- Reklama -

Když Vánoce ještě nebyly hokejovými svátky klidu…

- Reklama -

Svými celoživotními výkony Stan Gilbertson žádnou velkou díru do světa neudělal (především proto, že jeho kariéru ukončila autohavárie, při níž přišel o nohu), přesto je už dlouhou dobu zapsán do kronik NHL. U jména útočníka nastupujícího v sedmdesátých letech za California Golden Seals, St. Louis, Washington a Pittsburgh stojí poznámka, že je zatím posledním, kdo ve slavné soutěži skóroval na Boží hod.
Zápasy hrané během vánočních svátků byly na programu NHL od doby krátce po jejím vzniku a udržely se tam skoro padesát let. 25. prosince 1971 se o derniéru postaralo šest utkání, kalifornské derby mezi Seals a LA Kings se vzhledem k časovým pásmům v USA hrálo jako úplně poslední. A Gilbertson v něm osmnáct sekund před koncem střelou do prázdné brány uzavřel skóre na 3:1.
Americký hokejista, který ve zmiňovaném roce nastupoval jako 27letý do své premiérové sezóny v National Hockey League, byl také posledním, kdo byl v tomto utkání vyloučen. Při jeho pobytu na trestné lavici navíc padla poslední hodobožová branka v přesilové hře.
Knihy pojednávající o historii NHL nabízejí ještě několik zajímavých údajů ze zápasů hraných 25. prosince.

  • Pouze jedno utkání se rozhodlo v prodloužení, v roce 1941 zvítězil Detroit nad Brooklynem 3:2.
  • Detroitští hokejisté (tehdy ještě Falcons) dosáhli v roce 1930 nejvyšší vánoční výhry, když porazili Toronto 10:1.
  • V roce 1971 mělo jejich vzájemné měření sil jiného vítěze, Maple Leafs zdolali Rudá křídla 5:3 a Bill MacMillan při tom zaznamenal hattrick.
  • Úctyhodný řetěz úspěchů zavěsili NY Rangers na svůj vánoční stromeček v období 1928 až 1949. Ze šestnácti svátečních zápasů jich patnáct vyhráli a ve zbývajícím získali alespoň bod.

Na Štědrý večer se v NHL naposledy hrálo v roce 1972, a protože tento den není pro Američany a Kanaďany tak sváteční, moc příběhů se k němu nevztahuje. Alespoň jeden za všechny: výsledek 0:0 z duelu mezi Canadiens a NY Rangers v roce 1949 je jediným utkáním, kdy se v zápasech z 24. (ale i 25.) prosince nedočkali diváci dárku v podobě gólu. Pod čistým kontem jsou podepsáni Jezdec Chuck Rayner a jeho montrealský protějšek Bill Durnan.
Foto/Photo by: Mr. TInDC

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -