- Reklama -

KOMENTÁŘ: Boston padl, NHL a NBC nyní upírají své naděje k Tučňákům

- Reklama -

Může se vám to nelíbit, můžete to považovat za konspiraci, ale je to jen prostý pud sebezáchovy. Vedení NHL a americká televizní společnost NBC v těchto dnech fandí Pittsburghu.
Obě společnosti přišly s vyřazením Bostonu o největší hokejový trh v letošním play-off a pokud padnou i Penguins, čeká je krušný závěr sezóny.
Bruins mají spolu s Blackhawks nejpočetnější fanouškovskou základnu ve Spojených státech a proto byly do Bostonu vkládány velké naděje. Hokej je v USA silně regionalizovaný sport a sledovanost Stanley Cupu je tak závislá na přítomnosti celků z hokejově silných států. To je velký rozdíl oproti NFL a NBA, které ve velkém přitahují i diváky z neutrálních měst.


NHL a NBC:
National Hockey League uzavřela se společností NBC v roce 2011 výnosný kontrakt, který do slavné soutěže ročně pumpuje 200 miliónů dolarů. Smlouva končí po sezóně 2020/21 a lize proto hodně záleží na tom, aby měly její zápasy dostatečnou sledovanost na to, aby si za tři roky mohla říct o ještě vyšší sumu.
Zatím se daří – letošní play-off je doposud nejsledovanějším za posledních šest let.


Šéfové ligy a televizní stanice to nepřiznají (a ani nemohou), ale v noci z pondělí na úterý budou držet palce Tučňákům, aby dotáhli sérii s Capitals do sedmého zápasu a tam uzmuli vítězství.
Hlavní město USA neprodukuje ani zdaleka taková čísla jako pensylvánská metropole. Zatímco v Pittsburghu sledovala pátý duel druhého kola každá čtvrtá domácnost, ve Washingtonu činila sledovanost jen osm procent. Capitals jsou v tomto případě jednoduše mnohem postradatelnější než Penguins (sorry, Alexi).
Popularita NHL v Pittsburghu je výjimečná i ve srovnání s čísly, jakých ve svých městech dosahují celky NBA či MLB. V zákulisí National Hockey League mají tedy jasno: Pens nesmí padnout.


Situace v Kanadě:
V kolébce hokeje vlastní vysílací práva televizní stanice Sportsnet, která po vypadnutí Maple Leafs o svůj největší tahák už přišla. Utkání Jets měla v prvním kole play-off oproti těm s Maple Leafs přibližně jen poloviční sledovanost.

- Reklama -

Na Západě se zdála být situace s absencí Chicaga ztracená, roli nečekaného taháku však částečně převzali Vegas a Nashville. Euforie kolem Golden Knights a Predators žene hodnoty sledovanosti překvapivě vysoko i navzdory tomu, že se jedná o populačně malé trhy.
NHL a NBC se sice díky zázračné jízdě Zlatých Rytířů vyhnuly konferenčnímu finále mezi San Jose a Winnipegem, které by znamenalo vzhledem k nízké podpoře Žraloků doslova katastrofu. K úplné spokojenosti ale potřebují ještě eliminaci kanadského týmu.
Vyvrcholení sezóny v podobě série mezi Pittsburghem a Vegas se zdá být v tuto chvíli nejvýdělečnější variantou. Pokud se tedy zajímáte o budoucnost své oblíbené soutěže, dobře si rozmyslete, komu budete v následujících dnech fandit.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -