- Reklama -

Kdo by mohl být novým překvapením letošní sezóny?

- Reklama -

Každoročně se v NHL objevují noví hráči, kteří se díky svým nadprůměrným výkonům rychle stávají výraznými osobnostmi týmů a mnohdy jsou schopni rozhodovat důležité zápasy. Která jména se tedy zařadila do pomyslné TOP desítky kandidátů, jenž by se jako nováčci mohli stát největším překvapením sezóny 2014-15?

1. Jonathan Drouin – Tampa Bay Lightning

Levé křídlo v barvách Tampy Bay Lightning je podle odborníků jedním z nejtalentovanějších ofenzivních hráčů současnosti. Drouinovo jméno je také velmi často spojováno s nominací na Calder Trophy. Devatenáctiletý Kanaďan by měl v Tampě dostávat prostor vedle Stevena Stamkose a i přes jeho mládí klub předpokládá, že bude podávat výkony ohodnocené minimálně 60 body.

2. Valerij Ničuškin – Dallas Stars (viz. foto)

Bývalá opora Čeljabinsku byla před loňskou sezónou NHL považována za černého koně soutěže, ale totální změna prostředí byla pro tehdy osmnáctiletého křídelního útočníka přece jen trochu moc. I přesto si Ničuškin ve své první sezóně v NHL připsal 14 gólů a 34 bodů a není bez zajímavosti, že Jaromír Jágr se o něm vyjádřil jako o budoucí hvězdě světového hokeje. Po roční asimilaci je Ničuškin připraven na sezónu a v Dallasu by měl nastupovat po boku Tylera Seguina a Jamieho Benna.

 3. Jevgenij Kuzněcov – Washington Capitals

Dvaadvacetiletý rodák z Čeljabinsku byl Washingtonem draftován v roce 2010, okusil KHL (Traktor Čeljabinsk), kde patřil k nejlepším hráčům i ruský reprezentační dres, ale v NHL se poprvé objevil až v březnu tohoto roku. Za Capitals odehrál v minulé sezóně 17 zápasů se ziskem 9 bodů, což je pro absolutního nováčka velmi slušný výkon. Nicméně po aklimatizaci a tvrdé práci v přípravném kempu se od Kuzněcova očekává nejen výkonnost odpovídající hranici 50 bodů, ale mluví se také o možné nominaci na Calder Trophy.

- Reklama -

4. Filip Forsberg – Nashville Predators

Fanoušci Nashvillu očekávají, že nový trenér Peter Laviolette přinese do hry Predátorů čerstvý vítr. Klub se rozhodl posílit ofenzívu a z Phoenixu přivedl Mikea Ribeira a po přestupu z Pittsburghu doplnil tým další útočník James Neal. Větší prostor by měl na ledě letos dostat dvacetiletý centr Filip Forsberg. Tomu příliš nevyhovoval systém hry nastavený bývalým koučem Barrym Trotzem, ale pod Laviolettem by se mu mohlo začít opět dařit. Své kvality Forsberg rozhodně má, což předvedl na olympijských hrách, kde v 7 utkáních nasbíral 12 bodů.

5. J.T. Miller – New York Rangers

V létě jako volný hráč kývnul na nabídku Chicaga útočník Brad Richards a začátek sezóny nestihne ani tahoun Rangers Derek Stepan, který si na tréninku zlomil lýtkovou kost, takže není divu, že se vedení klubu rozhodlo dát větší příležitost mladému J.T. Millerovi. Podle slov trenéra Alaina Vigneaulta by měl útočník působit v některé ze dvou prostředních lajn.

6. Mika Zibanejad – Ottawa Senators

Stockholmský rodák Mika Zibanejad hájí barvy Ottawy sice už čtvrtou sezónu, ale díky odchodu Jasona Spezzy do Dallasu se mladému centrovi nyní otevírá možnost hrát v některé z elitních formací, kde má na stejném postu své místo jisté také Kyle Turris. Ten má na kontě z minulé sezóny 26 gólů a 32 asistencí. Zibanejad by měl plnit roli centra č. 2 a očekává se od něj zisk 50 a více bodů.

7. Morgan Rielly – Toronto Maple Leafs

Dvacetiletý obránce Morgan Rielly si v minulé sézoně v Torontu připsal 25 asistencí a 27 bodů, což pro nováčka není vůbec špatné skóre. Kouč Maple Leafs bude pravděpodobně posílat Riellyho častěji na led (v sezóně 2013-14 byl v každém zápase nasazen v průměru 17:38 min.) a předpokládá, že by mohl dosáhnout 30 až 40 bodů.

8. Johnny Gaudreau – Calgary Flames

Posledních několik sezón nepatřilo pro Calgary k nejlepším, ale fanoušci i klub věří, že také díky nákupu nových talentů se situace začne otáčet pozitivním směrem. Sázka na novou krev se Calgary osvědčila už loni, kdy mladý Sean Monahan nastřílel 23 gólů. Dalším novicem Flames je subtilní, ale technicky dobře vybavený útočník Johnny Gaudreau, jenž zakončil své tříleté působení v týmu Boston College (HE) se skvělým výsledkem 78 branek a 175 bodů. Gaudreaua jsme mohli vidět také v dresu amerického národního týmu na posledním šampionátu v Minsku.

9. John Gibson – Anaheim Ducks

Po odchodu zkušeného Jonase Hillera do Calgary se v bráně Anaheimu uvolnilo místo vedle gólmana Frederika Andersena. Volba šéfů Ducks nepadla na jednadvacetiletého Johna Gibsona náhodou, rodák z Pittsburghu je v týmu druhou sezónu, v té první strávil v brance kalifornského týmu jen 381 minut, ale rozhodně si nevedl špatně.

10. Anthony Mantha – Detroit Red Wings

Dlouholeté opory Detroitu, jako například Henrik Zetterberg nebo Pavel Dacjuk, si udržují stále vysokou výkonnost, ale vedení Red Wings musí myslet do budoucna, což mimo jiné předpokládá také průběžné omlazování kádru. Novou akvizicí, do které vkládá klub velké naděje, je teprve dvacetiletý Kanaďan Anthony Mantha. Talentovaný útočník ještě v minulé sezóně oblékal dres klubu Val-d’Or, hrající juniorskou ligu QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League), kde v 81 utkáních nastřílel neuvěřitelných 81 gólů.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -