- Reklama -

Když mluví Bergeron, tak posloucháte, říká Charlie McAvoy

- Reklama -

Kapitánem bostonských Medvědů je slovenský obr Zdeno Chára. Ten ovšem kvůli zlomené čelisti může mluvit jen velmi těžko. Naštěstí se ale v kabině Bruins najdou i další lídři. Jedním z těch nejrespektovanějších je Patrice Bergeron. Nebýt slovenského zadáka, dávno by byl v Bostonu kapitánem on.



Třiatřicetiletý Kanaďan je jedním z nejzkušenějších hráčů v lize. Dvakrát vyhrál s kanadskou reprezentací olympiádu, na svém kontě už má triumf ve Stanley Cupu, stejně dobře ovšem ví, jaké to je finále prohrát. A ten pocit už nechce nikdy zažít.
Fanshop týmu
Před šestým duelem finálové série v St. Louis, kdy byli Bruins na okraji propasti a museli nutně zvítězit, to byl právě on, kdo si vzal v kabině slovo. A svůj tým na tuto bitvu o všechno parádně nabudil. Na spoluhráče, zejména ty mladší, udělal jeho proslov ohromný dojem.
„Tohle je mé první finále. Upřímně říkám, že těch emocí je zkrátka moc. Máte smíšené pocity. O tomhle celý život sníte a najednou jste tady a hrajete o Stanley Cup. Když pak stojíte přitlačeni ke zdi a soupeři chybí jediná výhra, je to nepříjemný pocit,“ říká jednadvacetiletý Charlie McAvoy, který v NHL debutoval před dvěma lety právě v play-off.
„Věříme jeden druhému. Jsme rodina, máme rádi jeden druhého. Prošli jsme si vším společně a když jde do tuhého, držíme při sobě. Dnešek toho byl jasným důkazem. Jsme za to vděčni. Mít možnost hrát sedmý zápas je pro nás požehnáním,“ dodal McAvoy. K Bergeronovu proslovu v kabině řekl, že to bylo přesně to, co jeho tým potřeboval.


S tím souhlasí i další zadák Brandon Carlo. „Takhle vypadá opravdové vůdcovství. Spojilo nás to. Jeho zkušenosti a vše, čeho v téhle lize dosáhl, jsou pro nás inspirací. Bylo opravdu skvělé ho slyšet takhle mluvit. Je to skvělý chlap i mimo led, který se o své spoluhráče opravdu stará,“ řekl Carlo. Na dotaz, co spoluhráčům v kabině řekl, Patrice Bergeron se svým pověstným klidem a skromností prohlásil: „Jsme v situaci, o které sní každý kluk, to si musíme uvědomit.“
„Každý z nás od dětství netouží po ničem jiném. Chtěli jsme si tento moment vychutnat. Nechtěli jsme dovolit, aby to dnes skončilo. Když si vezme slovo někdo jako on, tak prostě posloucháte,“ nešetřil obdivem k Bergeronovi McAvoy. „Je to legenda. Tím proslovem udal tón zápasu. Díky němu jsme byli připraveni projít skrz zeď,“ řekl útočník Jake DeBrusk. „Máme úžasnou partu. Celý rok makáme společně, stala se z nás neuvěřitelná rodina. Naše práce ještě není u konce,“ upozorňuje David Pastrňák.
Kromě Bergerona za to vzali i další zkušení lídři. Fantastický Tuukka Rask pochytal osmadvacet střel soupeře a opět byl klíčovým mužem zápasu. Brad Marchand otevřel skóre, Zdeno Chára zase gólový účet střelou do prázdné branky uzavřel. Veteráni v sestavě Bruins se zkrátka probudili v pravý čas.
Ke svým zkušeným spoluhráčům budou ti mladší vzhlížet i ve středu, kdy už se musí rozhodnout. „O tomhle momentu jsem snil celý svůj život. Vyhrát tuhle trofej, to by byl splněný sen. A najednou jsme tu a čeká nás sedmý zápas. Uteklo to opravdu rychle. Není čas na nějaké obavy a nervozitu. Jsou hráči, kteří se takhle blízko nikdy nedostanou. Já jsem za to opravdu vděčný a dám do toho úplně všechno,“ slibuje Charlie McAvoy.
Před soupeřem se ale Boston musí mít na pozoru. Bluesmani rozhodně nic nebalí. Také oni jsou pořád jediný krok od triumfu. V letošním play-off se jim navíc na kluzištích soupeřů (9-3) daří mnohem více než doma (6-7). V Bostonu také urvali dva ze tří zápasů v této sérii.
Posedmnácté v historii rozhodne o držiteli poháru sedmý duel. Dosavadní bilance nahrává domácím, kteří se radovali ve dvanácti případech (12-4). Poslední dva zápasy číslo sedm ve finále ale ovládli hosté, naposledy to byli právě Bruins, kteří v roce 2011 zvítězili ve Vancouveru 4:0.
Vyjde jim sedmý zápas i tentokrát, nebo to budou Blues, kdo završí svou pohádku?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -