- Reklama -

Končit nehodlám, utnul spekulace Lecavalier

- Reklama -

Ani 1122 odehraných zápasů, 405 vstřelených branek a 917 nasbíraných bodů vás nemusí ochránit od toho, aby vám trenér jednoho dne řekl – dneska hrát nebudeš. Před tuto nepříjemnou pravdu byl minulé úterý postaven i útočník Vincent Lecavalier. Poprvé za své působení v NHL byl pouze zdravým náhradníkem, stejný scénář se ale opakoval i v případě dvou následujících zápasů Letců.
„Byl jsem přesvědčen o tom, že hned po prvním utkání se vrátím do hry. Ale kouč Berube byl jiného názoru,“ řekl kanadský forvard. Jeho mužstvo se minulý týden vydalo na strastiplnou cestu po Kalifornii, kde postupně zavítalo na led San Jose, Anaheimu a LA Kings. Čtyřiatřicetiletý útočník se ale do hry nedostal.
Zámořím se dokonce začaly šířit zvěsti o tom, že hodlá po skončení letošního ročníku pověsti brusle na hřebík. Tyto spekulace ale rázně utnul: „Je mi 34, ne 40. Cítím se stejně jako pět let zpátky. Prostě jsem se nedostal do hry. Je to frustrující. Ale vím, že mám pořád co nabídnout. Ať už na ledě nebo mimo něj.“
Pouze tři hráči Flyers se letos ocitli mimo základní sestavu častěji než Lecavalier. Jmenovitě to byli forvardi Blair Jones, Jason Akeson a obránce Carlo Colaiacovo. Z toho Jones a Akesonem jsou v současné době na farmě, a Colaiacovo byl už před podpisem smlouvy smířen s faktem, že bude plnit roli záložního beka.
„Byl to těžký týden. Snažil jsem se zůstat nad věcí a nebrat si to osobně. Jediný způsob, jak dát věci do pořádku, je dostat se zpět do hry,“ vyjevil své pocity Lecavalier. Jeho situace není snadná, ale podobně je na tom i vedení Flyers. Týmu se příliš nedaří, navíc kanadský veterán ukrajuje z platového stropu 4,5 miliónu dollarů, což není zanedbatelná částka. Především v době, kdy jsou klubové výdaje na mzdy až příliš blízko platovému stropu. Navíc Lecavalier má smlouvu až do roku 2018.
Generální manažer Ron Hextall tak už informoval hráčova agenta Kenta Hughese, že by rád sáhl k výměně jeho klienta. Trumfy ale drží v ruce útočník Flyers, který má ve smlouvě závaznou klauzuli, díky které může být jednáno o jeho výměně pouze v případě, že tomu požehná sám hráč.
Ale i kdyby se to stalo a Lecavalier se rozhodl, že to ve Philadelphii definitivně zabalí, zájemců o jeho služby asi nebude mnoho. Nicméně v tomto ohledu by mu mohly pomoci nové dodatky ke kolektivní smlouvě. Díky nim se Flyers mohou zavázat, že polovina částky (2,25 miliónů USD), kterou Lecavalier ukrojuje z platového stropu, zůstane stále na bedrech jeho bývalého týmu. K tomu budou hráči vyplácet ještě polovinu sumy ze zbývajících výdajů na jeho plat. To už by mohlo zaujmout některý z týmů, který chce zvýšit své šance v play off.
I když se Lecavalierovi už loni moc nedařilo, stále byl schopen nastřílet 20 branek. V úvodních čtyřech zápasech letošní sezony nasbíral 4 body, leč v dalších 12 střetnutích si připsal jen dvě asistence. „Tahle situace není pro nikoho snadná. A určitě ne pro Vincenta, který toho ve své kariéru už tolik dokázal,“ řekl Hextall.
„Každá sezóna přináší dobré i špatné chvilky. Když se vracíte do hry po prodělaném zranění, ne vždy se s vámi vrací i vaše předešlá forma. Ale s tím se musíte poprat,“ řekl samotný hráč, kterého v druhé polovině října přibrzdilo zranění nohy.
Kanadský útočník byl jedničkou draftu 1998, kdy si ho vybrala Tampy Bay. O šest let později vybojoval v barvách tohoto klubu Stanley Cup. Z individuálního hlediska se mu nejvíce vydařila sezona 2006-07. Poprvé (a zatím naposledy) pokořil stobodovou hranici a zásluhou 52 nastřílených gólů si vysloužil ocenění pro nejlepšího kanonýra ligy.
Od té doby jeho čísla klesala, přesto s ním Lightning v roce 2009 podepsali velmi lukrativní smlouvu – 85 miliónů dollarů za 11 let. Ale ze vší té slávy brzy sešlo. Už v roce 2013 se obě strany rozešly, když byl Lecavalier vykoupen ze smlouvy. V létě téhož roku pak podepsal pětiletý kontrakt s Philadelphií.
V těchto dnech ale prožívá těžké chvilky, ve kterých je mu oporou jeho otec Yvon. „Jsme si velmi blízcí a o posledních událostech spolu často mluvíme. Tohle samozřejmě není situace, o které bych snil. Minulý týden jsem viděl hodně zápasů NHL. Když pominete trénink, pak je to jediný možnost, jak zůstat připraven na zápas. A až se znovu dostanu do hry, chci vědět, že jsem pro svůj návrat udělal vše,“ dodal Lecavalier.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -