- Reklama -

Kessel se stěhuje ze záře torontských reflektorů do klidnějšího Pittsburghu

- Reklama -

Když před šesti lety přišel Phil Kessel z Bostonu do Toronta, měl to být pro Maple Leafs startovní výstřel na cestě za lepšími zítřky. Ani 181 branek, které od té doby americký útočník nastřílel, ale kanadskému klubu nezajistilo víc než jednu účast v play off. Středeční Kesselovou výměnou do Pittsburghu se uzavírá jedna kapitola a začíná druhá.
„Měli jsme v mužstvu spoustu talentovaných osobností, ale z nějakého důvodu nefungovaly jako tým. Tahle parta neodvedla svoji práci, nebyla dostatečně dobrá,“ říká prezident klubu Brendan Shanahan. „Hokej je o vítězstvích. Phil je určitě velice talentovaný hráč, ale věděli jsme, že musí přijít změny. Chtěl bych mu poděkovat za šest produktivních let, které tu strávil.“
Od podzimu už sedmadvacetiletý forvard oblékat dres Penguins. Spolu s ním se z Toronta stěhují obránce Tim Erixon a útočník Tyler Biggs, opačným směrem míří zadák Scott Harrington a forvardi Kasperi Kapanen a Nick Spaling. Součástí výměny jsou i draftové pozice.
Pokud Tučňáci postoupí do play off v příští sezóně, vzdají se své první volby a naopak dostanou druhou. Jestliže se jim to povede až v další sezóně, dojde k této směně až v roce 2017. Pokud by Pittsburgh v příštích dvou letech nepostoupil, přijde pouze o volbu v druhém kole 2017.
V každém případě Maple Leafs získali možnost volit ve třetím kole v roce 2016. Na oplátku se zavázali přispívat patnácti procenty na hráčovu mzdu. Navíc museli „ze svého“ splatit čtyřmiliónový podpisový bonus, který měl Kessel dostat před začátkem příští sezóny. Kessel má smlouvu do roku 2022 s průměrným ročním příjmem 8 miliónů dolarů.
„Byla to nejlepší výměna, která se nabízela,“ brání se Shanahan.
K ústupkům museli svolit i Penguins. Kasperi Kapanen je 22. mužem loňského draftu, Harringtona si vybrali před čtyřmi lety ve třetím kole. A kdyby si v Pittsburghu nemysleli, že mají reálnou šanci na play off (tedy na ztrátu první volby v draftu), o Kessela by zřejmě ani neusilovali.
Generální manažer Jim Rutherford sází na jedno: na střídačce plné hokejových hvězd nebude rodák z Madisonu pod takovým tlakem jako v kanadském městě.
„V Torontu musel být Phil lídrem na ledě i mimo něj. Byl tím, kdo byl obviňován ze všech nezdarů. U nás máme takových kluků víc, takže věřím, že dobře zapadne do sestavy,“ říká šéf Tučňáků. „V tomhle trejdu je nejlepším hráčem a klub, který získá nejlepšího hráče, vyjde z trejdu většinou dobře.“
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -