- Reklama -

Korejci v Dallasu. Jim Paek připravuje reprezentaci na domácí olympijský turnaj

- Reklama -

Budou pravděpodobně největším outsiderem olympijského turnaje v roce 2018. Jižní Korea si ale jako pořadatelská země nechce před vlastními fanoušky a před celým světem uříznout při konfrontaci s vyspělým hokejovým světem ostudu. Proto už myšlenky reprezentačního kouče Jima Paeka (na snímku) a jeho svěřenců směřují k turnaji, který bude vrcholem jejich reprezentační kariéry.
Že to s domácí olympiádou myslí Jihokorejci vážně, dokládá i fakt, že kouč Paek domluvil trojici reprezentantů účast na letošním rozvojovém kempu Dallasu Stars. Někteří z hráčů přitom málem hokej nikdy nehráli, třeba gólman Kye Hoon Park se dal na tento sport až na radu svého učitele ze základky.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jeho kantor měl zkušenosti z hokejového prostředí, kde dělal manažera, a mladý žák se často zapojoval do šarvátek ve škole. „Jestli se chceš pořád rvát, dej se na hokej,“ vybavuje si radu svého učitele Park, který se společně se dvěma spoluhráči zúčastnil rozvojového kempu celku Dallas Stars.
Lední hokej nemá v Jižní Koreji takové kořeny jako v Kanadě či USA, národní tým se nikdy neúčastnil olympijského hokejového turnaje. V roce 2018 však má Korea jako pořadatelská země ZOH v Pyeongchangu účast na turnaji jistou.
Korejci tak mají tři roky na to, aby se stali konkurenceschopnými, jak jen to bude možné. Pod vedením kouče Jima Paeka, rodáka ze Soulu a dvojnásobného vítěze Stanley Cupu s Pittsburghem, se Jižní Korea pokusí dostat na takovou úroveň, aby na domácím turnaji neudělala ostudu.
Generální manažer Stars Jim Nill svého bývalého kolegu Paeka povzbuzuje, sám si však moc dobře uvědomuje, jak těžká výzva na něj a jeho svěřence čeká.
„Pamatuje na basketbalový Dream Team? Bude to pro ně jako hrát každý zápas proti Dream Teamu. Budou hrát s Kanadou, Švédskem, Finskem, Ruskem, s českým týmem…máme tu sedm nebo osm velmocí a pak jsou tu další týmy, které nepatří do špičky, ale nejsou vůbec špatné. Je to obtížný úkol, ale někde se začít musí,“ říká GM Dallasu.
Také proto Jim Paek požádal Nilla o to, aby se gólman Park, obránce Won Jun Kim a útočník Jin Hui Ahn mohli připojit k talentovaným nadějím dallaské organizace na letním rozvojovém kempu. Všem třem hráčům je méně než pětadvacet let a už mají bohaté zkušenosti s národním týmem.
Ačkoli Korea rozhodně není hokejovou zemí, její sportovci se na ZOH pravidelně prosazují, k silným disciplínám patří zejména rychlobruslení. A právě rychlost by měla být největší zbraní nového olympijského týmu. Však také Ahn a Kim v rychlosti za svými evropskými a americkými spoluhráči na kempu nezaostávali.
Problémem je ale jejich výška, málokterý Korejec je alespoň šest stop vysoký. „Jsme menší než tihle kluci, oni jsou velcí a silní. Naše hra je založena na bruslení,“ sdělil novinářům v angličtině Kim.

Na konci srpna startuje devítičlenná Asijská liga, která vyvrcholí bitvami v play off příští rok v dubnu. „Nechci nic slibovat. Dokud se budeme soustředit každý den na to, abychom se neustále zlepšovali, myslím, že budeme velmi konkurenceschopní. Doufejme, že svou zemi budeme dobře reprezentovat,“ sdělil v oficiálním prohlášení Paek (na fotce v akci ve finále Stanley Cupu v roce 1991), jenž byl sice v Dallasu se svými hráči, ale mezi novináře nezavítal.
Šikovnost jihokorejských hráčů udělala dojem i na Jima Nilla, který nepochybuje o tom, že Paek své svěřence výborně připraví. „Pro fanoušky to bude skvělé. Bude záležet na tom, na jakou úroveň se do té doby dostanou. Určitě nechtějí být k smíchu, mají svou hrdost. Uvidíme za tři roky,“ předpovídá generální manažer Stars.
Foto: Stripe71

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -