- Reklama -

Konečně! Ročník 2015-16 otevírá své brány, NHL startuje už dnes v noci

- Reklama -

„Is it October yet?“, zní oblíbená hláška zámořských fanoušků během letního období. Ano, přátelé, už je říjen, a to znamená jediné – neslavnější hokejová liga světa opět otevírá své brány. Osmadevadesátý ročník National Hockey League startuje čtyřmi zápasy už v noci ze středy na čtvrtek.
Obhájci titulu z Chicaga poměří síly s New York Rangers, Los Angeles se představí proti San Jose, a dojde i na dvě kanadská derby – Calgary se střetne s Vancouverem a Toronto přivítá v tradičně ostře sledovaném souboji Montreal.
A na co se můžeme v nadcházejícím ročníku těšit? Zajímavostí a novinek je spousta, pojďme si tedy zrekapitulovat ty nejpodstatnější.
Connor McDavid
Už dlouho nevítala slavná soutěž s otevřenou náručí takhle výjimečný klenot. Podle mnohých je Connor McDavid nejlepším hráčem od dob Waynea Gretzkyho a Maria Lemieuxe (a ano, ti, co to prohlašují, slyšeli o muži jménem Sidney Crosby). Na Edmonton se při draftové loterii usmálo neuvěřitelné štěstí. Organizace Oilers vstupuje do nové éry, s novým generálním manažerem, novým koučem a novým spasitelem, za kterého je McDavid považován. V juniorské soutěži naprosto dominoval a není pochyb o tom, že bude zářit i na největší hokejové scéně. Již od útlého mládí dokazuje, že se umí vyrovnat s ohromným tlakem a pozorností médií, vše navíc zvládá s elegancí a skromností, ne nepodobnou právě legendární devětadevadesátce. Sledovat tohoto výjimečného mladého muže rozhodně doporučujeme.
Jack Eichel
Bylo by trochu nefér nezmínit vedle McDavida také tohoto borce. V jakémkoli jiném roce by byl s jistotou na draftu vybrán z první pozice. Jedná se o další výjimečný talent, jenž by měl velmi významně promluvit do souboje o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny. V Buffalu dostane hodně prostoru, v přípravě naznačil, čeho všeho je schopen.
Jaromír Jágr
Zní to až neuvěřitelně, že v sezóně 2015-16 můžeme stále na scéně NHL vídat legendární českou osmašedesátku. Nestárnoucí Jágr se na nadcházející sezónu připravoval velmi zodpovědně, jak je ostatně jeho zvykem, a přístupem k tréninku nakazil i své mladé spoluhráče. Jeho jediným cílem je dostat tým Floridy do play-off, to je jeho aktuální mise. Vedle toho ale bude zcela jistě dál stoupat historickými tabulkami slavné soutěže. Kam až se v letošní sezóně nejstarší hráč ligy posune v historickém pořadí střelců a v kanadském bodování všech dob? Na třetího Gordieho Howea ztrácí 48 bodů, na druhého Marka Messiera 85 bodů. Jen devět branek mu schází v tabulce střelců na čtvrtého Marcela Dionnea.
Mike Babcock v Torontu

Byla to jedna z největších událostí léta. Nejžádanější kouč současnosti se po letech věrných služeb rozhodl opustit Detroit a zamířil za novou výzvou do Toronta. Maple Leafs ocenili jeho služby monstrózní osmiletou smlouvou v hodnotě 50 milionů dolarů, což je na trenérské poměry neuvěřitelná suma, jež nemá v tomto sportu obdoby. V hokejem poblázněném městě jej však nečeká snadná práce, Leafs momentálně nemají tým na to, aby se mohli rovnat ligové špičce. Perfekcionista Babcock by však společně s protřelým generálním manažerem Lamoriellem měl nastartovat novou éru, která navrátí hrdému klubu respekt.
Nový formát prodloužení
Máte rádi nájezdy? Tak na ně se v letošní sezóně příliš netěšte. Liga by byla ráda, kdyby se počet zápasů končících až v nájezdové loterii snížil, a za tímto účelem přijala revoluční novinku v pravidlech. Od tohoto ročníku se bude při nerozhodném stavu po šedesáti minutách nově hrát prodloužení pouze ve třech hráčích na každé straně. To bude pořádná divočina! Jen si představte, jak se po ledě, kde je spousta volného místa, prohánějí ti nejlepší a nejšikovnější hokejisté světa. Divák se jistě nudit nebude, stejně jako brankáři. A pokud nájezdy opravdu zbožňujete, nebojte, občas na ně stejně dojde. Tuhle novinku si ale pravděpodobně zamilujete.
Coach’s Challenge
Další významnou úpravou pravidel je zavedení možnosti nechat přezkoumat při inkasované brance videozáznam akce. Trenéři budou moci tuto novinku využít v případech, kdy budou mít pocit, že před vstřeleným gólem došlo k nedovolenému ataku brankáře nebo ofsajdu. To ovšem platí jen za předpokladu, že tým si ještě nevybral v zápase time-out.
Tři zápasy pod otevřeným nebem
Jak se již stalo v NHL tradicí, i letos se mohou fanoušci těšit na svátek v podobě neopakovatelné atmosféry venkovního zápasu, a to hned třikrát. Na Nový rok se v každoročním Winter Classic střetnou Boston s Montrealem, následovat budou dva duely v únoru v rámci Stadium Series. Potkají se odvěcí rivalové, Minnesota s Chicagem a Colorado s Detroitem.
All-Star Game poprvé v Nashvillu
O posledním lednovém víkendu se uskuteční Utkání hvězd NHL, jehož hostitelem bude poprvé ve své historii klub Nashville Predators a Bridgestone Arena. Město country hudby se na All-Star Game chystá s velkým nadšením, Nashville se chce světu prezentovat jako vlídný hostitel, bezchybný organizátor a jako skvělé hokejové město.
Islanders v Brooklynu
Tým okolo Johna Tavarese mění působiště, ze stařičkého Nassau Colisea se stěhuje do nablýskaného Barclay’s Center v Brooklynu. Ostrované si s sebou odnášejí bohatou historii a v nové hale chtějí navázat na čtyři triumfy ve Stanley Cupu z počátku osmdesátých let. Zároveň doufají, že si v Brooklynu získají širokou fanouškovskou základnu.
Češi v akci
O Jágrovi už byla řeč, český hokejový fanoušek však má v ohni spoustu dalších želízek. Zopakuje Jakub Voráček útok na čelo kanadského bodování ligy? Potvrdí Jiří Hudler svou příslušnost k ligové elitě? Jak si povedou další české opory svých týmů, jako Plekanec, Palát, Krejčí, Vrbata a spol.? Co předvedou mladíci v čele s Hertlem, Pastrňákem, Mrázkem? Přestože počet našich krajanů v zámořské lize už není takový, jako býval, stále je koho sledovat a komu fandit.
Mládí vpřed
Možná jste to během letního přestupního období zaregistrovali. Starší hráči bez smlouvy mají rok od roku těžší pozici a často musí akceptovat účast v přípravném kempu některého z týmů bez záruky nabídnuté smlouvy. Spousta veteránů byla pozvána jen na zkoušku a musela o místo na soupisce tvrdě bojovat s mladíky. Zdá se, že tenhle trend jen tak neskončí. Hra se neustále zrychluje a kluby dávají stále více šanci mladým hráčům. Kromě McDavida s Eichelem si místo v prvním týmu vybojovali mnozí další „mlaďoši“. Namátkou jmenujme třeba Dylana Larkina v Detroitu, Jakea Virtanena a Jareda McCanna ve Vancouveru, Nica Petana a Andrewa Coppa ve Winnipegu a mnohé další. Připočtěte ty, jež se do NHL prosadili v posledních letech, jako Ekblad, Gaudreau, Monahan, Scheifele a mnozí jiní, a dostanete vskutku vzrušující mix mládí, rychlosti a šikovnosti. Řečeno filmovou terminologií, pomalu začíná platit, že tahle liga není pro starý.
Fantasy NHL
Český fanoušek NHL se může do nové sezóny ponořit tak, jako nikdy předtím. Na serveru http://fantasy.sport.cz/nhl si můžete vytvořit vlastní tým a zaregistrovat se do stále oblíbenější Fantasy ligy, tentokrát premiérově spuštěné i na zámořskou hokejovou soutěž. Zaregistrujte si svůj tým, pozvěte přátele do své miniligy, poskládejte si na každý týden sestavu, sbírejte body a bavte se celý rok hokejem!
Přehled českých hokejistů v kádrech klubů NHL a na farmách na začátku sezóny 2015-16

DivizeKlubJménoPostVěk
Atlantická divize
Boston BruinsDavid KrejčíC29
David PastrňákLK19
Detroit Red WingsPetr MrázekB23
Jakub KindlO28
Florida PanthersJaromír JágrPK43
Montreal CanadiensTomáš PlekanecC32
Tomáš FleischmannLK31
Ottawa SenatorsMilan MichálekLK30
Tampa Bay LightningAndrej ŠustrO29
Ondřej PalátLK24
Toronto Maple LeafsRoman PolákO29
Metropolitní divize
Carolina HurricanesMichal JordánO25
Andrej NestašilPK24
Columbus Blue Jackets
Farma - Lake Erie Monsters (AHL)Lukáš SedlákC22
New Jersey DevilsPatrik EliášLK39
Jiří TlustýLK27
Farma - Albany Devils (AHL)Vojtěch MozíkO22
New York IslandersMarek ŽidlickýO38
New York Rangers
Farma - Hartford Wolf Pack (AHL)Petr ZámorskýO23
Richard NejezchlebPK21
Philadelphia FlyersMichal NeuvirthB27
Jakub VoráčekPK26
Radko GudasO25
Farma - Wilkes-Barre Scranton Penguins (AHL)Dominik SimonÚ21
Dominik UherC22
Washington Capitals
Farma - Hershey Bears (AHL)Vítek VaněčekB19
Jakub VránaC19
Centrální divize
Colorado Avalanche
Farma - San Antonio Rampage (AHL)Roman WillB23
Dallas StarsAleš HemskýPK32
Farma - Texas Stars (AHL)Radek FaksaC21
Matěj StránskýPK22
Chicago BlackhawksMichal RozsívalO37
Nashville Predators
Farma - Milwaukee Admirals (AHL)Marek MazanecB24
St. Louis BluesDmitrij JaškinLK22
Winnipeg JetsOndřej PavelecB28
Farma - Manitoba Moose (AHL)Jan KošťálekO20
Pacifická divize
Anaheim DucksJiří SekáčPK23
Farma - San Diego Gulls (AHL)Ondřej KašeÚ19
Arizona CoyotesZbyněk MichálekO32
Martin HanzalC28
Farma - Springfield Falcons (AHL)Marek LanghamerB21
Calgary FlamesLadislav ŠmídO29
Michael FrolíkPK27
Jiří HudlerC31
Farma - Stockton Heat (AHL)Jakub NakládalO27
Edmonton Oilers
Farma - Bakersfield Condors (AHL)David MusilO22
Los Angeles Kings
Farma - Ontario Reign (AHL)Patrik BartošákB22
San Jose SharksTomáš HertlLK21
Vancouver CanucksRadim VrbataPK34

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -