- Reklama -

Kdo si počká, ten se dočká. Kuzněcov dosáhl na Stanley Cup i díky trpělivosti

- Reklama -

Fanshop týmuLetošními vyřazovacími boji prošli nejlépe hokejisté Washingtonu a poprvé v historii klubu si tak mohli přivézt domů Stanleyův pohár. Výraznou měrou k triumfu přispěl šestadvacetiletý rodák z Čeljabinsku s pohnutým osudem Jevgenij Kuzněcov.
Nejproduktivnější muž letošních vyřazovacích bojů pochází z Čeljabinsku, kde udělal první hokejové krůčky. Ve velmi mladém věku však jeho rodinu zasáhla tragédie.
Malému Jevgeniji bylo pouhých 11 let, když jeho starší bratr zahynul při oslavách prvního máje. „Když se to stalo, byl jsem velmi mladý na to, abych tomu plně rozuměl. Až s přibývajícími léty jsem skutečně pochopil, co to pro mé rodiče znamenalo. Bylo to velmi těžké,“ řekl o spoustu let později reportérům už jako hráč zabydlený v NHL.
Kuzněcovova rodina se po této tragédii přesunula dále na východ do Omsku. Tam mohl tehdy hrát mládežnický hokej na vyšší úrovni. „Chtěli jsme tomu utéct, pokračovat na jiném místě,“ sdělila novinářům ruské televize Jevgenijova matka.

Návrat domů
O šest let později se ale vrátili zpátky do Čeljabinsku, aby Jevgenij mohl nastupovat už v sedmnácti letech za místní Traktor v KHL. A Kuzněcov exceloval. Už ve druhé sezoně pobral v 44 zápasech KHL 32 bodů. V té době již věděl, že jeho práva patří Washingtonu, který si jej v draftu 2010 vybral v prvním kole, celkově 26. v pořadí.
Avšak místo toho, aby se hnal v mladém věku za velkou louži, Kuzněcov vyčkával, trpělivě si vybudovával svůj status hvězdy v KHL a na mezinárodní scéně. Až čtyři roky po draftu učinil krok, který mu navždy změnil život a vykročil ke slávě v hlavním městě USA. Pod svá ochranná křídla si jej nevzal nikdo jiný než Alexandr Ovečkin.
„Bydlel jsem u něj první měsíc, co jsem přišel do USA. Hodně mi pomohl se zabydlením,“ ocenil parťákovu pomoc Kuzněcov. „Ukázal jsem mu město a vzal ho mezi lidi,“ vysvětlil kapitán Capitals Ovečkin.
Při zvyknutí si na nový životní styl v jiné zemi Kuzněcovovi výrazně pomohl obránce Brooks Orpik, kterého nazývá svým nejlepším přítelem. „Sedíme od sebe kousek v šatně. Jevgenij má pořád dobrou náladu a ač to někomu může připadat neuvěřitelné, máme toho hodně společného,“ vyjádřil se o jejich přátelství veterán NHL Orpik.



Dnes Kuzněcov říká, že má dva domovy, Čeljabinsk a Washington. Ke svým dosavadním zlatým medailím z juniorských a seniorských šampionátů přidal Stanley Cup. Navíc jako první Rus v historii ovládl bodování vyřazovacích bojů. Někdy je opravdu lepší nespěchat.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -