- Reklama -

Kdy konečně uvidíme hrát Nylandera?

- Reklama -

Fanshop týmuWilliam Nylander, jeden z velkých příslibů do budoucna, zatím stále nenazul brusle a nevzal do rukou hokejku. Jednání o nové smlouvě s potomkem švédské legendy Michaela Nylandera jsou na mrtvém bodě. Dvaadvacetiletý útočník je omezeným volným hráčem, podle různých zdrojů požaduje po vedení kontrakt ve výši osmi milionů dolarů za sezonu, přičemž klub nabízí zhruba o dva miliony méně.
Toronto Maple Leafs je v nezáviděníhodné situaci. Jejich soupiska sice překypuje talentem, platový strop ale může nadělat v příštích pár letech pořádný průvan v kabině. Po loňské sezoně skončila smlouva Nylanderovi a generální manažer Kyle Dubas musí při podpisu jeho nové dohody myslet na to, že příští léto budou ve stejné situaci i Mitch Marner a Auston Matthews.
O Nylanderově situaci před několika dny mluvil pro Sportsnet asistent Dubase Laurence Gillman. Jenže napjatým fanouškům nic nového neřekl, na průběh jednání je nyní uvalené přísné informační embargo. „Všechny nuance, které nastávají při vyjednávání, je pro mě nevhodné komentovat,“ zůstal tajemný 53 letý zkušený vyjednavač. Na „případu Nylander“ pracuje kromě Dubase a Gillmana také druhý asistent GM Brandon Pridham, jehož zkušenosti a zásluhy mu vynesly přezdívku „mág platového stropu“.
„Brandon je tím, kdo se stará o vyjednávání a záležitosti okolo platového stropu. Znám ho přes 15 let, je jedním z nejbystřejších lidí, které znám,“ věří v kolegovy schopnosti Gillman.
Jako Kučerov nebo jako Draisaitl?  
Nylander zatím stále zůstal doma ve Švédsku a připravuje se individuálně, zatímco jeho spoluhráči se sehrávají se zbrusu novou posilou Johnem Tavaresem. Jeho současná situace přináší reminiscence událostí, které předcházely podpisu nového kontraktu Nikity Kučerova s Tampou před dvěma roky. Ruský snajpr tehdy zůstal bez smlouvy celý kemp a přípravu.
Nejprve s tehdejším manažerem Tampy Stevem Yzermanem podepsal přechodný tříletý kontrakt na zhruba 4,8 milionů dolarů. Vsadil na své výkony a letos v červnu podepsal smlouvu na osm let na 76 milionů dolarů. Ta začne platit od sezony 2019-2020. Když se podíváme blíže na okolnosti první Kučerovovy dohody, situace ruského bohatýra a švédského talentu je v mnoha směrech podobná.




Rusovi bylo před podpisem přechodné dohody 23, Nylanderovi je v současnosti 22. Oba hrají na pravém křídle. I jejich kariéry měly podobný rozjezd. Kučerov po draftu strávil jednu sezonu v KHL a juniorské MHL, druhou v juniorské QMJHL. Švéd zase rok po draftu rozdělil mezi domácí soutěž a AHL. Rus nasbíral v premiérové sezoně v NHL 18 bodů v 52 zápasech, Torontský příslib 13 v 22, takže měl lepší efektivitu.
Ve své druhé a třetí sezoně nastřílel Kučerov 29 a 30 branek (celkem 65 a 66 bodů), Nylander se vyšplhal na 22 a 20 gólů (dvakrát celkem získal 61 bodů). Hvězda Tampy Bay se poté rozhodla jít do rizika a nežádal hned dlouholetý kontrakt. Syn švédské legendy ale přemýšlí opačně.
Je nutné říct, že Kučerovův přístup, je spíše ojedinělý pro hráče se statistikami, jaké Rus měl. Podobné hodnoty zaznamenali ve svých sezonách před skončením nováčkovských kontraktů třeba David Pastrňák, Johnny Gaudreau, Filip Forsberg nebo Brandon Saad. Všichni podepsali šestileté kontrakty v rozmezí od 6-6,75 milionů dolarů, což podle insiderů kopíruje představy Toronta o odměně mladému Švédovi.
Nylander očekává smlouvu ve výši kontraktu Leona Draisaitla s Edmontonem (8,5 milionů dolarů za sezonu na osm let), jenže Němec zaznamenal v poslední sezoně nováčkovské smlouvy 77 bodů a dalších 16 přidal ve vyřazovacích bojích. Takovým číslům se účastník Světového poháru zatím neblíží.
Výměna zatím nepřipadá v úvahu
Zatím neúspěšná vyjednávání zaujala manažery ostatních týmů, kteří se podle experta stanice TSN Darrena Dregera začali poptávat na možnosti, jak přivést trucujícího mladíka do svého klubu. Dubas je ale prý zatím neoblomný a nabídkami se nezabývá. Larry Brooks z New York Post zase očekává výměnu, pokud se s hráčem nedohodnou do prosince. Pokud by přišla, očekává, že protihodnotou bude elitní bek schopný hrát v prvním, maximálně druhém obranném páru.
Titulní foto: Icon Sportswire
 
 
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -