- Reklama -

Konec zlatých časů? V Bostonu se připravují na změny. Snad se vyplatí, doufá Patrice Bergeron

- Reklama -

Začátek jeho kariéry byl lemován četnými změnami v managementu Bruins. V sezóně 2005/06 sledoval, jak mužstvo opouští tehdejší kapitán Joe Thornton, následovaný generálním manažerem Mikem O’Connellem a trenérem Mikem Sullivanem. Novým GM se stal Peter Chiarelli, hlavní koučem Bostonu byl jmenován Dave Lewis. Ale jeho mise v Bostonu trvala pouze jednu sezónu, než byl v červnu 2007 nahrazen Claudem Julienem.
Všechny tyto změny ale odstartovaly zlatý věk americké organizace. Medvědi se sedmkrát po sobě probojovali do play off, v roce 2011 vybojovali šestý Stanley Cup v historii klubu a zároveň první po 39 letech. V roce 2013 si finálovou účast zopakovali, na jaře 2014 pak přidali do své sbírky i President’s Trophy pro nejlepší tým základní části.
Ale nic netrvá věčně. Letos Boston tvrdě narazil, když se k překvapení celého hokejového světa nedokázal kvalifikovat do vyřazovací části. Tento neúspěch předznamenal pád generálního manažera Petera Chiarelliho, kterého může v nejbližších dnech následovat i kouč Claude Julien.
„Je to business. Když se klubu nedaří naplnit očekávání a hraje pod svoje možnosti, tak často následují změny. Velkou část viny neseme i my jako hráči, takže je trochu nešťastné, že všechna zloba se snesla na ty dva. Ale tak už to prostě chodí,“ řekl Patrice Bergeron.
Kanadský útočník neopomněl Chiarellimu poděkovat za vše, co pro něj i pro celý klub za dobu svého působení udělal. Otázkou, kdo kanadského manažera nahradí, se Bergeron příliš neznepokojuje.
„Jsem jenom hráč, takže to jde mimo mě. Ale management našeho týmu má mojí plnou podporu a já věřím, že vyberou správně. Před devíti lety zvolili Petera a nikdo netušil, co s naším klubem provede. A nakonec z toho byl Stanley Cup. Takže to nechávám na vedení našeho klubu a doufám, že ani tentokrát nešlápnou vedle,“podotkl Bergeron.

Zatímco Chiarelli je ze hry venku a podle nejnovějších správ by se v nejbližší době mohl upsat Edmontonu, trenér Claude Julien zatím stále zůstává v Bostonu. „Abych byl upřímný, chci se zaměřit především sám na sebe a na svoji hru. Zvládnout letní přípravu a být stoprocentně fit před začátkem dalšího ročníku. Jak už jsem řekl, věřím vedení našeho klubu, že učiní správná rozhodnutí. Pod Julienem hraju rád. Musíme si počkat a uvidíme, jak to nakonec dopadne,“ řekl Bergeron.
Devětadvacetiletý forvard bude i letos usilovat o Selke Trophy, věnovanou nejlépe bránícímu útočníkovi v NHL. Mezi trojici nominovaných se dostal již počtvrté v kariéře, v letech 2012 a 2014 tuto trofej i získal. A stejně jako loni i letos mu budou konkurovat Pavel Dacjuk a Anže Kopitar. Ale pro samotného Bergerona je individuální ocenění jen slabou náplastí na neúspěch jeho klubu v letošním ročníku.
„Vždy jsem tvrdil, že jde hlavně o výsledky celého týmu a individuální trofeje nejsou to, na čem by mi bůhví jak záleželo. Po zpackané sezóně je pro mě složité těšit se z něčeho takového. Samozřejmě je to pro mě pocta, to nepopírám. Ale raději bych teď hrál play off,“ dodal Bergeron.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -