- Reklama -

Karlsson s Doughtym opět ve hře o Norris Trophy, doplňuje je Burns

- Reklama -

Činovníci NHL zveřejnili nominované kandidáty na James Norris Trophy. Potřetí v kariéře může získat trofej pro nejlepšího obránce nejprestižnější hokejové soutěže světa švédský hokejista Erik Karlsson. Společně s kapitánem Ottawy jsou ve finálním výběru vedení ligy dva Kanaďané – Brent Burns ze San Jose a Drew Doughty z Los Angeles, kteří na svoji šanci zatím čekají.
Karlsson, Burns i Doughty odehráli v základní části kompletní porci 82 utkání. Prvně jmenovaný dokonce potřetí za sebou. Navíc se stal počtvrté během pěti sezón nejproduktivnějším zadákem NHL, letos mu k zisku tohoto titulu stačilo 82 bodů. Byl také nejlepším nahrávačem soutěže (66). V obou případech se jedná o nové klubové rekordy Sens mezi obránci.
Pětadvacetiletý rodák z Landsbro je také prvním obráncem NHL od sezóny 1995-96, který dokázal zdolat osmdesátibodovou hranici. Napodobil tak slavné zadáky Briana Leetche z New Yorku Rangers (85 bodů, 15+70) a Raye Bourquea z Bostonu Bruins (82 bodů, 20+62).
Karlsson byl letos nejlepší v NHL v celkové době strávené na ledě (2375:55), době strávené na hřišti ve při hře pět na pět (1885:26) a průměrné čase stráveném na ledě v jednom utkání (28:59). Všechno jsou to jeho osobní maxima.
Jednatřicetiletý Burns (průměrný ice time 25:51) je mezi finalisty trofeje vůbec poprvé. Svou nominaci si však zasloužil mírou vrchovatou. Nejlepší střelec ze všech obránců soutěže si letos vytvořil nové osobní rekordy v počtu branek (27), asistencí (48) a také bodů (75). Vousatý zadák tak přepsal historické tabulky Sharks, v nichž dosud dominovalo jméno Sandise Ozolinše. V ročníku 1993-94 zaznamenala lotyšská legenda v dresu Sharks 26 gólů a 64 bodů. Rekord kalifornského klubu stanovil také v počtu střel (353).
Loňský neúspěšný finalista, šestadvacetiletý Drew Doughty (průměrný ice time 28:01), obvykle zastupuje vyznavače tradičnějšího defenzivního stylu, ale jeho letošní bilance je skutečně kvalitní: 14 branek, 37 přihrávek, 51 bodů. Z kandidátů na Norrisovu trofej má nejlepší plus/mínus statistiky, 24 kladných bodů ho řadí na páté místo mezi beky. Jedná se o jeho třetí nominaci, v roce 2010 skončil třetí, loni byl druhý.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -