- Reklama -

Kanadský obránce Brian Campbell pověsil brusle na hřebík

- Reklama -

Brian Campbell ukončil aktivní kariéru. Kanadský hokejista strávil v NHL sedmnáct sezón. Poslední duel odehrál 21. dubna 2017. Jednalo se o čtvrté utkání prvního kola play off na ledě Nashvillu. Campbell, jenž se stal na začátku července nechráněným volným hráčem, oznámil své rozhodnutí v pondělí.
„Jsem vděčný nespočetnému množství spoluhráčů, trenérů, členů realizačního týmu a fanoušků, s nimiž jsem se potkal během mé hráčské kariéry,“ sdělil osmatřicetiletý obránce.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Do nejprestižnější hokejové soutěže světa přivedli Campbella zástupci Buffala, kteří ho draftovali před dvaceti lety v šestém kole ze 156. pozice. Postupem času se vypracoval v respektovaného zadáka, k jehož silným stránkám patřilo bruslení, vedení kotouče a poziční hra.
Svým zaměstnavatelům nabízel zejména přínos do přesilovky a stabilitu na modré čáře. V pěti sezónách nasbíral minimálně čtyřicet bodů, v ročníku 2007-08 se dostal na 62 bodů za osm branek a 54 přihrávek.
Působil také v San Jose, Floridě a Chicagu, se kterým v roce 2010 získal Stanleyův pohár. O dva roky později se stal třetím obráncem v historii, jemuž se poštěstilo získat Lady Byng Trophy (ocenění určené nejslušnějšímu hráči je udělováno od roku 1925).

Navázal tak na úspěchy detroitských zadáků Billa Quackenbushe (1949) a Reda Kellyho (1951, 1953 a 1954). Rodák ze Strathroy-Caradoc, jenž tehdy nosil dres Floridy, strávil na lavici hanby jen šest minut za tři menší prohřešky, přitom dosáhl ziskem 53 bodů druhého nejlepšího výkonu ve své kariéře.
V základní části National Hockey League odehrál 1082 zápasů, ve kterých nasbíral 504 bodů za 87 branek a 417 přihrávek. Ve 107 utkáních play off zaznamenal devět gólů a 35  asistencí.
Campbell se na led už nevrátí, u hokeje ale zůstane v jiné roli. Vedení Chicaga mu nabídlo místo v obchodním oddělení. „Jsem nadšený z nové kapitoly svého života i profesní kariéry,“ uvedl Campbell. „Činovníci Blackhawks mi nabídli novou výzvu a já jsem jim za tuto příležitost velice vděčný.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -