- Reklama -

KHL před kolapsem? Dluhy mohou potopit až osm klubů

- Reklama -

Kontinentální hokejová liga zakončila sezónu úterním slavnostním večerem, na kterém byli oceněni nejlepší hráči. Všeobecné veselí však kazily informace o nepříjemné finanční situaci některých klubů. Osm z nich má dokonce takové dluhy, že je jejich start v září 2016 ohrožen. Novinářům to sdělil šéf ligy Dmitrij Černyšenko.
„Když těchto osm týmů nesplní závazky vůči hráčům do daného termínu, jejich účast v příští sezoně nebude možná,“ citovala Černyšenkova slova ruská agentura TASS.
Příčinou finančních strastí jsou nadstandardní platy hokejistů, které neodpovídají možnostem tamního trhu. Již v minulosti muselo kvůli neplnění peněžních závazků ligu opustit několik mančaftů.

Prezident KHL Dmitrij Černyšenko

Vedení KHL přitom stále vyhlíží svou expanzi na východ. Největší euroasijskou hokejovou ligu by měla obohatit účast týmu Červená hvězda Kunlun se sídlem v Pekingu, jehož zájem KHL eviduje od poloviny března (informovali jsme zde). „Podepsali jsme předběžnou dohodu, na základě které může být čínský klub účastníkem KHL od sezóny 2016/2017. Definitivní rozhodnutí padne v červenci,“ řekl Černyšenko.
O vstup do ligy mají zájem i evropští zástupci. Po KHL se poohlížejí mimo jiné celky z Londýna nebo Drážďan. „Ligu ale každopádně neplánujeme rozšířit na více než třicet účastníků,“ pronesl jednoznačně Černyšenko.
Vedení soutěže řešilo také omezení cizinců na zápasových soupiskách. Nadále zůstává v platnosti, že jich může být pouze pět. Za cizince by se měli považovat i Bělorusové či Kazaši, přestože se hovořilo o výjimce.
Kontinentální hokejová liga, jež se přetahuje se švédskou SHL o titul nejprestižnější evropské soutěže, je momentálně složena z 28 klubů. Značnou část hráčů tvoří Rusové, rok od roku ale roste i zastoupení českých hokejistů. Rekordní byla v tomto směru poslední sezóna, do níž zasáhlo 32 Čechů.
Titulní foto: Aleksey Fokin / flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -