- Reklama -

Konečně se něco děje! Vancouver sklízí chválu za výměny Hansena a Burrowse

- Reklama -

Tak přece jen! Po letošní přestupové uzávěrce to vypadá, že se Vancouver Canucks konečně vydali správným směrem. Kroky, které generální manažer Jim Benning v posledních dnech uskutečnil, vlily do žil fanoušků naději, že klub začíná myslet na budoucnost. Po něčem takovém příznivci Kosatek dlouho volali.
Nutno podotknout, že Benning skutečně za posledních 48 hodin značně vylepšil pověst nejen svou, ale také pověst celé organizace. Od svého nástupu do funkce totiž provedl několik tahů, které se u fanoušků nesetkaly s velkým pochopením. Vždyť je tomu jen rok, co byly Kosatky považovány při uzávěrce přestupů za jednoznačného poraženého. O rok později naopak sklízí chválu a média se shodují, že je můžeme počítat mezi jasné vítěze letošní „trade deadline“.
Tehdejší kritiku si Benning z velké části zasloužil. Vedení klubu se nechtělo pustit do razantní přestavby kádru, ačkoli mu nelze upřít snaha o zapracování mladých hráčů do sestavy. Canucks chtěli kádr malinko omladit, nicméně stále sázeli na stárnoucí jádro okolo bratří Sedinů. Dokud budou mít švédská dvojčata v nádrži dostatek paliva, chtěly se Kosatky pokusit zaútočit na Stanley Cup. Zkrátka šlo o to vytěžit maximum, dokud Henrik s Danielem hrají na vrcholné úrovni.
Z úst prezidenta klubu Trevora Lindena dokonce zaznívala slova o tom, že totální přestavba, která by zabrala několik let, by vůči Sedinům nebyla fér. Těm tolik času nezbývá. Nyní ale nastává nevyhnutelné. I ve Vancouveru pochopili, jakým směrem se současná liga ubírá, a rozhodli se konečně sázet na rychlost, šikovnost a mládí.


Loňská přestupová uzávěrka skončila pro Kosatky debaklem a pro fanoušky byla hořkou pilulkou ke spolknutí. Benningovi se nepodařilo vyměnit Radima Vrbatu a Dana Hamhuise, i když bylo jasné, že o oba přijde po sezóně bez jakékoli náhrady. Letos se sice nepodařilo vyměnit Ryana Millera, s trejdy Alexe Burrowse a Jannika Hansena ale panuje všeobecná spokojenost.
Burrows by se stal v létě nechráněným volným hráčem a velmi pravděpodobně by mu nebyla nabídnuta nová smlouva. Hansenovi zbývá ještě jeden rok kontraktu, ale dánský forvard by byl zase žhavým kandidátem na přesun do Las Vegas během rozširovacího draftu.
Za Burrowse přišel do Vancouveru velmi talentovaný prospekt Jonathan Dahlen, za dánského rychlíka zase Kosatky získaly Nikolaje Goldobina a podmíněnou volbu v draftu. Výměna dvou veteránů za mladíky a draftový výběr, to je jasný signál, že se ve Vancouveru věci začínají hýbat.
Jonathan Dahlen byl doma ve Švédsku vyhlášen nejlepším hráčem juniorské soutěže a má za sebou velmi vydařený juniorský světový šampionát. Nikolaj Goldobin je hráč, který byl draftován v prvním kole a momentálně ukazuje, že už si přivykl na dospělý hokej. V záložním týmu San Jose v AHL má letos bilanci skoro bodu na zápas. Oba borci mají potenciál na to, aby se usadili na křídle v některé z prvních dvou formací, a nemuselo by to ani trvat příliš dlouho.


Můžete si být jisti, že v letošním play-off budou všichni z organizace Canucks držet palce Žralokům ze San Jose. V případě titulu Sharks by se totiž podmíněná volba z Hansenova trejdu proměnila ve volbu v prvním kole.
Z kádru, který se v roce 2011 probojoval až do sedmého finálového zápasu o Stanley Cup, zbyli už jen čtyři mohykáni – Daniel a Henrik Sedinovi, Alex Edler a Chris Tanev. Vypadá to, že Canucks skutečně nechali minulost za sebou a dívají se směrem k budoucnosti.
Výměna dvou veteránů je ale stále jen začátek. Kosatky čeká ještě dlouhá cesta, než poskládají opět konkurenceschopný tým. Fanoušci, kteří zdaleka nechodili do Rogers Areny v takovém počtu a s takovým nadšením, jako ještě před pár lety, alespoň dostali naději, že jednou zase bude líp.

- Reklama -

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -