- Reklama -

Kassian si poprvé od přestupu zahraje v Montrealu. Autonehoda mu změnila život k lepšímu

- Reklama -

Zvláštní příchuť bude mít sobotní zápas National Hockey League v montrealské aréně Bell Centre pro Zacka Kassiana, který se představí na ledě svého nedávného zaměstnavatele poprvé od svého prosincového přestupu do Edmontonu.
Kanadský útočník zamířil do Montrealu 1. července 2015 z Vancouveru výměnou za křídelního forvarda Brandona Prusta. Kosatky tehdy přenechaly Canadiens i pátou volbu v příštím draftu. Habs si od Kassianova příchodu hodně slibovali.
„Jestliže přijde a bude hrát hokej, jaký umí, bude pro nás velmi užitečný. Je to chlapík, který umí hrát fyzicky, umí to s pukem, umí střílet góly. Myslím, že montrealští fanoušci si ho zamilují,“ uvedl tehdy útočník Habs Brendan Gallagher.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Realita však přinesla rozčarování. Kassian byl před začátkem sezóny účastníkem dopravní nehody a utrpěl při tom zlomeniny nosu a levé nohy. Za volantem jeho vozu seděla osmnáctiletá dívka. Brzy na to pozastavila NHL Kassianovi činnost a zařadila ho do programu prevence užívání návykových látek (SABH).
V polovině prosince ukončil Kassian první fázi odvykací terapie a dostal svolení k zařazení na soupisku. Dres Montrealu ale nikdy neoblékl. U Canadiens jsou totiž velmi citliví na jakékoliv výstřelky svých hráčů a tak nikoho nepřekvapilo, když ho generální manažer Marc Bergevin těsně před koncem roku přenechal Edmontonu výměnou za brankáře Bena Scrivense.
Rodák z Windsoru si zpětně sype popel na hlavu a v rozhovoru pro televizní stanice Sportsnet přiznal, že není na některá svá rozhodnutí hrdý. Kassian tvrdí, že si vzal z této životní etapy poučení a do budoucnosti míní vykročit lépe.
„Pokud mám být upřímný, pro moji kariéru byla nehoda to nejlepší, co se mi mohlo přihodit. Otevřelo mi to oči. Kdo ví, co by se stalo, pokud by k tomu nikdy nedošlo? V danou chvíli to bylo hodně těžké, ale během následujících čtyř měsíců jsem se musel naučit být v pořádku a posunul se dál. Budu se snažit znovu vybudovat svou reputaci,“ řekl Kassian.
Pětadvacetiletý hokejista byl draftovaný v roce 2009 jako třináctý celkově, ale svoje předpoklady prosadit se v NHL zatím nepotvrdil. Nejprve se jej zbavili v Buffalu, loni si po jeho odchodu oddechli i ve Vancouveru a v Montrealu. Nicméně sám hráč nevzpomíná na poslední působiště ve zlém.

„Když jsem byl v Montrealu, všichni se ke mně chovali skvěle. Marc Bergevin je vynikající osobnost. Habs jsou skvělí, mají výbornou partu. Ani jim nemohu dost poděkovat. Samozřejmě, že to, co se mi přihodilo, bylo negativní, ale díky tomu jsem si konečně uvědomil, že potřebuji pomoct,“ přiznal Kassian.
V Edmontonu se Kassian ale začíná pomalu zvedat. Po nezbytném pobytu na farmě v Bakersfieldu (AHL, 7 utkání, 2+1) odehrál za Oilers osm zápasů, vstřelil v nich dvě branky a na dvě další přihrál. Pravidelně nastupuje ve třetí formaci, na ledě tráví průměrně 13 minut a 37 sekund.
„Zápas v Montrealu neberu jako nějakou odplatu,“ sdělil Kassian. „Dostal jsem možnost hrát za Edmonton a jsem za ni hodně vděčný. Na Montreal se nezlobím, protože jestli mám být naštvaný tak jen sama na sebe, že jsem si tuhle příležitost vlastní chybou pokazil. Dívám se dopředu. Určitě bych byl rád, kdyby v sobotu skóroval, ale mnohem lépe bych se cítil, kdybychom vyhráli. Ale nevzpomínám na Montreal ve zlém,“ dodal na závěr.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -