- Reklama -

Larionov: NHL ubíjí v hráčích kreativitu

- Reklama -

S Detroitem získal tři Stanley Cupy, se sovětskou reprezentací dva olympijské tituly, má ve sbírce několik zlatých medailí ze světového šampionátu. Člen prestižního Triple Gold Clubu a Hokejové síně slávy Igor Larionov navíc teď poznává hokej z druhé stránky jako agent, takže vidí, co se v populárním zimním sportu děje. Pokud jde o NHL, hlasitě doporučuje: v jednoduchosti není síla, neduste tvořivé hráče.
„Protočí se mi panenky, kdykoliv slyším, jak rychlý je dnešní hokej a jak sofistikované systémy využívá. Když se díváte na zápasy, opravdu vám připadají o tolik rychlejší než za našich dob?“ ptá se. „Měli jsme jedno takové rčení, které bych si přál, aby více současných trenérů a skautů přijalo za své: Nezáleží na to, jak rychle bruslíte, ale jak rychle myslíte.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kreativitu, z  níž těžil se svými stabilními kolegy v útoku Vladimirem Krutovem a Sergejem Makarovem a obránci Vjačeslavem Fetisovem a Alexejem Kasatonovem, dnes v NHL hledá marně.
„Ještě tu je pár hokejistů, kteří svou fantazií a tvořivostí jsou schopni zachytit ducha naší někdejší sborné. Například Johnny Gaudreau v Calgary nebo Patrick Kane s Jonathanem Toewsem v Chicagu, abych jmenoval aspoň některé, stávají se ale výjimkami z pravidla,“ posteskne si v obsáhlém článku sepsaném pro stránky The Players Tribune. „Spousta mladých hráčů, kteří jsou inteligentní a umí předvídat čtyři kroky dopředu, není patřičně oceňována. Pořád je jim vnucováno, aby hráli jednoduše.“
Podle Larionova je kořeny problému nutné hledat už v mládežnických kategoriích. „Když se podíváte na trenéry v juniorkách a v nižších soutěžích, jen málokterý z nich byl šikovným hokejistou. Trenérskou práci dostává spousta bývalých bitkařů a ostrých hochů. Je pochopitelné, že po hráčích chtějí, aby byli podobní jako oni. Když mají na hráče v tomhle věku nějak tlačit, proč je tlačí k tomu, aby hráli jednoduše? Proč je netlačí k vymýšlení mistrovských kousků?“

Dacjuka zachránil pro NHL Scotty Bowman

S necelými šesti stopami výšky a 75 kilogramy váhy by prý dnes Larionov po první chybě byl ihned poslán na farmu. Stejný osud by na začátku tisíciletí zřejmě hrozil Pavlu Dacjukovi, jenž byl dvakrát opomenut při draftu, nebýt skutečnosti, že Rudá křídla vedl legendární Scotty Bowman.
„Pamatuju si, že když přišel ve 23 letech do Detroitu, přicházel často o puk. Hráči jako Brett Hull, Brendan Shanahan, Steve Yzerman nebo já jsme ho museli povzbuzovat, aby nepřestal hrát svým stylem. Naštěstí byl Scotty tak moudrý a viděl jeho potenciál,“ vzpomene Larionov na dobu před třinácti roky. „Kdyby byl Pavel v jiném týmu pod jiným koučem, který by neuznával jeho jedinečné schopnosti, možná by v lize dlouho nevydržel. Možná by dnes nastupoval v KHL.“

- Reklama -

V Kontinentální lize je podle Larionova čtyři nebo pět takových zapomenutých talentů, které NHL neobjevila – např. loňský vítěz kanadského bodování Sergej Mozjakin. Larionov si jen povzdychne, že zámoří nechalo nejen v Rusku udusit mnohé hráče, kteří se časem mohli blížit kvalitám Pavla Dacjuka.
„Jde spíše o filozofický problém a začíná mnohem dříve, než se hokejisté vůbec dostanou do NHL. Je snadnější bořit než tvořit. Pro trenéra je jednodušší říct hráčům, aby soupeřům tým přidusili, než by riskovali ztrátu puku,“ vrací se Igor Larionov v závěru k původní myšlence.
Foto/Photo by: Stephen Dyrgas

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -