- Reklama -

Kris Letang letos podruhé překonal Paula Coffeyho a drží klubový rekord ve všech významných statistikách

- Reklama -

V pondělním zápase Pittsburghu proti rivalovi z Philadelphie se z výhry 4:1 radovali Tučňáci. Jednu z branek vstřelil zadák Kris Letang, pro něhož to byla již třináctá letošní trefa a celkově gól číslo 109. Osamostatnil se tak na čele střelecké tabulky obránců v klubové historii Penguins, když za sebe definitivně odsunul legendárního beka s elegantním skluzem Paula Coffeyho.



Nebylo to v této sezóně poprvé, co „Tanger“ z klubových kronik Pittsburghu vymazal Coffeyho jméno. Krátce po startu letošní sezóny totiž překonal jeho bodový součet 440 bodů a stal se nejproduktivnějším zadákem historie Pens. Nyní je také nejlepším střelcem, což byla poslední statistika, v níž Letang do pondělka nefiguroval na prvním místě.
Fanshop týmu
Jednatřicetiletý rodák z Montrealu je nyní klubovým rekordmanem mezi obránci v počtu odehraných zápasů v základní části (736, druhý Orpik 703), gólů (109, Coffey 108), asistencí (376, Coffey 332) i bodů (485, Coffey 440).
Stejně tak vévodí všem těmto statistikám v play-off, kde odehrál nejvíc zápasů (128, Orpik 92), nastřílel nejvíc branek (21, Larry Murphy 15), přidal nejvíc asistencí (58, Murphy 57) a zaznamenal nejvíc bodů (79, Murphy 72).


„Je to vzrušující, prostě skvělé. Strávil jsem tu celou svou kariéru. Mít své jméno vedle Paulova, to je vážně cool. Jako kluci sníte o tom, že se jednou dostanete do NHL. Tohle je vážně neskutečné,“ vykládal Letang novinářům na podzim, kdy překonal Coffeyho v počtu bodů.
O tom, že je Letang jedním z nejlepších beků historie pensylvánského klubu, není žádných pochyb. Abychom ale byli spravedliví, je potřeba zmínit, že zatímco Coffey odehrál v dresu s Tučňákem pouze 330 utkání, současná opora kroutí ve městě oceli už dvanáctou sezónu.
I tak je ale Letangův výkon úctyhodný. Vždyť jen málokdo si prošel takovými zdravotními problémy, jako právě on. Prodělal několik otřesů mozku, měl infekci v lokti, podstoupil operaci krku a taky jej postihla mozková mrtvice. Jeho chorobopis je vskutku bohatě popsaný. Součet zápasů, které musel během kariéry vynechat, by vydal na dvě kompletní sezóny.
I přes časté absence toho ale stihl v kariéře více než dost. Třikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup a ve sbírce má také dvě zlaté z juniorského mistrovství světa. A od pondělka najdete na čele všech ofenzivních statistik v historickém pořadí obránců Penguins pouze jeho jméno.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -