- Reklama -

Kvalita za rozumnou cenu. V St. Louis si vystačí bez hvězdného brankáře

- Reklama -

Je to trochu paradox. Mužstva St. Louis a Anaheimu, která okupují první dvě příčky na západě, mají zároveň nejlevnější brankářské tandemy v konferenci. Konkrétně Bluesmani vyplatí svým brankářům 3,3 miliónů dolarů ročně, což je nižší částka, než kterou musí obětovat většina týmů za jediného gólmana.
Byla to tak trochu sázka do loterie, když se generální manažer Blues Doug Armstrong po skončení minulého ročníku rozloučil s brankářem Ryanem Millerem, který v létě zamířil do Vancouveru. „Věřili jsme, že právě Ryan je tím chybějícím kouskem do skládačky, který našemu klubu pomůže ke Stanley Cupu. Ale jak se ukázalo, naše naděje byly liché.“
V St. Louis se rozhodli zariskovat a vsadit na dvojici Brian Elliott a Jake Allen. První jmenovaný strávil většinu kariéry na pozici náhradního brankáře, druhý měl na kontě jen 15 startů v NHL. Za námi je první měsíc letošní sezóny a nelze než konstatovat, že se Doug Armstrong rozhodl správně.
Kanadský tandem dovedl Blues k devíti vítězstvím ve 13 zápasech. A to s průměrnou úspěšností zákroků 92,9 procenta, čemuž se nevyrovná žádná jiná brankářská dvojice v soutěži. „Dávají nám šanci vítězit večer co večer,“ řekl trenér Ken Hitchcock.
Bluesmani sice vyhráli jen dva z úvodních šesti zápasů, ale následně přišla šňůra sedmi vítězství po sobě a mužstvo je rázem na čele Centrální divize. Během této triumfální série inkasovali Elliott s Allenem pouze 13 branek.
„Před začátkem sezony mi bylo jasné, že v úvodních týdnech se do hry dostanu jen sporadicky. Ells je skvělý gólman, což v minulosti už tolikrát dokázal. Já jsem chtěl hlavně ukázat svým spoluhráčům, že se na mě můžou spolehnout stejně jako na Briana. Je za mnou jen pár zápasů, takže bych to nerad zakřiknul, ale přesto jsem šťastný za dobrý začátek,“ řekl Allen.
Právě on dostal příležitost v posledních dvou utkáních svého týmu. V obou případech čelil nájezdům Ďáblů z New Jersey. V úterním zápase pokryl všech 26 střel a dovedl St. Louis k hubenému vítězství 1:0. Ve druhém střetnutí, které se odehrálo ve čtvrtek, mohl dlouho pomýšlet na další nulu. Ale v závěru přišla studená sprcha, v posledních čtyřech minutách jej hráči Devils překonali hned třikrát. Naštěstí pro něj ani to nezabránilo dalšímu úspěchu Blues, kteří zvítězili 4:3.
„Musím se z toho poučit. Naštěstí je teprve začátek sezony. Ale i tak, takové infarktové závěry zápasů se nesmějí opakovat,“ řekl Allen. I přes toto zaváhání si zatím vede skvěle. V pěti zápasech zaznamenal čtyři výhry, dvakrát udržel čisté konto.
Podobně se daří i jeho kolegovi Brianu Elliottovi, který byl před sezonou pasován do pozice jedničky. Ten pro změnu pochytal 36 střel v pondělním utkání proti NY Rangers, a jak jinak, jeho tým zvítězil. „Zblokovaná střela sem, Tarasenkův gól tam. A je to,“ odpověděl s úsměvem na otázku, co stojí za úspěchem St. Louis v posledních zápasech.
Samozřejmě chleba se bude lámat až na jaře příštího roku. Stále se ozývají hlasy, které tvrdí, že Armstrongovi se jeho sázka na Elliotta s Allenem na konci sezony zle vymstí. Ale zatím si generální manažer Blues nemá nač stěžovat.
Foto/Photo by: Sarah Connors

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -