- Reklama -

Kupte si zázrak…

- Reklama -

Hokejový, americký zázrak. Ano, TEN zázrak. Nebo alespoň kousek z něho.
Dědicové Herba Brookse, kouče legendárních olympijských vítězů z Lake Placid v roce 1980, se rozhodli nabídnout do aukce asi čtyřicet předmětů z jeho pozůstalosti. V nabídce jsou mimo jiné trenérova píšťalka, jeho diář z roku 1980 nebo ručně psané poznámky z doby, kdy se tvořila americká reprezentace. Nejcennějším artefaktem je prsten, který dostal za zisk olympijského titulu, který má vyvolávací cenu 50 tisíc dolarů. Celou kolekci aukční síň Heritage Auctions ocenila minimálně na 200 tisíc.
Sbírka obsahuje také předměty z dřívějších let, například prsteny za vítězství univerzitního týmu Minnesoty v NCAA či Brooksův reprezentační dres z roku 1968, kdy se zúčastnil olympiády jako hráč.

Dražba se bude konat o víkendu u příležitosti 35. výročí semifinálového vítězství nad Sovětským svazem. Část sbírky bude dražena v sobotu v New Yorku, část prostřednictvím internetu. Výtěžek půjde jednak na podporu Nadace Herba Brookse, která byla založena v roce 2003 na podporu sportujících dětí ve městech, jednak na financování studia Brooksových vnoučat.
„Pro mě, moji sestru i matku bylo docela bolestivé, když jsme všechny ty věci museli skladovat a opatrovat. Rozhodli jsme se, že přišel vhodný čas zjistit, jestli o ně někdo nemá zájem, abychom si zjednodušili životy,“ uvedl Brooksův syn Dan.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Společnost Heritage Auctions doporučil rodině kapitán vítězného týmu Mike Eruzione, který se k podobnému kroku odhodlal před dvěma lety. Zpočátku sice myšlenku rozprodat památky na slavný triumf pokládal za svatokrádežné, ale změnil názor, když zjistil, že je stejně jen skladuje v podkroví svého domu. Aukce vynesla 1,3 mil. dolarů, které Eruzione rozdělil mezi své děti, charitativní spolky a školská zařízení, která jako kluk a mladík navštěvoval.
„Pro mě je vzpomínkou vítězství, ne dresy, hokejky a chrániče. Budu vzpomínat na Marka Johnsona, Jimmyho Craiga, Kennyho Morrowa, Daveyho Christiana a ostatní kluky z mužstva. To jsou vzpomínky, které nejdou ocenit penězi,“ vysvětluje své počínání.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -