- Reklama -

Krejčí překonal Orra, Rask vyrovnal Thomase. A Bruins jsou ve finále konference

- Reklama -

Boston má za sebou už druhou dramatickou sérii. Poté, co Medvědi opět zvládli sedmizápasovou bitvu s Torontem, poradili si v šesti duelech i s posíleným Columbusem. Ústředními postavami včerejší výhry byli zejména Tuukka Rask a David Krejčí.



Gólman pro velké zápasy
Finský gólman pochytal všech devětatřicet pokusů soupeře a připsal si už šesté čisté konto v play-off v kariéře. Tím na druhém místě klubových tabulek vyrovnal svého předchůdce Tima Thomase a dalšího bývalého vynikajícího brankáře Tinyho Thompsona. Více nul ve vyřazovací fázi sezóny vychytal v dresu Bruins už jen Gerry Cheevers. Ten jich mí na kontě celkem osm.


Rask se stal teprve třetím gólmanem Bruins, který v kariéře dokázal už dvakrát „zavřít“ sérii play-off čistým kontem. Před ním něco takového dokázali jen Gerry Cheevers a Tim Thomas. V celé sérii proti Blue Jackets měl Rask vynikající úspěšnost zásahů 94,8% a průměr 1,71 inkasované branky na zápas.
„Během celé této série byl naším nejkonzistentnějším hráčem. V každém zápase se dařilo se někomu jinému, ale on byl skvělý po celou dobu. Jsem na něho hrdý. Zaslouží si uznání, kterého se mu teď dostane,“ prohlásil na Raskovu adresu kouč Bruce Cassidy.
Rask opět potvrdil, že se mu ve velkých zápasech většinou daří. Má reputaci, že když jde o všechno, dokáže zpravidla předvést parádní výkon. Po utkání se jej na to reportéři znovu zeptali. A jeho odpověď je rozesmála. „No, je to lepší, než kdybych stál za prd,“ odpověděl dobře naladěný Fin.
Neopěvovaný hrdina
Když se píše o bostonských výhrách, většinou jsou na titulních stranách jiní, nejčastěji Bergeron, Marchand, Pastrňák, Chára nebo Rask. David Krejčí je tak trochu ve stínu, nedostává se mu uznání, jaké by si zasloužil.
Fanshop týmu
Včera však opět prokázal svou výjimečnost. V šestém utkání série zaznamenal gól a nahrávku a také se zapsal do klubových kronik. Jeho branka, kterou otevíral skóre, byla zároveň vítězná. Pro rodáka ze Šternberka to byl již osmý vítězný zásah v play-off.
Díky tomu přeskočil v této statistice Waynea Cashmana a Bobbyho Orra a na třetím místě v historii Buirns vyrovnal Ricka Middletona. Více vítězných branek v play-off zaznamenali v Bostonu už jen Phil Esposito (9) a Cam Neely (11).
Jeho včerejší gólová přihrávka měla pořadové číslo 61. I v počtu asistencí stoupal pořadím, když přeskočil na třetím místě Johnnyho Bucyka. Celkem má český šikula na kontě v play-off už 97 bodů. Jen čtyři hráči v celé historii tohoto tradičního klubu nasbírali víc.
Není divu, když už dvakrát ovládl kanadské bodování play-off. Už se stalo pomalu tradicí, že Krejčí bývá hodně vidět zejména v zápasech, kdy Bruins úspěšně ukončují sérii. Celkem nasbíral v takovýchto duelech už 16 bodů (4+12). V klubové kronice je před ním v tomto ohledu pouze Peter McNab (17, 6+11).
„Nestarám se o sebe a svoje body. Prostě chci jít na led a pomoci týmu vyhrát. Nepotřebujeme žádné hrdiny, chceme to dokázat jako tým,“ říká skromně český centr.
Loni v létě se živě spekulovalo o tom, že Bruins Krejčího vymění, a pokusí se získat Tavarese nebo nějaké jiné zvučné jméno. David Krejčí ale opět ukazuje, že v bojích o Stanley Cup jdou jeho výkony téměř vždy strmě nahoru. A Bruins jsou nejspíš rádi, že si českého playmakera nechali.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -