- Reklama -

Kanada jede! Postoupí do play-off pětice kanadských klubů?

- Reklama -

Je známo, že čas play-off, kdy šestnáct vyvolených týmů usiluje o nejposvátnější hokejovou trofej, je pro hokejového fanouška nejlepším obdobím roku. V hrdé Kanadě si ale tyto vypjaté hokejové bitvy v posledních letech příliš neužili. Posledním kanadským vítězem Stanley Cupu je Montreal, který v roce 1993 triumfoval nad partou z Los Angeles okolo Gretzkyho a Robitaillea. Z nedávné doby stojí za zmínku jen účast Vancouveru ve finále v roce 2011 a loňský postup Montrealu do finále Východní konference.
V období 2011-2014 bychom napočítali pouze osm účastí kanadských klubů v play-off z celkového počtu 64 týmů (za čtyři sezóny). Z toho šest postupů mají na svědomí Canucks a Canadiens. Zbytek země javorového listu strádal. Letos by ale mohlo být vše jinak. Hned pětice týmů by aktuálně dostala pozvánku k závěrečnému tanečku sezóny.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Dnešní pohled na tabulky obou konferencí NHL musí těšit každého kanadského fanouška. V době, kdy vrcholí boj o postup do play-off, se kluby ze severní strany hranice vzepjaly k útoku. Včerejší výhry Winnipegu nad Edmontonem a Calgary nad Coloradem udržely tyto týmy mezi osmičkou vyvolených v Západní konferenci, na východě se zase díky vítězství nad San Jose dostala mezi postupující týmy fantasticky hrající Ottawa, která přeskočila trápící se Boston.
 

V Západní konferenci uzavírá postupovou osmičku trojice Vancouver, Winnipeg, Calgary, které se zatím daří odrážet útok obhájců Stanley Cupu z Los Angeles. Žraloci ze San Jose jsou po pondělní porážce asi definitvně mimo hru, na postup ztrácejí devět zápasů před koncem základní části už propastných osm bodů. Colorado a Dallas jsou na tom podobně.
Poslední týdny se tak nesou ve znamení souboje kanadských klubů proti Králům z Los Angeles. Dokáží se Kings na úkor někoho z trojice Vancouver, Winnipeg, Calgary do play-off protlačit? Uvidíme. V případě, že se jim to nepovede, napodobí Carolinu, která se po svém triumfu v roce 2006 následující rok také do bojů o pohár nekvalifikovala.
Pomineme-li tragické výkony Toronta a Edmontonu, je vcelku reálné, že všechny zbylé kluby ze země javorového listu si letos zahrají o Stanley Cup! Ještě nedávno měl jistotu postupu v podstatě jen Montreal, nyní to však vypadá, že by se o slavný pohár mohla poprat mnohem početnější skupina týmů z Kanady. Zda jich nakonec bude opravdu pět, nebo jen čtyři, se teprve uvidí. Závěr základní části je každopádně pro Kanadu napínavý, jako už dlouho ne.
MONTREAL
Tady není o čem diskutovat. Habs prožívají výbornou sezónu a přetahují se o vítězství ve Východní konferenci. Nereálný není ani zisk Presidents’s Trophy pro nejlepší tým základní části.
Carey Price pozvedl své výkony na úplně jinou úroveň a kromě Vezina Trophy by mohl obdržet i Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče sezóny. Nároční fanoušci by rádi ukončili dvaadvacet let sucha, což je na tento klub nepředstavitelně dlouhá doba. Letošní vyřazovací část je tu vyhlížena s neskrývanými nadějemi.
VANCOUVER
Po loňském propadáku a nevydařeném angažmá kouče Tortorelly se letos Kosatky odrazily zpět do vyšších pater. Ryan Miller chytal solidně a během jeho zranění jej výtečně zastoupil Eddie Läck. Sedinové se oklepali z loňské utrápené sezóny a opět táhnou tým, po jejich boku se skvěle adaptoval střelecky disponovaný Radim Vrbata.
Canucks se přetahují s Calgary o druhé místo v Pacifické divizi a ať už tento souboj dopadne jakkoli, rýsuje se jejich vzájemná bitva v prvním kole. Vzpomínáte na loňské zápasy těchto dvou týmů a na to, jak se rozzuřený Tortorella dobýval do kabiny Flames? Tohle by byla série jako řemen!
CALGARY
Flames momentálně drží třetí místo v Pacifické divizi, včera získali veledůležité body v souboji s Coloradem. Díky výhře se Plameny udržely o dva body před Los Angeles, které zvítězilo nad New Jersey. Ze třetí příčky své divize ztrácejí Flames jen dva body na druhý Vancouver. Asi nikdo nepředpokládal, že bude Calgary letos takhle vysoko. Nováček Johnny Gaudreau je jedním ze žhavých kandidátů na Calder Trophy, druhoročák Sean Monahan je zase nejlepším střelcem týmu, který táhne také český útočník Jiří Hudler.
Plameny našly spolehlivou jedničku v Jonasi Hillerovi a jejich defenziva šlape na výbornou. Kapitán Mark Giordano prožil mimořádný ročník a před svým zraněním patřil k adeptům na Norris Trophy, velmi spolehlivé výkony odvádí také TJ. Brodie, Dennis Wideman  a Kris Russell, letošní vládce zblokovaných střel v NHL. Po ztrátě kapitána jim mnozí věštili pád tabulkou, oni se ale vzepřeli osudu. Kouč Bob Hartley zkrátka dostává ze svých oveček maximum a Flames nepřestávají udivovat. Pokud do play-off proklouznou, budou pro každého nebezpečným soustem.

- Reklama -


WINNIPEG
Vynikající fanoušci v Manitobě by si play-off zasloužili. Jets se sice nevyhnuli v sezóně menším krizím, momentálně ale plují na vítězné vlně. Hráči získaní při trejdu Evandera Kanea z Buffala okamžitě zapadli do týmu. Celku, který koučuje progresivní Paul Maurice, by postup přála snad celá Kanada. Vynikající výkony v současné době předvádí Ondřej Pavelec, první hvězda uplynulého týdne NHL. Jets včera zvítězili popáté v řadě a premiérový postup od návratu NHL do města nechtějí pustit z rukou.
„Chceme v tom pokračovat. Nedíváme se dál než na zítřejší zápas s Vancouverem, který potřebuje body stejně jako my. Je to těsný závod a my chceme odvést svou práci, soustředíme se jen na náš úkol,“ říká Drew Stafford. Naposledy se Vancouver i Winnipeg společně představili v play-off v roce 1996. Dnes večer je čeká veledůležitá bitva o body. Fanoušci nepamatují, kdy byl vzájemný souboj těchto týmů v tak pokročilé fázi sezóny podobně významný.
OTTAWA
Senators ještě před měsícem ztráceli na postup propastných čtrnáct bodů, momentálně jsou však k nezastavení a po včerejšku už figurují na postupové pozici. V jejich brankovišti doslova čaruje objev sezóny Andrew Hammond. Ten vyhrál čtrnáct z patnácti utkání, do kterých nastoupil. I v tom patnáctém jeho tým vydoloval alespoň bod. Jediný zápas mu chybí k vyrovnání rekordu, který drží Patrick Lalime. Gólman Pittsburghu dokázal získat alespoň bod v šestnácti zápasech v řadě (1996-97).
V úvodních dvanácti startech inkasoval Hammond maximálně dvě branky, čímž vyrovnal jiný letitý rekord NHL. Přestože v následujících dvou zápasech dostal branek víc, jeho tým stejně dokázal najít cestu k vítězství. V domácí hale gólman přezdívaný „Hamburglar“ ještě nepoznal hořkost porážky, všech sedm zápasů dovedl do vítězného konce.
Po včerejším triumfu nad San Jose se tak Sens vyhoupli na poslední postupovou pozici před Boston. Na Medvědy mají náskok jednoho bodu a navíc jedno utkání k dobru. Celek vedený produktivním zadákem Erikem Karlssonem moc touží postoupit, hráči chtějí potěšit nejen sebe, ale i generálního manažera Bryana Murrayho, který bojuje s rakovinou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -