skupinou koučů a s mnoha talentovanými hráči,“ dodala brankářská legenda.
„Máme skvělý mix mládí a zkušenosti a můžeme se spolehnout na lídry, kteří už zažili úspěch na mezinárodní scéně. Jejich předchozí úspěchy a vůdcovské schopnosti nám pomohou k dosažení našeho cíle, a tím je zisk zlatých medailí,“ říká bývalý vynikající gólman Sean Burke, druhý ze stavitelů kanadského týmu.


Nominace všech účastníků MS v hokeji 2018

- Reklama -

Americký kouč Jeff Blashill byl loni u toho, když Američané po úvodní porážce vyhráli všech šest zbývajících utkání ve skupině (šest zápasů za sebou vyhráli na MS teprve podruhé v historii). Postoupili z prvního místa, když porazili i pozdější mistry světa Švédy nebo silné Rusko. Ve čtvrtfinále ale nevyzráli na Finy a po porážce 0:2 jeli domů.
„Loni jsme si dokázali, že jsme dost dobří na to, abychom tento turnaj vyhráli. Měli jsme velmi talentovaný tým a letos máme opět. Musíme si věřit a hrát jako tým,“ burcuje své svěřence Blashill. „Máme velmi šikovné hráče (Patrick Kane, Johnny Gaudreau) a rovněž skvělé hráče do předbrankového prostoru, jako jsou Chris Kreider nebo Anders Lee. Disponujeme dobrým defenzivním jádrem. Věřím, že bychom mohli mít úspěch,“ doufá kouč Red Wings.
Kandidátů na medaile je ale mnohem více. Kromě Kanady a Spojených států jsou největšími favority na zlato obhájci titulu ze Švédska a olympijští vítězové z Ruska. Jako vždy je třeba počítat i s Finy a promluvit do boje o cenné kovy budou pochopitelně chtít i čeští reprezentanti. Dopředu vyloučit se však nedá ani překvapení podobné tomu, jaké na ZOH způsobili Němci.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -