- Reklama -

Nadace Jakuba Voráčka: Kluk Puk má pro lidi s roztroušenou sklerózou zlato z Nagana

- Reklama -

Petr Svoboda, zlatý střelec historického gólu, který přinesl České republice olympijské vítězství v Naganu, dnes oficiálně daroval svou zlatou medaili Nadaci Jakuba Voráčka. Při příležitosti Mezinárodního dne roztroušené sklerózy Jakub Voráček oficiálně předal své nadaci 56 000 dolarů za body odehrané v sezóně a play off 2015/2016.
Společně se svojí sestrou Petrou Klausovou také představili eReS tým ČR, novou organizaci na podporu lidí s diagnózou roztroušené sklerózy, a pozvali pacienty, jejich přátele, blízké, odborníky a všechny, které téma RS zajímá, aby se stali členy a pomohli prosazovat práva pacientů.


Bude vás zajímat:


Jakub Voráček, hráč NHL reprezentující klub Philadelphia Flyers se po ukončení sezóny vrátil do České republiky, aby se mohl před přípravou na Světový pohár věnovat aktivitám nadace, kterou vloni založili společně se sestrou Petrou Klausovou. Při představení nadace v září loňského roku Jakub slíbil dát na konto nadace za každý bod 1000 dolarů. Kvůli zranění v dolní části těla byl na téměř měsíc vyřazen ze hry, nadaci však přivezl 55 bodů za sezónu a 1 bod za play off NHL 2015/2016.


Petra Klausová informovala o práci nadace v době Jakubovy sezóny a také o prvním kvartálním rozdělení příspěvků, kdy mezi dvanáct převážně individuálních žadatelů správní rada nadace rozdělila 539 988 Kč. Společně s Jakubem také představili novou organizaci eReS tým ČR.
„Když jsme v září 2015 představili veřejnosti nově založenou Nadaci Jakuba Voráčka, velmi příjemně nás překvapila vlna sympatií a podpory od lidí, kteří, bez ohledu na to, zda jsou sami nemocní, nebo jsou rodinní příslušníci lidí s RS, přátelé, odborná veřejnost – ti všichni nám psali a nabízeli pomoc, ptali se, jak se můžou zapojit. Řekli jsme si, že nám chybí prostor, kde všichni tito lidé spolu můžou komunikovat, být součástí určité komunity. A že v České republice chybí silný hlas, který by pomohl prosadit práva pacientů s RS a zlepšit jejich léčbu, a tím i život. Chybí pojišťovnami hrazená komplexní rehabilitace, chybí hrazená symptomatická léčba, chybí prostředky, aby lidé potřebující biologickou léčbu, ji dostali včas. Později jim už nepomůže,“ vysvětluje Petra Klausová důvody, proč se nadace a ona osobně stala spoluzakladatelkou eReS týmu ČR.
„V týmu jsme silnější, děkujeme, pokud se stanete členem eReS týmu, a budeme společně pracovat pro lepší budoucnost lidí s diagnózou RS,“ dodává Jakub Voráček, který se rozhodl start projektu podpořit částkou 500 000 Kč.
Doslova zlatou tečkou setkání bylo slavnostní odhalení unikátního daru nadaci. Petr Svoboda, zlatý střelec z Nagana, který je Jakubovým agentem a dlouholetým přítelem rodiny, věnoval Nadaci Jakuba Voráčka svou zlatou medaili. Proč se rozhodl rozloučit se s touto cenností?
„Hned jak jsem se dozvěděl o Petřině diagnóze, napadlo mě, že když se tenkrát po jednom hokejovém turnaji dali lidé tak dohromady, mohla by to být připomínka, abychom se k sobě chovali tak, jak máme. Když se Petra s Kubou rozhodli založit nadaci, aby pomáhali dalším lidem, napadlo mě, že než aby byla ta medaile někde schovaná, může pomoct upozornit na to, co je v životě důležité. Sport je jedna věc, ale jestliže ta medaile pomůže rodinám a lidem, které ta nemoc postihla, tak to bude pro mě znamenat milionkrát víc, než kdybych si ji nechal pro sebe,“ říká Petr Svoboda.

„Je to fantastické gesto, moc Petrovi děkujeme. Věříme, že se najde někdo, kdo zlatou medaili od jediného střelce vítězného olympijského klání v Naganu ocení tak, že lidem s roztroušenou sklerózou přinese co nejvíc finančních prostředků,“ shodují se nadšeně Petra a Jakub.
Více informací o nadaci: http://www.nadacejakubavoracka.cz/
Pro více informací prosím kontaktujte:
Tereza Typoltová
PR & Mkt manažer
Nadace Jakuba Voráčka
e-mail: tereza.typoltova@nadacejakubavoracka.cz
tel.: +420 777 165 975
eReS tým ČR:
Organizace na pomoc pacientům s roztroušenou sklerózou (RS).
Zakladatelé: Petra Klausová, Nadace Jakuba Voráčka, JUDr. Jan Taubel
Autorka loga týmu: Klára Zápotocká, Studio Breisky
Více informací a členská přihláška na: www.erestymcr.cz
Nadace Jakuba Voráčka:
Nadaci založil v roce 2015 hráč NHL Jakub Voráček se svojí sestrou Petrou Klausovou a společně ji 2. září představili veřejnosti. Nadace se zaměřuje na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou, kterou Petře diagnostikovali před třemi lety.
www.nadacejakubavoracka.cz
Kluk Puk:
Sympaťák, kluk do nepohody, symbol nadace. Jakub je velkou část roku v zámoří, ale Kluk Puk je tu neustále připraven zapojit se do pomoci a získávat další prostředky pro podporu pacientů s diagnózou RS. Že má místo hlavy puk, mu fakt nevadí. Autorkou jeho vizuální podoby, stejně jako loga Nadace Jakuba Voráčka je grafička Anna Václavík Procházková.
Petra Klausová:
Narodila se 8. 3. 1976 v Kladně, žije v Kamenných Žehrovicích.
Vystudovala Střední odbornou školu v Kladně, obor hutnictví.
Po střední škole pracovala několik let na letišti v Praze, poté začala podnikat v Kladně. Dnes podniká v oboru pronájmu nemovitostí.
Je podruhé vdaná, manžel Václav Klaus podniká ve stavebnictví.
Mají dvě děti, Aničku a Adama.
Mezi její koníčky patří sledování hokeje, kolo, tenis, cvičení, má ráda zvířata, doma mají kocoura Barneyho a kočku Amálku.
Jakub Voráček
Narodil se 15. 8. 1989 v Kladně, žije ve Philadelphii.
Na led se poprvé postavil přibližně ve čtyřech letech.
K prvnímu extraligovému zápasu nastoupil v sezóně 2005/2006 za HC Rabat Kladno.
V roce 2006 nastoupil do Halifax Mooseheads v Quebec Major Junior Hockey League.
V roce 2007 podepsal smlouvu s Blue Jackets.
Svůj první gól v NHL vstřelil ve svém prvním zápasu 10. října 2008.
V současnosti hraje za klub Philadelphia Flyers v National Hockey League, kde podepsal v červenci 2015 nový kontrakt na osm let.
Českou republiku reprezentuje od juniorských let, pomohl českému týmu získat zlatou medaili na mistrovství světa 2010, v roce 2015 byl jmenován kapitánem českého týmu pro Mistrovství světa v Praze.
V roce 2015 zvítězil v anketě Zlatá hokejka.
Je svobodný, žije s přítelkyní Nicole Warnecke.
Dobré jídlo je asi jeho největší vášeň. Nevaří, ale opravdu rád si zajde na kvalitní jídlo.
Text: Tisková zpráva Nadace Jakuba Voráčka
Foto/Photo by: Nadace Jakuba Voráčka

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -