- Reklama -

Který generální manažer odvedl nejlepší práci? Rutherford, Nill nebo MacLellan

- Reklama -

Ačkoliv bezprostřední efekt jejich aktivit je těžko měřitelný, také generální manažeři NHL mají od roku 2010 své ocenění. K jeho dosavadním šesti držitelům přibyde letos někdo z trojice Jim Rutherford (Pittsburgh), Jim Nill (Dallas), Brian MacLellan (Washington).
Jim Rutherford by v případě úspěchu napodobil svého předchůdce ve funkci Raye Shera, který GM of the Year Award získal v roce 2013. Současný šéf Tučňáků před sezónou přivedl prostřednictvím trejdů Phila Kessela a Nicka Bonina, z volných hráčů získal Erica Fehra a Matta Cullena. V průběhu roku poté doplnil kádr o dalšího útočníka Carla Hagelina a obránce Trevora Daleyho.
Ještě významnějším počinem možná bylo prosincové angažování trenéra Mikea Sullivana místo propuštěného Mikea Johnstona. Pod vedením nového kouče vyhráli Penguins 33 z 54 utkání a z druhého místa postoupili do play off, kde jejich cesta zatím úspěšně pokračuje. Ve finále Východní konference vedou nad Tampou Bay 2-1 na zápasy. I předešlé úspěchy proti NY Rangers a Washingtonu hrají při udělování trofeje roli, protože hlasující (všichni generální manažeři, někteří z činovníků NHL a novináři) rozhodují až po skončení druhého kola play off.

V něm se prohrou s Pittsburghem uzavřela letošní pouť Capitals. Jejich generální manažer Brian MacLellan během svého druhého roku ve funkci doplnil kádr zejména o útočníka T.J. Oshieho, na trhu s volnými hráči byl jeho hlavním úlovkem forvard Justin Williams. Při únorové uzávěrce přestupů přišel z Toronta Daniel Winnik, už o měsíc dříve se Washington rozhodl dát další šanci zkušenému Mikeu Richardsovi.
Takto poskládaný kádr zaznamenal v základní části 56 výher, což je nový klubový rekord, a díky 120 bodům získal Prezidentovu trofej. V prvním kole play off si v šesti utkáních poradil s Philadelphií, ve druhém ve stejném počtu zápasů vypadl s Pittsburghem.

Ve stejnou dobu se uzavřelo také účinkování nejlepšího celku Západní konference a druhého nejúspěšnějšího týmu sezóny. Hokejisté Dallasu přesto dosáhli nejlepšího výsledku od roku 2008, kdy si zahráli semifinále proti Detroitu. Tam tehdy ještě působil jako asistent Jim Nill, než byl před třemi roky jmenován mužem odpovědným za personální skladbu mužstva Hvězd.
Nill během loňských prázdnin provedl jen několik změn, zato hodně výrazných. V době draftu získal ze San Jose brankáře Anttiho Niemiho, o dva týdny později rovněž prostřednictvím trejdu přivedl z Chicaga útočníka Patricka Sharpa a v půlce července nabídl smlouvu obránci Johnnymu Oduyovi ze stejného klubu. V únoru se stal členem Stars další zkušený zadák Kris Russell.
Foto: Benjamin Reed / Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -