- Reklama -

Kosatky předhodily DiPietra Žralokům

- Reklama -

Je mu teprve devatenáct, přesto patří k největším brankářským nadějím. Před pár týdny strážil branku javorového listu na juniorském šampionátu ve Vancouveru a Victorii, včera si pak Michael DiPietro splnil další klukovský sen – proti San Jose zažil premiéru v nejslavnější lize světa.



Opět cítil podporu fanoušků vancouverské Rogers Areny, stejně jako na nedávném mistrovství světa. Jenže tahle premiéra se opravdu nepovedla. Mladý gólman inkasoval hned z první střely, tím však jeho noční můra neskončila. Z prvních pěti střel propustil za svá záda hned tři, což jeho sebevědomím určitě otřáslo. Během úvodních čtyřiceti minut dostal šest branek z pouhých patnácti střel, celkem pak lovil puk ze své sítě sedmkrát. Canucks tak po porážce 2:7 ztratili důležité body v boji o play-off.
„Nikdy nechcete dostat gól hned z první střely, ale postupně jsem se cítil lépe a lépe. Byla to pro mne užitečná lekce. Odnáším si z toho zápasu spoustu věcí, na kterých budu ve zbytku sezóny a přes léto pracovat,“ snažil se mladík najít pozitiva. „Je to splněný sen,“ dodal.
Fanshop týmuDiPietro byl před týdnem povolán z juniorky do prvního týmu, protože Thatcher Demko si poranil koleno a Vancouveru zůstal jediný zdravý gólman se smlouvou pro NHL – Jakob Markström. Toho však v neděli postihl drobný zdravotní problém a trenéři tak ukázali na DiPietra.
„Určitě to nebyla ideální premiéra,“ uznal gólman. „Snil jsem o tomhle celý svůj život. Dostat v takhle mladém věku tuto příležitost, to je pro mne pozitivní. Určitě to beru jako dobrou lekci,“ dodal brankář, kterého si Vancouver zamluvil ve třetím kole draftu v roce 2017 jako číslo 64.
Proč se vůbec DiPietro, který podle všeho ještě zdaleka není na NHL připraven, ocitl v brance proti jednomu z nejnebezpečnějších týmů ligy? Kouč Travis Green zkrátka nechtěl riskovat, že by se v poslední době výtečnému Markströmovi mohlo zranění zhoršit.
„Marky měl nějaké drobné zdravotní potíže. Kdyby dnes nastoupil, mohlo se mu to zhoršit, což jsme nechtěli,“ vysvětloval nasazení DiPietra kouč Green. Markström usedl během zápasu na střídačku, v případě DiPietrova zranění by ale stejně na led nešel. V tom případě by musel do branky „pohotovostní“ gólman, který byl připraven v kabině Kosatek. I to je důvodem, proč DiPietro zůstal v brance až do konce utkání a nebyl vystřídán.
DiPietro je teprve sedmým brankářem od sezóny 1995-96, který si během jediné sezóny zachytal v juniorské CHL a zároveň v NHL. Posledním, kdo něco podobného zažil na vlastní kůži, byl Jonathan Bernier v ročníku 2007-08.
I přes nepovedený debut má před sebou mladý brankář světlou budoucnost. Společně s Thatcherem Demkem by měli v budoucnu vytvořit velmi dobrý tandem. Je známo, že brankáři často dozrávají i několik let v nižších soutěžích. Třeba právě Demka, který zazářil v univerzitní NCAA, nechali Canucks dvě a půl sezóny pilovat brankářské umění v AHL.
Jeden nepovedený zápas nic neznamená. Na druhou stranu jsou však známy i případy, kdy byl mladý a nepřipravený gólman hozen rovnou do vody jménem NHL, nezvládl to a nadobro si pošramotil tolik potřebné sebevědomí, což mu zničilo kariéru. Tohle by snad neměl být DiPietrův případ.
„Není snadné přijít z juniorky a rovnou chytat v NHL. Častokrát jsme ho v tom nechali plně samotného. Jako tým jsme nehráli dobře. Umožnili jsme jim spoustu dobrých šancí a oni nás za to potrestali,“ sypal si popel na hlavu útočník Bo Horvat.
Po dnešní pauze čekají Vancouver dva zápasy ve dvou dnech. Na tripu do Kalifornie se nejprve ve středu utkají s Anaheimem, o den později změří síly s Los Angeles. Švédův zdravotní stav je klasifikován jako „day-to-day“ a Green doufá, že by se ve středu mohl vrátit do branky v zápase proti Anaheimu.
Green sdělil novinářům, že ve středu pravděpodobně nastoupí Jakob Markström, ale pokud by o den později musel znovu postavit do branky DiPietra, klidně to udělá. Řešením by mohlo být také podepsání smlouvy s Michaelem Leightonem, jenž momentálně působí na farmě v Utice, ale nemá smlouvu pro NHL. Zatím také není jisté, kdy se vrátí do hry uzdravený Thatcher Demko.
Dočká se mladý DiPietro po sedmibrankovém přídělu další šance?
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -