- Reklama -

Legenda Flyers se konečně dočkala svého dnu se Stanley Cupem

- Reklama -

Fanshop týmuBernie Parent byl dlouholetým brankářem jednoho z nejhrozivějších týmů historie – Philadelphie Flyers začátku 70. let. S takzvanými Broad Street Bullies vyhrál dva Stanley Cupy, s pohárem se ale nemohl příliš potěšit. Dočkal se až nyní, více než 40 let po svém vítězství.
Tradice, že každý hráč vítězného týmu může s pohárem strávit jeden den je relativně mladá – tento zvyk se dodržuje až od roku 1995, kdy to rozjeli hráči New Jersey Devils.
„I když je to už 45 let, jak pohár nyní vidím, je to jako kdyby se to stalo zrovna teď,“ řekl štábu legendární gólman.
Parent původně do NHL vstoupil v roce 1966 jako hráč Bostonu Bruins. S pozdější legendou Bruins Derekem Sandersonem hrál v juniorech za Niagara Falls Flyers. Za dvě sezony odchytal za Medvědy 58 utkání, poté ale přišla první expanze klubů a původní šestka se rozrostla v roce 1967 o šest dalších klubů. Práva na Parenta si v rozšiřovacím draftu zajistili Philadelphia Flyers a nikdy nelitovali.
Hvězda Flyers
Výsledkem jejich spolupráce byla dvě vítězství ve Stanley Cupu za sebou – v roce 1974 a 1975. V obou sezonách navíc Parent získal Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana a také získal dvě Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Byl skutečně esenciálním hráčem v tehdejším úspěšném týmu Flyers.
Ačkoliv člen legendárních Broad Street Bullies přiznal, že pořádně netušil, kde najít Philadelphii na mapě, město přijal brzy za svůj druhý domov. „Když nás chtěli představit fanouškům, tak nás tam seřadili – 24 hráčů. Bylo nás víc, než lidí, kteří se na nás přišli podívat,“ se smíchem vzpomínal po letech. O sedm let později, když přivezli s sebou i pohár, vítaly je dva miliony lidí.

První zastávku měl Stanleyův pohár taktovkou Parenta v dětské nemocnici Sv. Kryštofa. „Je krásné vidět, jak se dětem vrací úsměvy, když za nimi přijdete. Je to velká odměna,“ vysvětlila brankářská legenda, která s manželkou s dětskou nemocnicí dlouhodobě spolupracuje.
Další zastávkou byl útulek pro týraná zvířata. „Miluju zvířata. Je v nich spousta lásky, myslím, že se od nich máme co učit,“ vyprávěl někdejší člen asi nejagresivnějšího týmu v historii NHL.  „Dát možnost legendám naší hry možnost strávit den s trofejí je něco, co chce liga rozhodně všem zpětně dopřát,“ řekl viceprezident obchodního rozvoje NHL  Kevin Westgarth, který je také bývalým hráčem NHL.
Se slavným pohárem dále pokračoval Parent do bistra s rychlým občerstvením, potěšil pohárem také děti z Ed Snyder Foundation. Ta se snaží k hokeji přivést děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Den pak zakončil soukromou oslavou s přáteli a rodinou.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -